- 6 yaş sonrası çocukların %10’u alt ıslatma sorunuyla karşı karşıya
- Bu önlemler hastalığın yayılmasını engeller
- Novakid: Geleceğin meslekleri İngilizce’nin yardımıyla daha erişilebilir hale gelebilir
- 30 dakikayı aşan nöbetler beyinde hasarlanmaya neden olabilir
- Diş eti hastalıkları hamile kalmaya engel olabilir!
- Kadın Sağlığında Bazı Önlemler Asla İhmal Edilmemeli
- Hurafeler yersiz endişe ve stres yaratıyor
- Çocuklarda giderek artış gösteriyor!
- Hamilelikte egzersiz
Emziren annenin unutmaması gereken 10 nokta
Doğum gerçekleşti. 9 ay boyunca hazırlık yaptınız. Ruhunuz ve bedeniniz anne olmaya artık hazır… Diye düşünüyorsunuz. Ama o da ne “emzirmek hiç de kolay değilmiş. Diğer anneler bunu söylememişti. Zaten zorlu bir süreçten geçtiniz ve bebeğinizi nasıl besleyeceğinizi bilmiyorsunuz ya da kafanızda bir sürü soru işareti var. Kendi yaşadıklarımızdan yola çıkarak hazırladığımız bu liste size yardımcı olabilir.
1- Doğumdan hemen sonra ilk 1 saat içinde emzirmelisiniz.
Emzirme için en doğru pozisyon annenin kendini en rahat hissettiği ve ilk zamanlar doğumdan kaynaklanan rahatsızlıkların en aza indirildiği pozisyondur.
Hangi pozisyonlar?
Klasik kucak tutuşu: Bu pozisyonda sırtınızı destekleyerek oturun. Memenizi elinizle C şeklinde tutarak destekleyin. Bebeğinizin yüzü, karnı ve dizlerini size dönük biçimde gövdenize yakın tutun. Bebeğinizin başı, dirseğinizin çukur kısmında bulunmalıdır. Kolunuzun yorulmaması için gerekirse yastıkla destekleyin.
Koltuk altı tutuşu: Bebeğinizin emzirdiğiniz taraftan koltuğunuzun altından sarkıtın. Bebeğinizin başını elinizle destekleyin, gerekirse elinizin altına bir yastık koyun. Bu tutuş memenizin kontrolü ve bebeğinizin emişi açısından kolaydır. İkiz bebeği olan anneler için idealdir.
Çapraz beşik tutuşu: Bebeğinizi, emzireceğiniz memenin aksi tarafındaki kolunuzun içine yatırınız. Bebeğinizin vücudu size dönük ve meme hizasında olmalı. Bu şekilde bebeğinizin başını daha rahat kontrol edersiniz.
Yatarak emzirme: Hafif yan yatar biçimde sırtınızı ve omzunuzu bir yastıkla destekleyin. Kolunuzu bebeğinizin başının arkasından geçirerek onun vücudunu, diğer elinizle de memenizi destekleyin. Bebeğinizin sırtına bir yastık koyun, ağzı meme ucuna gelecek şekilde yanınıza yatırın.
2- Kimin ne kadar emzirdiği sizin konunuz değil. Herkes kendi bebeğinden sorumlu. Her anne, bebeği de istediği müddetçe 24 ay emzirebilir.
Emzirme süresi hala bir tartışma konusu olsa da genel olarak en fazla 24 ay anne sütüne devam etmek uygundur. Ancak bu kararın anne tarafından alınması en doğalıdır. Bazı bilimsel verilere göre iki yaşından sonra emzirme; anne sütünün aşırı asidik yapısının çocukların dişlerine zarar vermesi, çiğneme refleksine zarar veriyor olması ve çocuğun anne ile bağlılığının bağımlılığa dönüşme riski taşıması gibi sorunlara neden olabilir. Ayrıca çocuk anneye fazla bağlanırken, kişisel gelişimi olumsuz
etkilenebilir. Oral dönemin uzaması çocuğun bağımsız bir kişilik geliştirmesine negatif bir etki yapabilir.
3- Bebeğinizi emzirirken tekrar hamile kalmanız sütünüzü ya da karnınızdaki bebeği olumsuz etkilemez.
Bu konuda duyduğunuz olumsuz yorumları unutun ve gönül rahatlığıyla bebeğinizi emzirmeye devam edin. Diğer bebek doğduğu zaman da ikisini birden emzirmede hiçbir sakınca yok. Gebelik sırasında emzirmek bazen anneye ek yorgunluk ve halsizlik getirebilir ayrıca hem kendi hem emzirdiği bebek hem de karnındaki bebeğin beslenme ihtiyaçlarını karşılamak için daha kaliteli ve özenli beslenmesi ve kontrolsüz şekilde kilo almamak için dikkatli olması gerekir.
4- Ölümcül ya da bulaşıcı hastalığınız yoksa emzirmemek için sebep yok.
• Annenin aktif tüberkülozlu oluşu (ancak hastalık tedaviye başlanıp bulaştırıcılık ortadan kalktıktan sonra yani 15–20 gün içinde tekrar emzirmeye izin verilir),
• Meme apsesi ya da memenin önemli bulaşıcı deri enfeksiyonları (zona, herpes vs durumlarda doktorunuza danışın, bazen apse bile emzirmeye engel değildir. Ağrı çok şiddetli ise 2–3 saatte bir pompa ile süt boşaltılmalıdır),
• Annenin süte geçen ve bebeğe zararlı olabilecek ilaçları kullanması gereken (kanser ve psikotik ilaçlar) hastalıkları ve uyuşturucu kullanması durumunda emzirme maalesef devam edemez.
Bu durumlar dışında annenin emzirmeyi bırakmasına engel bir mazeret bulunmamaktadır. Emziren annelere ilaç tedavisi başlanması gereken durumlarda mutlaka süte ilaç geçişi göz önünde bulundurulmalı, anne ve bebeğin menfaati düşünülerek ilaç bazında değerlendirme yapılmalıdır. Bu hastalıklar ve durumlar dışında kesinlikle emzirme bırakılmamalı en azından hekim kontrolünde karar verilmelidir.
5- Unutmayın anne sütü bebeğin hakkıdır. 24 ay olmasa da 6 ay sadece anne sütü ile beslenebilir.
Ama yurt dışındaki anneler emzirmiyor, yabancı doktorlar 2 ayı yeterli görüyor diye bahaneler üretmeyin. Bir gerçek daha var ki, bebeğin sağlık garantisi olan bu besin hayatımızı kolaylaştırırken aslında maddi olarak da büyük bir yükten kurtarıyor.
6- Anne sütü ile doğal aşılanma sağlanmış olur.
Anne sütü içeriği açısından vücudun tüm yapı taşlarını ihtiva eden kusursuz bir besindir. Bebeğin ihtiyacı olan büyüme için gerekli kaloriyi ve enerjiyi sağlar. Annenin bağışıklık sistemine ait olan ve bebeğin enfeksiyonlardan korunması için gerekli immünolojik öğeler anne sütü ile bebeğe geçer ve doğal aşılama sağlanmış olur. Bebeği alerjik hastalıklar, astım ve obeziteden korur. Kısa vadede bebek daha güzel ve hızlı kilo alırken uzun vadede vücut kitle indeksini olumlu etkiler. IQ üzerinde anlamlı olumlu etkileri vardır. Böbrekler için ek yük ihtiva etmez. Bebek ve anne arasındaki bağın daha kolay ve kuvvetli kurulmasını sağlar.
7- Her annenin sütü kendi bebeği için yeterlidir.
Endişeye kapılıp sütünüzün yetmediğini düşünmeyin ve mamaya hemen başvurmayın. Aile büyükleri her zaman doğruyu bilemez, kontrolü elinize alın ve doktorunuzdan başka herkesi konu dışında bırakın. Kilolarınızı veremediğinizi düşünüp hemen diyet ve spora başlamayın bu da sütünüzün kalitesini düşürecektir, emzirirken vücudunuzun kendini yenilediğini ve kiloların da sütle gittiğini düşünün. Sakin ve keyifli olun, tüm işler halledilir ama bebeğiniz bir daha bu kadar küçük ve muhtaç olmayacak. Sakin olduğunuzda sütünüzün bol bebeğinizin de rahat olduğunu göreceksiniz.
8- Oturduğunuz yerden günde 700-800 Kalori vermek garanti.
Eğer anneler emzirme döneminde doğru ve dengeli beslenmeyi başarırsa hiç diyet yapmadan günlük 500-700 kalori kadar enerji için fazladan vücut metabolitlerini kullanır ve bu da gebelik döneminde meydana gelen kilo artışının yine en az gebelik dönemi kadar uzun vadede kalıcı şekilde kilo vermeye dönüşüne neden olur. Emzirme sırasında annenin artan metabolizması ve değişen hormon dengesi kısa sürede ödemin çözülmesine ve vücudun daha kolay toparlanmasına gebeliğin getirdiği değişimlerin geri dönüşüne neden olur.
9- Dengeli beslenmeniz gerektiğini unutmayın. Nasılsa yediğimi yakıyorum diye koyvermek yok. Biraz özen göstermen gerektiğini söylememiz lazım.
Özellikle yeterince su tüketmek anne sütü artışını olumlu etkiler. Havuç (fitoöstrojen), yulaf, arpa, ceviz, badem, rezene, dereotu, fesleğen, sarımsak, susam, susam yağı emziren anneler için en önemli gıdalardır. Süt ve süt ürünleri annenin tüketmesine engel bir durum yoksa kaliteli bir besindir. Ayrıca hayvansal gıdalar, kemik ve et suyu ihtiva eden gıdalar anne sütü kalitesini artırmaktadır.
10- Emzirmek meme kanseri riskinizi de azaltıyor.
Meme kanseri modern toplumun ve daha çok geç emziren, hiç emzirme imkanı olmayan ya da kısa süre emziren kadınların yoğunlukla teşkil ettiği bir hastalık grubudur. Emzirme işlemiyle meme dokusu yapısına uygun işlev yaptığı için bir anlamda dokuda farklı yönde (atipik-differansiye-malinite vs) oluşumun önüne geçilir.
Uzmanımıza ya da ihtiyacınız olan diğer tüm branşlardan 181000 Doktora ulaşıp, diğer hasta yorumlarını okuyarak randevu alabileceğiniz doktor takvimi.com ‘u inceleyip, hızlı hayatınıza pratik çözümlerle devam edebilirsiniz.
Kaynak: Medical Park Pendik Hastanesi Çocuk Doktorlarından Uzm. Dr. Necla Yüce
İlgili Yazılar
Son Haberler
-
6 yaş sonrası çocukların %10’u alt ıslatma sorunuyla karşı karşıya
Alt ıslatma, çocuklar arasında sıkça karşılaşılan problemlerin başında geliyor. Aileler...
- Eklendi Aralık 5, 2024
- 0
-
Bu önlemler hastalığın yayılmasını engeller
Çocuklarda ve bebeklerde yaygın görülen bir akciğer enfeksiyonu olan bronşit,...
- Eklendi Kasım 25, 2024
- 0
-
“Annemde de vardı bir şey olmadı!” diyerek ihmal etmeyin!
Adet sırasında aşırı kanama, şiddetli adet ağrıları, tekrarlayan ve geçmeyen...
- Eklendi Kasım 18, 2024
- 0
-
Novakid: Geleceğin meslekleri İngilizce’nin yardımıyla daha erişilebilir hale gelebilir
İngilizce gibi yabancı bir dil öğrenmek, yaşlanmayı yavaşlatmaktan yaratıcılığı geliştirmeye...
- Eklendi Kasım 6, 2024
- 0
-
30 dakikayı aşan nöbetler beyinde hasarlanmaya neden olabilir
Küçük çocuğu olan anne ve babalar, beyne zarar vereceği düşüncesiyle...
- Eklendi Kasım 3, 2024
- 0
-
Diş eti hastalıkları hamile kalmaya engel olabilir!
Diş sağlığı, genel sağlığımızın ayrılmaz bir parçasıdır ve özellikle bir...
- Eklendi Ekim 24, 2024
- 0
-
Sonbaharda havaların soğuması ve okulların açılmasıyla birlikte çocuklar kapalı ortamlarda...
- Eklendi Ekim 18, 2024
- 0
PARENTS TV
YAZARLAR
-
Genital bölge yağ enjeksiyonu ile ilgili merak edilenler
Estetik denildiğinde akla ilk gelen uygulamalardan olmasa da kadınlar...
- 17 Haziran 2024
- 0
-
Seyahat süresince çok uzun süre hareketsiz kalmayın
Sevgili anne adayları; Biliyorsunuz önümüzde uzun bir bayram tatili...
- 8 Nisan 2024
- 0
-
Hepinize keyifli bir gebelik süreci diliyorum
Sevgili anne adayları merhaba. Ben, Kadın Hastalıkları ve Doğum...
- 3 Nisan 2024
- 0
-
Denizde on gün
Davet Mimi’ye geldi, “biz ailece tekneyle kıyıları dolaşacağız, Mimi...
- 9 Eylül 2020
- 0
-
Bu yaz İstanbul’da
Temmuz’un ikinci yarısına kadar tezimle uğraştım. Acayip bir harala...
- 8 Ağustos 2020
- 0
-
İlk ders, ilk kazanç
Talia, neredeyse 16 yaşında. Dersleri, aktiviteleri, arkadaşları, sevdikleri, bildikleri,...
- 7 Temmuz 2020
- 0
0 yorum