- Okuldaki zorbalığın nedeni evdeki duygusal ihmal olabilir!
- Erken tanı ve işitme sağlığı
- 5 yaşındaki çocuk, gün içinde yaşadıklarını anlatabilmeli…
- Ağladıktan sonra öksürük krizine giriyorsa dikkat
- Topuk delme, yenidoğanlarda güvenli ve etkili bir yöntemdir!
- Hamilelikte bu egzersizlerden kaçının!
- Oyun bağımlılığı aile hayatını ve sosyal ilişkileri tehdit ediyor!
- Çoğu zaman belirti vermeden ilerliyor
- Annelere iyot desteği önemli
- ‘R’ harfini söyleyemeyen çocuklar için Gizli neden: Dil bağı
DOĞUM SONRASI YAŞANAN RUHSAL DEĞİŞİKLİKLER

Vücudunuzda son dokuz ayda pek çok değişiklik oldu, loğusalık döneminde bu değişiklikler devam etmekte. Kendinizi bir miktar yalnız ve sosyal çevrenizden uzaklaşmış hissedebilirsiniz. Loğusalığın ilk haftasında hormonal değişikler çok fazladır. Bunların yanı sıra, bebeğinizin ihtiyaç duyduğu yoğun bakım, yorgunluğunuz ve uykusuzluğunuz, göğüslerinizdeki veya dikişlerinizdeki ağrı ve belki daha değişik sorunlarla bu dönemde kendinizi depresyonda hissedebilirsiniz.
Aslında doğum sonrası hiç de nadir olmayarak, çeşitli derecelerde hissedilen bu hüzün- depresyon şeklindeki duygulara ‘doğum sonrası depresyon denilir. Bu dönemde eşinizle, arkadaşlarınızla, annenizle veya doktorunuzla, kısaca kendinizi en rahat hissedeceğiniz kimseyle bu duygularınızı mutlaka paylaşın. Bebeğinizin bakımı size ağır geliyorsa, hiç çekinmeden yardım isteyin. İçinizden ağlamak geliyorsa, ağlayın. İşlerden bunaldığınızda ara verin ve dinlenin, güzel bir uyku sizi rahatlatacaktır. Eğer depresyonunuz birkaç hafta içerisinde geçmezse, doktorunuza haber vermelisiniz. Çünkü zaman zaman altta yatan hormonal problemler de –hipotiroid gibi- bu duruma yol açabilir. Tekrar hatırlatmak gerekirse, bu duygular içinde olan yalnız siz değilsiniz. Doğumdan hemen sonra hiçbir kadın yüzde 100 annelik sevgisi ile dolup taşmaz. Kendinizi bu nedenle suçlamayın. Bunun yerine, duygularınızı paylaşın ve gerekli görüyorsanız yardım isteyin.
AKTİVİTELERE GERİ DÖNÜŞ
Daha önce belirttiğimiz gibi, vücudunuzun hamilelik değişikliklerinden arınması altı hafta alacaktır. Bu nedenle doğum öncesi aktivitelerinize başlamadan önce biraz sabırlı olmalısınız. Normalde, yeni anneler vajinal doğum (normal doğum) sonrası iki gün içinde kendilerinin günlük bakımını, bir hafta içinde de rutin ev işlerini yapabilir hale gelse de, kendinizi fazla yormamalısınız ve gerekli olduğunda yardım almalısınız. Zor bir doğum veya sezaryeni takiben ise bu süre iki misli uzayabilir. Bu nedenle, hamilelikte alınan fazla kilolardan kurtulmak için egzersizlere başlamadan önce mutlaka doktorunuza danışın. Doğumdan sonra ilk gün yapılabilecek egzersizler; Kegel egzersizleri (pelvik taban kaslarını güçlendirerek dolaşımı artırır ve epizyotominin daha hızlı iyileşmesini sağlar), pedal çevirme ve karın kaslarını güçlendirme olabilir. Tekrar belirtelim, egzersiz tipini, sayısı ve miktarını doktorunuzla mutlaka konuşmalısınız. İkinci günden itibaren karın ve kalça bölgesinin kaslarını kuvvetlendirmeye yönelik egzersizler yapılabilir. Üçüncü haftadan itibaren, egzersizler giderek yoğunlaştırılabilir, yürümeye, bisiklete binmeye ve yüzmeye başlanabilir. Fiziksel aktivitelerde, sabırlı olmayı, sayılarını az miktarla başlayarak, giderek artırmayı, vücudunuzun sizi yönetmesine izin vermeyi, egzersiz yaparken yeterli ve dengeli beslenmeyi ve bol sıvı almayı unutmayın.
CİNSEL YAŞAM
Dikişlerinizdeki ağrı, cinsel organlarınızın enfeksiyona yatkın oluşu gibi nedenlerle erken loğusalık döneminde cinsellikten kaçınmalısınız. Loğusalığın devam ettiği altı hafta boyunca cinsel aktivite önerilmemekte ise de, doğumunuzla ilgili komplikasyon olmadıysa ve herhangi bir problem yaşamıyorsanız, cinsel yaşamınıza daha erken dönebilirsiniz. Eğer cinsel ilişki sırasında ağrı ve rahatsızlık duyuyorsanız, bunu eşinize belirtip, bir süre ara verebilir, bu sürede dokunarak, sarılarak, öpüşerek alternatif bir cinsel yaşama devam edebilirsiniz. Cinsel ilişkide ağrı ve rahatsızlıklarınız devam ederse, doktorunuza başvurun.
ADETLERİN KESİLMESİ
Bebeğinizi tamamen anne sütüyle beslediğiniz sürece, vücudunuzdaki hormonal değişiklikler, yumurtlamanızı, dolayısıyla adet görmenizi engelleyecektir. Emzirme nedeniyle olan bu adet görmeme durumu, emzirme yoğunluğu ve süresine bağlı olarak kadından kadına değişir. Bazı kadınlarda iki ay sonra adet görülürken, kimi kadınlarda bu süre bir yıla kadar uzayabilir. Adet görmeme, yüzde 100 hamilelikten korunma anlamına kesinlikle gelmemelidir. Kadınların yüzde 5’inde adet görmeden tekrar hamile kalma gözlenmektedir. Bebeğinizi tamamen anne sütüyle besliyorsanız, doğumdan sonra altı ay geçmediyse ve hiç adet görmediyseniz, güvenebilirsiniz. Ancak bu üç madde dışındaki durumlarda emzirmeye veya adet görmemeye güvenmeyin ve tekrar bebek düşünmüyorsanız, bir doğum kontrol yöntemi için doktorunuza başvurun. Doktorların doğumlar arasında en az iki yıl olmasını tavsiye ettiklerini unutmayın. Bu dönemde kullanılabilecek yöntemler kondom, rahim içi araç (spiral), yalnızca progesteron içeren haplar, aylık veya üç aylık enjeksiyonlar olabilir.
Son Haberler
-
Okuldaki zorbalığın nedeni evdeki duygusal ihmal olabilir!
Son yıllarda özellikle ergenler arasında şiddet olaylarının arttığını belirten uzmanlar,...
- Eklendi Nisan 29, 2025
- 0
-
Erken tanı ve işitme sağlığı
Çocukların zihinsel olarak sağlıklı bir gelişim gösterebilmesi için işitme duyusu...
- Eklendi Nisan 23, 2025
- 0
-
5 yaşındaki çocuk, gün içinde yaşadıklarını anlatabilmeli…
Uzmanlar, dil ve konuşma gelişiminde en kritik dönemlerden birinin erken...
- Eklendi Nisan 18, 2025
- 0
-
Ağladıktan sonra öksürük krizine giriyorsa dikkat
Astım, çocukluk çağının en sık görülen kronik hastalığıdır ve dünya...
- Eklendi Nisan 15, 2025
- 0
-
Topuk delme, yenidoğanlarda güvenli ve etkili bir yöntemdir!
Yenidoğanlarda ve özellikle de erken doğum bebeklerde (prematüre) kan örnekleri...
- Eklendi Nisan 10, 2025
- 0
-
Hamilelikte bu egzersizlerden kaçının!
Günümüzde hareketsiz (sedanter) yaşam tarzı sağlığımız açısından en önemli tehlikelerden...
- Eklendi Nisan 6, 2025
- 0
-
Oyun bağımlılığı aile hayatını ve sosyal ilişkileri tehdit ediyor!
Oyun bağımlılığının her geçen gün yaygınlaştığını belirten uzmanlar, bu durumun...
- Eklendi Nisan 2, 2025
- 0
PARENTS TV
YAZARLAR
-
Genital bölge yağ enjeksiyonu ile ilgili merak edilenler
Estetik denildiğinde akla ilk gelen uygulamalardan olmasa da kadınlar...
- 17 Haziran 2024
- 0
-
Seyahat süresince çok uzun süre hareketsiz kalmayın
Sevgili anne adayları; Biliyorsunuz önümüzde uzun bir bayram tatili...
- 8 Nisan 2024
- 0
-
Hepinize keyifli bir gebelik süreci diliyorum
Sevgili anne adayları merhaba. Ben, Kadın Hastalıkları ve Doğum...
- 3 Nisan 2024
- 0
-
Denizde on gün
Davet Mimi’ye geldi, “biz ailece tekneyle kıyıları dolaşacağız, Mimi...
- 9 Eylül 2020
- 0
-
Bu yaz İstanbul’da
Temmuz’un ikinci yarısına kadar tezimle uğraştım. Acayip bir harala...
- 8 Ağustos 2020
- 0
-
İlk ders, ilk kazanç
Talia, neredeyse 16 yaşında. Dersleri, aktiviteleri, arkadaşları, sevdikleri, bildikleri,...
- 7 Temmuz 2020
- 0
0 yorum