- HIV enfeksiyonu ile AIDS arasındaki fark nedir?
- Aşılar zatürreden koruyor
- Miyomlar neden olur?
- Pasta üzerinde çocuklarımızı bekleyen tehlike: Maytap
- Prematüre bebekler hakkında merak edilenler
- Mastit nedir?
- Morlukları hastalığın habercisi mi?
- Doğurganlığın korunmasındaki etkili yöntemler
- Erken doğan bebekler risk altında mı?
- Grip mi, alerji mi?
“Değişimi çocukları ve kendimizi eğiterek gerçekleştireceğiz.” Saadet Özkan
Kamuoyunda “Kahraman Öğretmen” olarak tanınan; İzmir’in bir köy okulunda 6 kız çocuğuna yapılan cinsel istismarı ortaya çıkaran ve sanığın 82 yıl hapis cezası almasını sağlayan, bu mücadelesinden ötürü Amerika Dışişleri Bakanlığınca “Uluslararası Kadın Cesaret ödülüne” layık görülen Saadet Özkan ve bu mücadeleye başından beri destek veren Yücel Ceylan tarafından 2017 yılında dernek olarak hayata geçirilen UCİM’in faaliyetlerini ve bizlerin nasıl destek olabileceğimizi konuştuk.
Önce sizi ve UCİM’i tanıyabilir miyiz biraz ? Saadet Öğretmen diye biliyoruz sizi…
Saadet Özkan :Saadet Özkan, Saadet Öğretmen ben, evet. 2014 yılında başladığımız mücadele, çocuklarımın, konuşan çocuklarımın, öğrencilerimin mücadelesi… Onlar ışığı yaktılar, fitili ateşlediler ve dünyaya aslında çok şey anlattılar .
6 kız çocuğu, bugün birçok kız çocuğunun da adım atmasını sağladı. Bu adım neleri değiştirdi? Türkiye’de çocuk ihmali ve istismarı ile ilgili çok büyük bir farkındalık oluşturdu. Saadet öğretmen UCİM oldu. UCİM, 33 bin üyesiyle Türkiye’de büyük bir ses ve yankı oluşturdu.
Aslında sizin çocuklarınızın başına gelen bir olayla başladı bu hikaye değil mi?
S.Ö.: O köye gittiğim zaman başladı her şey. Çok büyük bir umutla gittiğim o köyde bambaşka bir durumla karşılaştım. Orada görev yapan, 22 yıldan beri görev yapan bir öğretmenin cinsel istismarcı olduğunu bilemezdim. Çocuklar dertlerin anlattılar bana, benim çocuklarım konuştular. Konuştukları andan itibaren çok zorlu bir mücadele başladı. Bu zorlu mücadelenin içinde bugün Genel Başkan Yardımcımız Yücel Ceylan, Genel Koordinatörümüz Semiha Artuç ve Türkiye’nin her yerindeki koordinatörlerimiz ve 33 bin üyemizle çok daha güçlüyüz.
Peki, UCİM neler yapar ?
Saadet Özkan : UCİM, davalarda çocukların yanında, UCİM rehabilitasyon desteği, UCİM danışmanlık hizmeti, fark etme ve önleme tedbirleri, UCİM üniversitelerde, UCİM veli akademilerinde, ebeveyn eğitimlerinde, her yerde ve biz yürekli insanları bulup çocukları koruyacağız.
Yücel Ceylan : Türkiye, çocuk istismarı ile 1970’lerde tanıştı, çocuk işçiliğiyle tanıştı. Cinsel istismar gündemde yoktu hiç. Aslında yüzyıllardır gördüğümüz şeyleri görmemezlikten gelmişiz. 2013’te bir Ensar davası patladı, ondan sonra da 2014’ün başlarında Saadet Öğretmenin İzmir’deki olayı ortaya çıktı. Türkiye birden bire sarsıldı.
Ensar davasındaki o çocuklar ve İzmir’deki 6 çocuk basına yansıdı ve Saadet Öğretmen öyle bir şeyin fitilini ateşledi ki… Aslında yüzyıllardır, bizler görmek istemiyoruz ama çocuklarımız her anlamda kullanılıyor. O mücadelenin sonucunda biz bugün UCİM olarak çocuk istismarını hiçbir zaman Türkiye gündeminden düşürmemeye gayret ediyoruz. Çünkü bizim için aslında hem dünyanın hem de Türkiye’nin en önemli sorunu çocuk istismarı.
Türkiye’de artık bir çocuk istismarı gerçeği var. UCİM’in misyonu çocuk istismarını gündemde tutmak ve halkı aydınlatmak. Davalara gidiyoruz, bugün 300’ün üstünde davaya gidiyoruz.
Türkiye’nin her yerinde olmaya gayret ediyoruz çünkü UCİM’i kurduğumuz zaman, biz hiçbir kimliği hiçbir mezhebi , hiçbir inancı ayırt etmeyeceğiz dedik. Bütün çocuklar bizim çocuklarımız.
Davalara, gidiyorsunuz, bizim duymak dahi istemediğimiz şeyleri yaşayan çocukların yanında oluyorsunuz, neler hissediyorsunuz?
- C. : Yani ben aslında çok mutlu bir çocukluk yaşadım. Son 6 yıldır, Saadet Öğretmenle tanıştığım günden beri başka bir dünyanın içine girdim. Bugün sırtını dayadığı, güvendiği babası dedesi tarafından istismar edilen çocuklar var. Böyle bir şey olabilir mi, böyle bir dünya olabilir mi? Ben 6 yıldır erkekliğimden nefret ettim, yani her şeyden nefret ettik.
Benim oğlum, şuan 33 yaşını geçti, bir şey istediği zaman içim titriyor, çocuğum üzülmesin diye… Bunlar küçücük çocuklara bunları nasıl yapıyorlar ?
Genelde mahkemelere girmiyorum, koridorda oturuyorum. Geçen gün girdim içeri, izledim. Aslan gibi bir adam 9 yaşında çocuğu bacağından tutup zorla içeri çekiyormuş, kızına 4 -5 yıl istismarda bulunmuş .
“ÇOCUK SUSAR, SEN SUSMA!”
Bizler sizin için neler yapabiliriz ?
- Ö. : Bu bir seferberlik, çok net söylüyorum.
Biz önleme merkezleri için mücadele ediyoruz, bu önleme merkezlerinde okul eğitimleri, anne- baba eğitimleri veriliyor, biz eğitim odaklıyız. Biz dünün çocuklarıyla bugünün çocuklarını kurtarmaya çalışıyoruz.
Bizim sanatçıların desteğine ihtiyacımız var, sistemimizin çalışan avukatlara ihtiyacı var, bir hukuk ordusuna ihtiyacımız var, gönüllü arkadaşlar çok çaba harcıyorlar; ama her önleme merkezinde bir sosyoloğumuz, bir psikoloğumuz , bir avukatımız olmak zorunda. Bu ülke çok büyük, bu ülkenin kaynaklarını doğru kullanmak zorundayız.
UCİM’e gelen kaynakları doğru kullanmak zorundayız, o yüzden de ucim.org.tr’ den bizim düzenli bağışçımız olabilirler. Bu düzenli bağışlar, küçük ,küçücük dediğimiz bağışlar ömürlük bir yolda bu istismarın önüne geçip bilim ödüllerine koşan çocuklar yetiştirmemizi sağlayacak.
Çocukların ayakları büyür, onlara ayakkabı alalım. Yeni kıyafetler alalım, evet. Ya ruhlar, ruhların yaralarını nasıl saracağız ? Bizim rehabilitasyona ihtiyacımız var, iyi uzmanlara ihtiyacımız var, bu çok geniş bir alan.
Biz insan ruhunun çiçeklenmesi, kök salması, güçlenmesi üzerine çalışıyoruz o yüzden de sanatçılarımız bizim destekçimiz olsunlar, bizi önde tutsunlar , gerçekten gönül rahatlığıyla biz neler yaptığımızı onlara anlatırız, neler olduğunu da… Çünkü biz çocukların fotoğraflarını yayınlamıyoruz, biz yaptığımız hiçbir çalışmayı yayınlamıyoruz, yayınlayamıyoruz; ama içimizde olan herkes bizim ne yaptığımızı çok net görüyor. Davalardaki içerikleri anlatamıyoruz ama içimizde olan arkadaşlarımız o dosyaların içerisinde neler yattığını, acıları bilebiliyor.
O yüzden bizimle birlikte olsunlar, bize inansınlar, güvensiler, biz onlara yaptıklarımızın hesabını veririz, hep birlikte mücadele edeceğiz ve bu işi kökünden çözeceğiz.
İlgili Yazılar
Son Haberler
-
HIV enfeksiyonu ile AIDS arasındaki fark nedir?
“Tedaviye erken başlamak ve düzenli olarak kullanmak, hastalığın ilerlemesini kontrol...
- Eklendi Kasım 30, 2023
- 0
-
Aşılar zatürreden koruyor
“Akciğer dokusunun iltihaplanması olan zatürre (pnömoni), başta bakteriler olmak üzere...
- Eklendi Kasım 27, 2023
- 0
-
Diz ekleminin gizli koruyucuları: Menisküsler
“Menisküsler, diz ekleminde bulunan iki C şeklinde yarım ay şeklindeki...
- Eklendi Kasım 26, 2023
- 0
-
Miyomlar neden olur?
Bedenimizin sesini dinlediğimizde, aslında bize gerçekten iyi olup olmadığımız konusunda...
- Eklendi Kasım 24, 2023
- 0
-
Pasta üzerinde çocuklarımızı bekleyen tehlike: Maytap
Çocuğunuzun doğum günü hazırlıklarına günler hatta aylar öncesinden başlayıp organizasyonun...
- Eklendi Kasım 19, 2023
- 0
-
Prematüre bebekler hakkında merak edilenler
Bir bebeğin uygun büyüme ve gelişimi için ortalama 40 haftalık...
- Eklendi Kasım 14, 2023
- 0
-
Ayasofya Tarihi Müzesi, ara tatilde ücretsiz
Ayasofya’nın 1700 yıllık tarihini en son teknolojilerin yardımıyla görsel ve...
- Eklendi Kasım 11, 2023
- 0
PARENTS TV
YAZARLAR
-
Denizde on gün
Davet Mimi’ye geldi, “biz ailece tekneyle kıyıları dolaşacağız, Mimi...
- 9 Eylül 2020
- 0
-
Bu yaz İstanbul’da
Temmuz’un ikinci yarısına kadar tezimle uğraştım. Acayip bir harala...
- 8 Ağustos 2020
- 0
-
İlk ders, ilk kazanç
Talia, neredeyse 16 yaşında. Dersleri, aktiviteleri, arkadaşları, sevdikleri, bildikleri,...
- 7 Temmuz 2020
- 0
-
Ve bir Kez Daha Dijital Medya Okur Yazarlığının Önemi
Yazan: Birsu Şentürk @nestendrestzekeriyaköy Hayat bize Dijital Medya Okur...
- 5 Mayıs 2020
- 0
0 yorum