Bebeğin zeka gelişimi için gebelikte tiroid testlerine dikkat!

13 Ağustos 2015

Cropped image of doctor performing ultrasound on pregnant woman in clinic

Gebelikte tiroid ilaçları güvenle kullanılabilir

Tiroid hastalıkları, hipotiroidi ve hipertiroidi olarak ikiye ayrılmaktadır. Az çalışması durumunda hipotiroidi, çok çalışmasında ise hipertiroidi gelişmektedir. Gebelikte bu durumlarda kullanılan ilaçlar vardır. Bunların anne ya da bebek sağlığına herhangi bir olumsuz etkisi bulunmamaktadır. İlaç kullanımı ve tiroid hormonunun takibi de bir endokrinolog ile yapılmaktadır. Çok çalışması durumunda kullanılacak ilaçların anneye ve bebeğe yan etkilerinin en aza indirgenmesi için deneyimli bir endokrinoloji uzmanı tarafından doz ve yan etki takibi yapılmalıdır.

 Haşimato ve Graves hastalıklarına dikkat!

Hipertiroidi ve hipotiroidinin oluşmasına yol açan iki tane hastalık vardır. Bunlardan biri haşimatodur ve hipotiroide neden olur. Bağışıklık sisteminin yanlış çalışması sonucu bu hastalık ortaya çıkmaktadır. Vücudumuzda bizi koruması gereken antikorların tiroid bezini hedef alması ve bezin hasarıyla seyreden bir hastalıktır. Bir diğeri ise Graves hastalığıdır. Tiroid hormon salgısını çok fazla artırır. Hastalığın şiddeti gebeliğin son trimesterinde gebelik nedeniyle bağışıklık sisteminin baskılanmasıyla azalabilir, ancak doğum sonrası şiddetlenmesi de nadir görülen bir durum değildir.Tiroid fırtınasına kadar giden sonuçlar doğurabilir.

Hafif hipertiroid semptomları gebelikte sık görülen çarpıntı, sıcak intoleransı, sinirlilik hali, yeterli kilo alınamaması gibi şikayetlerle karışabilir. Tedavi edilmediği durumlarda düşük riskinde artma, preeklampsi, erken doğum, fetal taşikardi görülen belirtilerdir. Gebeliğin erken döneminde ya da aşırı bulantı kusma durumunda bazen görülebilen hipertrioid durumları ile tedavi gerektiren graves hastalığı birbirine karıştırılmamalıdır.

 Gebelikte hipotiroidi belirtileri

Yorgunluk, kas ağrıları, kabızlık, anemi gebelikteki semptomlarla karışabilir. Tedavi edilmemesi durumunda düşük, preeklampsi, gebelikte kanamalar, düşük doğum tartılı bebek, erken doğum ve nadiren de olsa anne karnında bebek ölümüyle ilişkilidir. Tedavisinde kullanılan sentetik tiroid hormonlarını kullanmak ise son derece güvenlidir. Gebelikte özellikle semptom veren tiroid hastalıkları, ciddi yan etkiye sahiptir. Hipotiroidi ve hipertiroidinin yan etkilerini hasta yaşıyorsa gebelikteki aksi etkiler daha sık yaşanmaktadır. Klinik belirtisi olmayan ancak kan değerlerine bakılarak bulunan tiroid hastalıkları da mutlaka tedavi edilmelidir.

1 Yorum

Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir