Bebeğin zeka gelişimi için gebelikte tiroid testlerine dikkat!

13 Ağustos 2015
Önceki1 / 3Sonraki

1Metabolizmayı kontrol eden tiroid hormonu; kalp atım hızı, kolesterol düzeyi, vücut ağırlığı, kas gücü, cilt yapısı ve birçok fonksiyonu doğrudan etkilediği gibi, az çalışması durumunda başta kısırlık olmak üzere vücutta pek çok olumsuz etkiye neden olabiliyor.

Tiroid hastalıkları ardışık düşük riskini artıyor

Tiroid bezi, kısırlık üzerinde etkili bir hormondur. Çok hafif bir hormonal değişiklik bile düşük oranlarında artış, gebelik oluşumunda gecikme ya da erken doğuma sebebiyet verebilir. Özellikle ardışık düşük yapan kadınlarda tiroid bezinin fonksiyonu çok etkilidir. Araştırmalar tiroid oto antikorlarının saptandığı kadınlarda ardışık düşük yapma sıklığında artış olduğunu göstermektedir. Hipotiroidi yani tiroid bezinin az çalışması da hamileliğin birinci trimester denilen ilk aylarında düşük oranlarını artırmaktadır.

Gebeliklerin yaklaşık %3’ünde görülüyor

Tiroid hastalıkları, anne karnındaki bebeklerde nörolojik ve gelişimsel etkilere yol açabilir. Tüm gebeliklerin %2-3’ünde tiroid fonksiyonlarında bozukluk saptanabilmektedir. Tiroid hastalıklarının tedavisi doğru planlama ile başarılı bir şekilde gerçekleştirilebilmektedir; buradaki tek zorluk hastalığın belirtilerinin gebelikte sık rastlanan sorunlarla karışabilmesidir. Bu nedenle gebelik planlanıyor ise bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanına danışılarak gerekli testler yaptırılmalıdır. Özellikle tiroid hastalığı için risk grubunda olan kişilerin tiroid taraması ihmal edilmemelidir. Bunlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Guatr hastaları
  • Ailesinde tiroid hastalığı olan bireyler
  • Tip 1 diyabet hastaları
  • Ardışık düşük yada erken doğum yapan kadınlar
  • Bağışıklık sistemi ile ilgili hastalıkları olanlar
  • İnfertilite yani kısırlık sorunu yaşayan kadınlar ile anti tiroid antikorları olanlar
  • Morbid obez kadınlar tiroid taramasını asla ihmal etmemelidir.

Anne adayının tiroid hormonu optimal seviyede olmalı

Tiroid hastalığı olan kadınların hamile kalmalarında hiçbir engel bulunmamaktadır. Gebelik sorunsuz bir şekilde takip edilebilir. Ancak tiroid hormonu belli bir seviyede olmalıdır. Özellikle T4 hormonu plasentadan geçip bebeğe ulaşabildiği için gebelikte çok önemlidir. Çünkü gebeliğin ilk 3 ayında bebek anneden gelen tiroid hormonlarıyla idare ederken bu dönemden sonra kendi tiroid hormonlarını yapmaya başlamaktadır. Dolayısıyla annenin tiroid hormonu seviyesi optimal sevide olmalıdır. Buna göre ilk trimester 2,5, ikinci ve üçüncü trimester için 3’ün altında olması gerekmektedir. Alt sınır ise yaklaşık bir, iki ve üçüncü trimesterlar için sırasıyla 0,1, 0,2, 0,3civarındadır.

Önceki1 / 3Sonraki

1 Yorum

Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir