Oyun oynayalım mı?

3 Nisan 2020

Çocuğuma kitaplarla öğretmeyi denedim,

Afallayıp, şaşkınlıkla suratıma baktı.

Disiplin altına almak için net ifadeler kullandım,

Hiç de kazançlı çıkmadım.

Ümitsizliğe kapıldım, vazgeçtim.

“Ben bu çocuğa nasıl ulaşacağım?” dedim ve ağladım.

Anahtar kelimeyi verdi elime:

“Gel” dedi, “oyna benimle.”

 

Yukarıdaki metin, bilinçli ebeveynlik konusunda dünya çapında tanınmış bir uzman olan Aletha Solter’ın yazdığı Oyun Oynama Sanatı adlı kitabın girişinde yer alıyor.

Gerçekten de hiç düşündünüz mü “Anne, benimle oynar mısın? Baba, oyun oynayalım mı!” sözlerini çocuklarımızdan ne kadar sık duyuyoruz.

Çocuklar oyun oynamaya bayılırlar, özellikle de anne babalarıyla oynamaktan büyük keyif alırlar. Oyun, çocuğun duygusal enerjisini şarj etmenin en iyi yoludur, aynı zamanda çocuğa fiziksel ve zihinsel beceri edinme fırsatı sunar.

Aletha Solter kitabında tüm bu gerçeklerin yanı sıra oyun oynamanın farklı bir özelliğine de dikkat çekiyor: oyunun iyileştirici gücüne.

Oyun Oynama Sanatı teorik olarak Bağlanma Kuramı’na dayanıyor. Solter’a göre, güvenli bağlanmanın temelinde, bebeklik döneminden başlayan sosyal etkileşim yatar. Çocuğumuzla daha bebekken “ce-e” diye oyun oynar ya da komik sesler çıkarır; basit saçma oyunlar yardımıyla iletişim kurarız. Sesini taklit eder, başımızla göbeğini gıdıklar, ayak parmağıyla oynar, onu dizimizde hoplatırız.  Bu tür etkileşim biçimleri, bebeğin güven, inanç, emniyet, karşılıklı ilişki, mizah ve keyif duygularını algılamasını sağlar.

Çocuklar anne babalarıyla mutlu ve uyumlu bir ilişki kuramadıklarında aralarındaki bağ zayıflar; bu da davranış sorunlarına ve duygusal sıkıntılara yol açabilir.

Çocuklar, bağlanma oyunlara bayılırlar; genellikle oynamak için ilk adımı da onlar atarlar. Hatta anne babalar bu oyunlarının bazılarını, derininde yatan faydanın farkına varmaksızın uzun süredir oynuyor da olabilirler. Oyun Oynama Sanatı saklambaç gibi aşina olduğumuz oyunların ardında yatan anlamı açıklıyor. Ayrıca, çocuklarla bu tarz oyunlar oynamanın belirli sorunların çözümünde önemli olduğunu gösteriyor. Aynı zamanda bu kitap çocuğunuzla aranızdaki bağı ve işbirliğini geliştirecek biçimde karşılık vermenize yardımcı oluyor.

Kitapta ayrıca yeni bir kardeşin doğumu, herhangi bir tıbbi işlem ya da okul gibi baş edilmesi zor durumların oyunla nasıl aşılacağını da gösteriyor. OyunOynama Sanatıçocuğunuzla aranızdaki bağı güçlendirmeye yardımcı olacak önerilerde bulunurken davranış sorunlarına da eğlenceli aktivitelerle çözümler sunuyor.

Oyun Oynama Sanatı, çocuğuyla eğlenerek vakit geçirmek ve güçlü bağlar kurmak isteyen ebeveynler için yazıldı. Kıkır kıkır gülmeye hazır olun!

 

 

 

 

Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir