Tatlı geleneklerimiz

3 Ekim 2019

Ali Ünyazıcı Lohusa Şerbeti’nin Katkılarıyla-

Lohusa şerbeti

Yeni doğan bebeği kutlamaya gelenlere lohusa şerbeti ikram etmek geleneklerimizde çok önemli bir yer tutar. Kırmızı canlı rengi, karanfilli hoş kokusu ve serinliği ile bebek ziyaretlerinin vazgeçilmez ritüellerinden biridir şüphesiz.

Hiç tadını bilmeyenlerin ilk yudumları çekinerek içtiği ama küçük bir bardağın arkasından, “bir tane daha alabilir miyim” dedirten bir içecektir lohusa şerbeti

Hele ki bebek yazın doğmuşsa serin bir lohusa şerbetinin yerini hiç bir ikram tutamaz. Hem ağızlara tat verir hem de serinletir. Yanında da biraz lokum varsa süper!

Neden lohusa şerbeti ikram edilir?

Peki neden böyle bir içecek ikram edilir doğumdan sonra gelen misafirlere? Sadece misafirlere değil yeni doğum yapmış anneye de ikram edilebilecek ve aynı zamanda anneye de fayda sağlayacak bir içecektir de ondan. İçindeki baharatlarla emziren anneleri besleyen, serinliği ile onun hararetini alan, güzel kokusuyla rahatlatıcı bir etki veren ve anne sütünün artmasına yardımcı olan lohusa şerbeti, anne sütünden bebeğe geçen gaz ve kabızlık problemlerini de giderir yani deyim yerindeyse dört dörtlük bir içecektir o dönemde.

Dünden bugüne lohusa şerbeti

Lohusa şerbeti eskiden evlerde geleneksel yöntemlerle değişik baharatları karıştırarak yapılır, taze taze soğutulur ve servis edilirmiş. Ama gel zaman git zaman pek çok bilgi birikiminin ortadan buharlaşması gibi bu anneden kıza geçen lohusa tarifleri de unutulmuş gitmiş. Yerini yarı hazır ürünlere bırakmış. Uzun süredir aktarlarda satılan şeker haline getirilmiş kalıpların suda eritilmesiyle yapılır hale gelmiş. Bu da maalesef bu değerli içeceğin tadının ve özelliklerinin kaybolmasına neden olmuş.

İçindekilere dikkat

Eritilerek hazırlanan şerbetteki sıkıntıların başında lohusa şekerlerinin gıda boyası ile hazırlanması geliyor. Emzirme döneminde annelerin bu tür yoğun gıda boyalı ürünleri kullanmaları hem kendi hem de bebeğinin sağlığı açısından doğru değil. İkinci sıkıntı ise lohusa şerbeti hazırlanırken kullanılan farklı baharatlardan ötürü ortaya çıkan tat farkıdır. Her uygulamada kullanılan su miktarı, kaynatma süresi ve ek konulan baharatlardan ötürü bu lohusa şekerleri misafirlerin damaklarında hep farklı tatlar bırakır.

Lohusa Şerbeti için Ar-ge

Bu sıkıntılardan yola çıkarak üretilen bir ürün artık anne-bebek mağazaları ve seçkin aktarların raflarında! Türkiye’nin ilk içime hazır lohusa şerbetini Ankara Üniversitesi’nde Ar-Ge’sini yaparak üreten Ali Ünyazıcı markası; hiçbir katkı ve koruyucu madde kullanmadan şişelenmiş olarak tüketime sunuyor. Hem emziren annelerin hem de bu tadı seven herkesin çok rahatlıkla tüketebileceği bir içeceği tüketiciye her an ulaşabileceği hazır bir ürün haline getirmiş firma. Ali Ünyazıcı Lohusa Şerbeti; hazırlama zahmeti olmadan, hem hediyelik hem ikramlık boyutları ile; anne sütü arttırıcı, bebeklerdeki gaz oluşumunu giderici olarak veya tadını beğenen herkes tarafından içilebilecek bir serinletici içecek olarak sizi bekliyor. Hem de her şişede aynı beğendiğiniz tad ile…

Parents Annesi Diyor ki: Emzirdiğim süre boyunca buzdolabımda her zaman lohusa şerbetim hazır dururdu. Hem lezzetini çok sevdiğim hem de bebeğime de faydalı olduğunu düşündüğüm için canım su dışında bir şey içmek istediğinde tek aklıma gelen lohusa şerbeti olurdu. Hem sıcak hem soğuk içimi oldukça keyifli.

 

1 Yorum

  1. Pingback: TATLI GELENEKLERİMİZ - LOHUSA ŞERBETİ "PARENTS DERGİSİ" NDE - Ali Ünyazıcı Baharat

Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir