Kadınların korkulu rüyası: Kanser

14 Temmuz 2015
Önceki4 / 4Sonraki

Stop HPV

 Gebe kalmak serviks kanserini önler mi?
Hayır; aksine, 3 ten fazla gebe kalmak ve doğum yapmak serviks kanserini artırır. Bu bilinen ve kanıtlanmış bir gerçektir. Servikse doğum travmaları ya da 3 ten fazla doğum yapacak süre cinsel aktif kalmak sebepler arasında olabilir. Gebelik sırasında saptanmış serviks kanseri olguları hastalığın evresine, ilerleme hızına ve gebeliğin büyüklüğüne göre tedavi edilir.

Serviks kanseri teşhisi ve tedavisi
Serviks kanseri bulguları hasta tarafından fark edilemez ama ilişki sonrası kanama, ağrılı cinsel ilişki, alt karın bölgesinde sürekli ağrı ve alışılmışın dışında akıntı olabilir. Teşhisi muayene, servikal sürüntü analizi (smear), kolposkopi ve biopsi ile konur. HPV varlığını göstermek için virusun DNA analizi yapılarak kaç numaralı virus olduğu bulunabilir. Tedavisinde ise cerrahi ve radyoterapi kullanılır, kemoterapi de ileri evre olgulara eklenir. Cerrahi tedavide konizasyon (sadece etkilenmiş serviks kısmının alınması), trakelektomi (serviksin hepsinin alınması, rahimin bırakılması) ya da histerektomi (rahimin ve serviksin alınması) seçenekleri arasında karar verilir.

Serviks kanseri tedavisi ile ilgili gelişmeler
Geçmişte kanser olgularının hemen tümüne histerektomi yapılıyordu, böylece artık çocuk sahibi olmak mümkün olamıyordu. Belli bir evreye kadar günümüzde radikal trakeletomi (sadece serviksin alınması) yapılabilmekte ve ameliyat sonrasında gebeliğe izin verilebilmekte. Özellikle hiç çocuğu olmayan erken evre kanserli kadınlar için çok iyi bir seçenektir.

Peki HPV aşısı?
Dünya sağlık örgütü, aşılama hedef kitlesini 13-26 yaş arasındaki cinsel hayatı başlamamış ya da HPV kapmamış gençler olarak belirlemiş olsa da daha sonraki yaşlarda yapılmasında sakınca yoktur. HPV’yi yayan erkekler olduğuna göre erkek çocukların da aşılanması tavsiye edilmiştir. HPV aşıları 2 kanserojen 4 virusa karşı antikorlar oluşturur. Bu şekilde serviks kanseri olgularının %70 kadarı önlenmektedir ama yine de %30 kadar olgu aşıya rağmen gelişebilmektedir

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Tansu Küçük
Maslak Acıbadem Hastanesi 

Önceki4 / 4Sonraki

Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir