- Kolik bebekleri rahatlatacak 7 yöntem
- Beta mikrobu
- Sağlıklı bir hamilelik için…
- Fazla mükemmeliyetçi olmak iyi değil
- Büyümede duraklama ve boy kısalığına dikkat
- Aile arabası nasıl seçilir?
- Çoklu virüsler çocukları tehdit ediyor
- Çocuğunuz nöbet geçiriyorsa dikkat
- Çocuklar için psikolojik destek önerileri
- Deri sarkması
6. Hastalığa dikkat!

6. Hastalık ile ilgili merak edilenleri Kadıköy Florence Nightingale Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Dr. Lale Seren anlattı.
Altıncı hastalık yani Roseola Infantum olarak da adlandırılan hastalık; herpes grubu virüslerin neden olduğu ateşli, akut, döküntülü bir bulaşıcı çocukluk çağı hastalığıdır. Genellikle 6 ay ile 2 yaş arasındaki küçük çocukları etkiler. En sık 9 ay civarında görülür. Sıklıkla kalabalık ortamlarda yaşayanlarda daha sık bulaşır. Büyük çocuklarda ve yetişkinlerde çok nadir görülür. Enfeksiyon yılın herhangi bir zamanında ortaya çıkabilir ve genellikle hafif belirtilerle seyreder. Hastalığın kuluçka süresi 10-14 gündür.
En önemli belirtileri yüksek ateş olduğundan özellikle bu pandemi döneminde ebeveynleri telaşlandıran bir hastalık. Son birkaç haftadır ateş şikayeti ile başvuran çoğu çocukta görülen 6. hastalığın etkeni; genellikle herpes ailesinden insan herpes virüsü 6 veya bazen insan herpes virüsü 7’dir.
Altıncı hastalığın en önemli belirtisi, döküntüler öncesinde görülen yüksek ateştir. Hastalık sırasında çocuklarda ateş 39-39,5 dereceye yükselebilir. Pembe renkli, gövdeden başlayıp kollara yayılan deri döküntüleri mutlaka dikkate alınmalıdır. Döküntüler kaşıntısızdır. Hastalığın başlangıcından itibaren 2- 3 gün içinde kaybolan döküntüler, kalıcı ize neden olmaz.
Döküntüden önceki dönem ateş olduğundan, ateşe sebep olan birçok hastalıkla özellikle diş çıkarma gibi veya soğuk algınlığı gibi durumlarla hatta bu dönemde covid-19 hastalığı ile karışabilir. Süt çocukluğu döneminde olduğu için döküntü öncesi ateş dönemi daha çok aileler tarafından dişe bağlı ateş gibi düşünülebilmektedir.
Döküntünün olduğu dönem ise diğer çocukluk çağı döküntülü hastalıkları kızamık, kızamıkçık, kızıl gibi veya ilaç alerjisi ile karışabilmektedir. Bu nedenle önemli hastalıkların atlanmaması açısından döküntüsü olan hastaların görülmesi tanının hekim tarafından konulması önemlidir. Bu bakımdan ateş ve döküntüsü olan bebeğinizin veya çocuğunuzun çocuk doktorunuz tarafında muayenesini öneririm.
Hastalık belirtilerinde ateş ve döküntüye ilave olarak boğaz ağrısı, burun akıntısı, öksürük, hafif ishal, iştahsızlık göz kapaklarında şişlik olabilir.
Diğer viral hastalıklar gibi altıncı hastalık da insandan insana bulaşır. Hasta bireyin solunum salgıları veya tükürüğüyle temas yoluyla insanlar arasında yayılır. Döküntü ortaya çıkmadan önce de bulaşıcıdır. Hastalıklı bir çocuğun yalnızca ateşi olduğunda bile enfeksiyon diğer bireylere yayılır.
Hastalıkta görülen ateş yükselmesinin karakteristik klinik görünümü ve ateşin düşmesiyle birlikte tipik döküntülerin gelişimi genellikle herhangi bir laboratuvar testine gerek kalmadan tanı konulmasını sağlar. Olağandışı bir klinik seyre sahip komplikasyonlu veya bağışıklık sisteminde yetmezliği olan hastalarda tanı için çeşitli kan testleri kullanılabilir.
Tedavi, belirtileri kontrol altına almaya yönelik olarak planlanır. Virüsler tarafından oluşturulan bir enfeksiyon olduğu için antibiyotiklerin tedavide yeri yoktur. Yatak istirahati, bol sıvı alımı, havayı nemli tutmak ve ateşi düşürmeye yönelik uygulamalar tedavide yardımcı olur.
Altıncı hastalık genellikle hafif belirtilerle seyreder ve yaklaşık 7 gün sonra tamamen iyileşir. Bu nedenle hastalığa bağlı komplikasyonlar nadirdir. Bu enfeksiyona bağlı en sık görülebilen komplikasyon çocuklarda ateşe bağlı havale görülmesidir.
Hastalıktan korunma, hasta olduğunu düşündüğünüz çocuklarla temas etmekten kaçınmakla mümkündür. Bu nedenle, hasta çocukların ateşi düşene kadar diğer çocuklarla ve bağışıklık sistemi zayıf bireylerle temasını engellemek için evde istirahat etmeleri önerilir. Özellikle bu dönemde hasta çocukların kreşe ve okula gönderilmemesi önem kazanmaktadır.
Çocuklara hapşırırken ve öksürürken mendil kullanmak ve mendili hemen çöpe atmak gibi hijyenik uygulamaları öğreterek enfeksiyon riskini azaltmak mümkündür. Ayrıca, enfekte tükürüğe maruz kalmayı azaltmak için bardak, tabak veya kaşık gibi kişisel eşyaları başkalarıyla paylaşmamayı alışkanlık haline getirmek en doğrusudur.
Genel enfeksiyon hastalıklarından korunmada geçerli olan el hijyeni, sabunla el yıkama bu hastalıkta temel kuraldır.
İlgili Yazılar
Son Haberler
-
Kolik bebekleri rahatlatacak 7 yöntem
İnfantil kolik; üç haftadan uzun süren, haftanın en az üç...
- Eklendi Mayıs 17, 2023
- 0
-
Selülitlere veda
İleri teknoloji selülit tedavileri ile tüm kadınların kâbusu olan portakal...
- Eklendi Mayıs 13, 2023
- 0
-
Beta mikrobu
Tonsillofarenjit adı verilen hastalık çocuklarda ateş, boğaz ağrısı, baş ağrısı,...
- Eklendi Mayıs 5, 2023
- 0
-
Sağlıklı bir hamilelik için…
Doğru beslenmek, bedenen ve ruhen sağlıklı olabilmemiz için hayatımızın her...
- Eklendi Nisan 24, 2023
- 0
-
Fazla mükemmeliyetçi olmak iyi değil
Baba ile olan iletişim, çocuğun yetişkinlikte de tüm ilişkilerini etkileyebiliyor…...
- Eklendi Nisan 17, 2023
- 0
-
Büyümede duraklama ve boy kısalığına dikkat
Çocukların büyüme ve gelişimlerinin izlenmesi, sağlıklı bir gelecek için kritik...
- Eklendi Nisan 13, 2023
- 0
-
Aile arabası nasıl seçilir?
Çoğunuz biliyorsunuz; @aslihangunduz hesabımdan #KadinGozuyleAslihanKesifte içeriklerimi yazarken özellikle aile arabası...
- Eklendi Nisan 6, 2023
- 0
PARENTS TV
YAZARLAR
-
Denizde on gün
Davet Mimi’ye geldi, “biz ailece tekneyle kıyıları dolaşacağız, Mimi...
- 9 Eylül 2020
- 0
-
Bu yaz İstanbul’da
Temmuz’un ikinci yarısına kadar tezimle uğraştım. Acayip bir harala...
- 8 Ağustos 2020
- 0
-
İlk ders, ilk kazanç
Talia, neredeyse 16 yaşında. Dersleri, aktiviteleri, arkadaşları, sevdikleri, bildikleri,...
- 7 Temmuz 2020
- 0
-
Ve bir Kez Daha Dijital Medya Okur Yazarlığının Önemi
Yazan: Birsu Şentürk @nestendrestzekeriyaköy Hayat bize Dijital Medya Okur...
- 5 Mayıs 2020
- 0
0 yorum