- Doğum sonrası iyileşme süreci: Yeni anneler için tavsiyeler
- Soğuk havalar, virüslerin daha kolay yayılmasını sağlar
- 6 yaş sonrası çocukların %10’u alt ıslatma sorunuyla karşı karşıya
- Bu önlemler hastalığın yayılmasını engeller
- Novakid: Geleceğin meslekleri İngilizce’nin yardımıyla daha erişilebilir hale gelebilir
- 30 dakikayı aşan nöbetler beyinde hasarlanmaya neden olabilir
- Diş eti hastalıkları hamile kalmaya engel olabilir!
- Kadın Sağlığında Bazı Önlemler Asla İhmal Edilmemeli
- Hurafeler yersiz endişe ve stres yaratıyor
YÜRÜMEYE BAŞLAMAK
Çaresiz bir bebekken afacan bir çocukluğa geçiş harika bir ilerlemedir. İşte bebeğinizin ilk adımlarını nasıl attığına dair bir rehber..
Bebeğiniz sabit durduğu bir günün sonunda uyuyup yürüyen bir çocuk olarak uyanmaz. Bu konudaki çalışmalar bebeklerin emeklemeden önce 14, yürümeden önce ise çok daha fazla aşamadan geçtiklerini göstermektedir. Çocuğunuzun ilk ayakta durduğu zamanlarda size veya bir sandalyeye tutunarak destek aldığını fark etmişsinizdir. Yürümenin son aşaması haftalar ve hatta aylar süren bir yolculuğun sonunda olabilir. Burada size, bebeğinizin yürümeyi başarana kadar geçtiği aşamaların bir listesini sunuyoruz.
7-9 AY
EMEKLEMEYİ ÖĞRENMEK
Emeklemek, yürümeden önce çocukların dünyayı keşfetme yollarından en yaygını olsa da her bebek bu aşamadan geçmez. Bebeğiniz emeklemek yerine poposu üstünde ya da yuvarlanarak ve kayarak ilerliyor olabilir. Ya da bunların hiçbirini yapmaz ve doğrudan yürümeye başlar.
7 aylık: Bir yandan öbür yana doğru yuvarlanmanın dışında büyümekte olan bebeğiniz emekleme belirtileri gösterebilir. Onu halının üzerine yüzüstü yatırın ve biraz ötesine, sağa doğru çok sevdiği bir oyuncağı görebileceği biçimde koyun. Bebeğinizin oyuncağa doğru ilerlemek için elinden geleni yaptığını göreceksiniz.
8 aylık: Gelişmekte olan bacak ve ayaklarındaki güç ona daha maceracı hareketler denemesi konusunda cesaret verecek. Bebeğinizi kollarının altından yüzü size çevrili şekilde güçlü bir biçimde tutun. Sonra onu yavaş yavaş aşağı indirin. Ayakları yere değdiğinde gücü bacaklarında toplayacak ve hatta zıplamaya bile çalışacaktır.
9 aylık: Emeklerken vücut koordinasyonunun geliştiğini ve ilerlemek için tüm bedenini kullandığını fark etmiş olmalısınız. Yerde yüzüstü yatarken dikkatini çeken şeyleri almak için hızlı ve güçlü çabalarda bulunacak.
9-18. AYLAR ARASI
EMEKLEMEKTEN YÜRÜMEYE
Bebeğiniz emekleyerek etrafta gezmenin ne kadar kolay olduğunu bir kez gördükten sonra yeni keşiflere doğu yol alır. Kendini oturur duruma getirecek, ulaşabileceği her şeyi kapmaya başlayacak ve birçok komik duruma girecektir.
9-11 ay: Şimdiye dek bebeğinizin emekleme hareketleri daha koordineli olmuş ve tüm bedeniyle hareket etmeye başlamıştır. Yılın sonuna doğru kendini çok hızlı hareket ettirebilmeyi öğrenmiş olur.
12-14 ay: Birçok çocukta bağımsız yürümenin ilk işaretleri bu ayda görülmeye başlar. Çocuğunuzu ellerinizden tutup ayakları üzerine bastırdığınızda size doğru bir iki kararsız adım atacaktır. 14. aya gelen birçok çocuk ayakta durmayı başarır; fakat her çocuk bu şamaya aynı anda ulaşacak diye bir kaide yoktur. Sizin çocuğunuz henüz yürümüyorsa endişelenmeyin.
15-18 ay: Çocuğunuz yavaş yavaş kendine güvenmeye başlar. Şimdi merdivenler onu büyülemeye başlamıştır; ama inip çıkarken sizin desteğinize ihtiyaç duyar. Evin içinde rahat ve hızlı gezebilse de henüz tam emniyette sayılmaz. Bacaklarındaki yağlar onu düşmeye çok meyilli yapar.
13-36. AYLAR ARASI
ŞİMDİ YÜRÜYOR!
Çocuğunuz yürümeye başladıktan sonra her şey değişmeye başlar. O artık bir bebek değildir ve önünde deneyebileceği birçok eğlence ve keşif şansı vardır.
18-23 aylık: Onunla beraber özel olarak egzersiz yapmanıza gerek yoktur. Sadece sizi evin içinde takip etmesi yetecektir. Ona, odanın öbür ucuna giderek oyuncağını alması ve oyuncak kutusuna gitmesi gibi fırsatlar yaratın.
24-29 aylık: Bebeğiniz bahçede koşmayı çok sevecek; özellikle de arkadaşları etraftayken. Birlikte koşu yarışları yapmak, onlara birçok şeyden daha eğlenceli gelecektir. Zıplama becerileri de gelişecektir. Artık çocuğunuz zıpladığı zaman iki ayağının da yerden kesilip aynı anda yere değdiğini fark edebilirsiniz.
30-36 aylık: Sürekli kıpırdayıp durarak hareket becerilerini yeni alanlarda da kullanmaya çalışır. Üç tekerlekli bisikleti varsa, artık pedal çevirebilir.
Bebeğiniz hala yürümüyorsa…
Birçok bebek ilk adımlarını 14. ay civarında atsa da bazıları bu tarihten bir iki ay sonra yürür. Bu sağlıksız bir durum değildir. Bebeğinizin yürümekte gecikmesi sizi endişelendiriyorsa, hareket gelişiminin diğer işaretlerini inceleyin. (emeklemek, yatar durumda tekme atmak ve oturmak gibi). Bebeğiniz bunları yapabiliyorsa kısa sürede yürüyecektir. Gerçekten çok endişeleniyorsanız, doktorunuza danışın.
Bebeğim doğru düzgün kıpırdayamıyor. Sizce nesi var?
Cevap: Hiçbir şeyi yok endişelenmeyin. Sadece arkadaşınızın bebeği kadar enerjik ve hareketli değil. Bebeğiniz emeklemek ve yürümek için kendi hızıyla hareket ediyor. Sizin yapabileceğiniz tek şey ona elinizden geldiğince cesaret vermek ve ilerleme hızının sizi hayal kırıklığına uğrattığını düşünmemesini sağlamak.
Nasıl faydalı olabilirim?
Soru: Ben fiziksel ve sportif aktiviteler konusunda çok iyi değilimdir; bu nedenle çocuğuma koşma ve zıplama gibi beceriler hakkında çok şey öğretemem. Bu onun için bir kayıp mı?
Cevap: Çocuğunuzun hareket becerilerine gösterdiğiniz ilginin etkili olmasına rağmen çocuklar arkadaşlarıyla oynarken de çok şey öğrenirler. Bu yüzden kalabalık bir anne ve bebek çevresi edinmeye çalışın. Arkadaşlarıyla vakit geçirdiği ve sizden de cesaret aldığı sürece mükemmel bir gelişim gösterecektir.
Son Haberler
-
Doğum sonrası iyileşme süreci: Yeni anneler için tavsiyeler
Doğum, bir annenin hayatındaki en anlamlı ve unutulmaz anlardan biridir....
- Eklendi Aralık 18, 2024
- 0
-
Soğuk havalar, virüslerin daha kolay yayılmasını sağlar
Çocuklarda bronşitin genellikle kısa süreli (akut) ortaya çıktığını ve sıklıkla...
- Eklendi Aralık 11, 2024
- 0
-
6 yaş sonrası çocukların %10’u alt ıslatma sorunuyla karşı karşıya
Alt ıslatma, çocuklar arasında sıkça karşılaşılan problemlerin başında geliyor. Aileler...
- Eklendi Aralık 5, 2024
- 0
-
Bu önlemler hastalığın yayılmasını engeller
Çocuklarda ve bebeklerde yaygın görülen bir akciğer enfeksiyonu olan bronşit,...
- Eklendi Kasım 25, 2024
- 0
-
“Annemde de vardı bir şey olmadı!” diyerek ihmal etmeyin!
Adet sırasında aşırı kanama, şiddetli adet ağrıları, tekrarlayan ve geçmeyen...
- Eklendi Kasım 18, 2024
- 0
-
Novakid: Geleceğin meslekleri İngilizce’nin yardımıyla daha erişilebilir hale gelebilir
İngilizce gibi yabancı bir dil öğrenmek, yaşlanmayı yavaşlatmaktan yaratıcılığı geliştirmeye...
- Eklendi Kasım 6, 2024
- 0
-
30 dakikayı aşan nöbetler beyinde hasarlanmaya neden olabilir
Küçük çocuğu olan anne ve babalar, beyne zarar vereceği düşüncesiyle...
- Eklendi Kasım 3, 2024
- 0
PARENTS TV
YAZARLAR
-
Genital bölge yağ enjeksiyonu ile ilgili merak edilenler
Estetik denildiğinde akla ilk gelen uygulamalardan olmasa da kadınlar...
- 17 Haziran 2024
- 0
-
Seyahat süresince çok uzun süre hareketsiz kalmayın
Sevgili anne adayları; Biliyorsunuz önümüzde uzun bir bayram tatili...
- 8 Nisan 2024
- 0
-
Hepinize keyifli bir gebelik süreci diliyorum
Sevgili anne adayları merhaba. Ben, Kadın Hastalıkları ve Doğum...
- 3 Nisan 2024
- 0
-
Denizde on gün
Davet Mimi’ye geldi, “biz ailece tekneyle kıyıları dolaşacağız, Mimi...
- 9 Eylül 2020
- 0
-
Bu yaz İstanbul’da
Temmuz’un ikinci yarısına kadar tezimle uğraştım. Acayip bir harala...
- 8 Ağustos 2020
- 0
-
İlk ders, ilk kazanç
Talia, neredeyse 16 yaşında. Dersleri, aktiviteleri, arkadaşları, sevdikleri, bildikleri,...
- 7 Temmuz 2020
- 0
0 yorum