Renkler ve sanatla açılan şifanın kapıları

14 Haziran 2019

Yazan: Anıl Altaş Brug

‘Her çocuk sanatçıdır, sorun, büyüdüğümüzde nasıl sanatçı kalacağımızdır’ der büyük ustalardan Picasso. Bu ay üç yaş üzeri tüm çocuklarla birlikte deneyimleyebileceğiniz eğlenceli, içsel keşiflerle dolu ve şifa dolu sanatsal çalışmalar paylaşıyorum sizlerle.

Seminerlerimde, nefes ve farkındalık oyunlarının etkisini artırmak, çocukların dikkat kalitesini geliştirmek amacıyla modern resim çalışmaları yapıyor ve geleneksel sanatlarımızdan ebruyu kullanıyorum. Sanat buluşturur, sanat tanıştırır, sanat değiştirir, sanat iyileştirir. Sanat evrensel, bu âlemi dahi aşan bir sonsuzluk köprüsü, kalpler arasındaki, ruhlar arasındaki sevgi dilidir. Sanatsal faaliyetler yoluyla kişisel yaratıcı enerjinizle bağlantı kurmak çocuğunuzla ruhunuzu yenilemenin eğlenceli ve dönüştürücü bir yoludur.

Yaratıcılık çalışmalarına neden zaman ayırmalısınız?

Sanatsal çalışmaları, özellikle de dikkatimizi vererek yani mindful yapmak, stresimizi azaltma ve ellerimizle bir şeyler yapma sevincini yeniden keşfetme şansı verir bizlere. Kendinizi ve çocuğunuzu bir sanatçı olarak düşünmeseniz bile, sanatın farklı dallarını keşfetmenin önemli yararları vardır. Araştırmalar, sanatsal faaliyetler ile ilgilenmenin beceri seviyenize bakılmaksızın stres seviyenizi önemli ölçüde azaltabileceğini göstermiştir. Sanat size duygularınızla ve iç bilgeliğinizle duygularınızı ifade etmede güvenli bir çıkış noktasıyla temas halinde olmanın kolay ve eğlenceli bir yolunu verir. Ayrıca, farklı sanatsal faaliyetler ile beynimizin farklı kısımlarını harekete geçirir ve özellikle sağ beynimizi kullanırız. Estetik ve nezaket duygularımızı bu sayede pekiştirebiliriz.

Yaptığınız çalışmalara karşı yargılayıcı olmayın. İç eleştirmeninizin olumsuz sesi ortaya çıktığında, -başarısızlık korkusu, mükemmeliyetçilik veya başkalarıyla karşılaştırmak gibi – farkında olun ve dikkatinizi ana getirmeye çalışın. Ortaya çıkanın “sanatsal” olup olmadığı konusunda fazla endişe duymadan yaratım sürecine odaklanın. Pek çok insan, sanatın; başkalarının görmesi ve onaylaması için yapılan bir şey olduğunu düşünür, ancak sanat aynı zamanda kişisel ve size özel olabilir. Aşağıda okuyacağınız sanat oyunlarını çocuğunuz ile birlikte paylaşacağınız kişisel düşünceleriniz, gelişiminiz ve eğlenmeniz için tasarladım. Çalışmalar sırasında dikkat kalitenizi yükseltmek için telefonunuzu kapatıp dinlendirici bir müzik açmanızı öneriyorum.

Renklere üflenen nefes

Ebru çalışmalarına ilgim nefesle başladı, farkındalık ve imgeleme çalışmalarıyla derinleşti ve sonunda nefes kullanımıyla suda resim yapmaya kadar gitti. Nefesle yapılan ebru çalışmaları, çocukların sakinleşmesini sağladığı gibi yaratıcılıklarının artmasına da imkân veriyor. Ebru yaparken nefeslerini kullandıkları özel bir teknik uyguluyoruz. Böylece, nefes ve farkındalık oyunlarının devamında, huzurlu, sakin ve rahat hissetmeye devam edebiliyorlar.

Ebru, aslında bir sanat terapisi. Ebru yaparken suyun ve renklerin enerjisi ile şifalandığımızı hissediyorum. Resim çalışması yapmaya başlamadan önce renk meditasyonu yapıyoruz ve hangi renk- leri kullanmak istediklerini belirliyoruz. Her çocuğun seçtiği renkler bambaşka oluyor. Her zaman hatırlatıyorum, yaptıkları her resim eşsiz ve tek, aynı onlar gibi, aynı nefesleri gibi, aynı şu an gibi…

Modern resim çalışırken yeri, masayı, sandalyeyi, duvarları kâğıtlarla kaplıyoruz ve özgürlük alanı yaratıyoruz. Burası bizim gizli nefes gezegenimiz oluyor, istediğimizi yapıyoruz. En çok da, kâğıtlar üzerine yatıp şarkılar söylerken bedenlerinin resmini yapmayı seviyorlar. Dali’den girip Miro’dan çıkıyoruz. Hundertwasser’dan Gürbüz Ekşioğlu’na uzanıyoruz. Spin art yapıyoruz, renklere bakıp hissetmeye çalışıyoruz. Gülüyoruz, eğleniyoruz, mindful art ve renklerin enerjisi üzerine konuşuyoruz. Renkler, çocuğun duygularını açığa çıkarmasında etkilidir. Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu olan çocuklar genellikle kırmızı, kahverengi veya siyah renkleri seçerler, bu renkler kök çakra ve omurgayla bağlantılıdır. Otistik çocuklar ise mor renk tercih edebilirler, taç çakrayla bağlantılı olarak. Otistik çocuklarla çalışırken, renkleri hayal edebilmeleri için önce renkli bir kalem, kıyafet veya bir eşarp gösterip aşağıdaki çalışmalar sırasında kıyafete veya eşarba dokunmalarını isteyebilirsiniz. Bu sayede, hayal güçleri ve hisleri kuvvetlenecektir.

Nefesini çiz

Bu çalışma, nefes alıp verme konusunda daha bilinçli olmanıza ve vücudunuzun doğal ritimlerine bağlanmanıza yardımcı olacaktır. Herhangi bir materyal kullanabilirsiniz – kalem, suluboya, pastel boya veya sokakta yapacaksanız tebeşir, herhangi bir boyutta kağıt yeterli olacaktır. Derin nefesleri çizmek için kullandığınız alanı genişletmenizi ve büyükçe bir kağıt kullanmanızı öneriyorum.

Kaleminizi kağıdın üzerine yerleştirin. Nefesinizi bir çizgi olarak hayal edin ve bunu kağıt üzerinde görselleştirmeye çalışın. Nefesinizi fark ettiğinizde birkaç farklı çizgi tipinde oynayın ve birkaç dakika bu şekilde çizin. Nefesinizi biraz daha hızlı veya biraz daha yavaş alın ve bunun sayfadaki çizgilerinizi nasıl değiştirdiğine dikkat edin. Çizgilerinizin kalitesini değiştirmeyi deneyin ve nefesinizle eşleşecek şekilde nasıl değiştiğini farkedin.

Yeni bir kağıt alın ve şimdi rahatlamak için bağlantılı alacağınız üç yavaş ve derin bir nefesle dikkatinizi ana getirin. Sakinleşen nefeslerinizi temsil eden çizgiler çizin. Nefes alıp verirken bazen duraklayabilir ve ardından sürekli bir çizgi oluşturmak için kaleminizi sayfada bırakarak yine nefesinize dönebilirsiniz. Çalışma arasında kendinize nefes molaları verin. İsterseniz nefes oyunları oynayın. İstediğiniz renkleri kullanıp sayfanızı boyayabilirsiniz. Kendi nefesinizi çizdikten sonra sevdiğiniz hayvanların ve kişilerin nefeslerini de çizebilirsiniz.

Duyduğun müziği çiz

Duyularımıza odaklanmak bizi şimdiki zamana getiren en büyük yardımcımız. Şimdiki zamanda ve farkında olmak dikkatin özünü oluşturuyor. Rahatlamamızı, geçmiş veya gelecekle ilgili endişelerimizi bir kenara bırakmamızı sağlıyor. Bu çalışma aynı zamanda yaratıcı sezgilerinizle iletişim halinde olmanıza da olanak sağlar.

Müzik seçiminde enstrümantal ve rahatlatıcı bir müzik tavsiye ederim. Farklı müzik örnekleri dinledikten sonra seçimi çocuğa bırakabilirsiniz. Müziği dinlemek için kendinize birkaç dakika zaman verin, içindeki enstrümanları ve duyguyu iyice hissetmeye çalışın. Kağıdınızın büyüklüğüne ve kullanacağınız materyallere karar verin. Öncesinde, müziği dinleyerek doğada yürüyüş yapabilir, yaprak, kozalak veya kuru dallar toplayarak doğanın çizdiğiniz müziğe eşlik etmesini sağlayabilirsiniz. Dinlediğiniz müziği temsil eden çizgileri ve şekilleri çizin, topladığınız materyallerinizi eğer gerekli görürseniz ekleyin ve sonra da renklerle boyayın. Suluboya veya akrilik kullanabilirsiniz, böylece müzikle birlikte kağıt üzerinde akarsınız. Boyarken müziğin ritmini hareketlerinizle eşleştirmeye çalışın. Müziğe ve yaptığınız resme ek olarak, dikkatinizi bedeninize getirin. Müziğin enerjisine nasıl tepki veriyorsunuz? Bu çalışmada doğru veya yanlış yok, sezgilerinize güvenin.

Farklı müzik türlerini dinleyebilir ve resminizi nasıl etkilediğini görebilirsiniz. Renklerin dansına şahitlik etmek için biraz ıslatılmış kağıda suluboya ile de deneyebilirsiniz. Bir pipet yardımıyla müzik eşliğinde renkleri nefesinizle dans ettirebilirsiniz.

 

 

Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir