Anne sütü ve uzun süreli emzirmek ama ne kadar?

1 Ağustos 2018

Dünyada tüm memeli canlılar kendi cinsi için yavrusunun fiziksel, ruhsal ve duygusal ihtiyaçlarına yönelik anne sütü üretir. Her memeli canlı doğduğunda ilk olarak kendi annesinin sütünü almalıdır. Anne sütünün farklı türlerden alınması ve tüketilmesi oldukça alerjik olabilir. Hele günümüzde ağırlıklı inek sütünün tüketildiği bir dünyada endüstriyel yöntemlerle üretilmiş ineklerin, antibiyotik ve hormon dolu sütünü minicik bebeklere içirmek kulağa pek anlamlı gelmiyor.

Diğer taraftan bebeğinizi emzirmek, harekete geçirdiği prolaktin ve oksitosin hormonlarıyla hem annelik içgüdülerinizin uyandırır hem de emzirmek bebeği de yatıştıran hormonları sağladığı için annelikte kriz anlarında size pek çok kolaylık sağlar. Bebeğin yemeğine, yemeğin içeriğine, tazeliğine, besin değerlerine, bebeğin büyümesine paralel vereceğiniz miktara, yemeğin hazırlanmasına ve araç gereçlerin yıkanması gibi şeylere kafa yormanıza gerek kalmaz. Bebeğiniz acıktığında o andaki fiziksel ve duygusal yapısına en uygun mükemmel besini olan anne sütü taze ve hazırdır. Anne sütünüzü günün her anında, ihtiyacı olan her yerde bebeğinize sunabilirsiniz.

Doğum sonrasında annenin dinlenmeye çok ihtiyacı olduğu için babaların yardımıyla anne sütünü biberonla beslemek anneye iyi bir destek sağlayabilir. Anne sütünün gelmediği, yetersiz olduğu durumlarda genelde hemen yenidoğanlar için hazırlanan formül mamalar kullanılır. Gerçek anne sütünün yerine hiçbir zaman geçemeyecek hazır mamaları denemeden önce bir süt anne bulmak ya da doğal keçi sütü vermek bize çocuk doktorumuz tarafından önerilen çözümdü. Ayrıca hemen bir emzirme danışmanından destek istemek anne sütünü artırıcı doğru emzirme pozisyonu ve yöntemlerini öğrenmek size fayda sağlayacaktır. Bunun için gönüllü emzirme danışmanlığı veren La Leche League (www.lllturkiye.org) ile iletişime geçebilirsiniz. Doğum öncesinde emzirme ile ilgili kitaplar okumak da size fayda sağlayacaktır. Eğer bir sebepten dolayı emziremeyen annelerdenseniz o zaman bebeğinize formül mamasını verirken onu sevgiyle kucaklamanız, iyi niyetlerle vermeniz iyi gelecektir.

Bebeğiniz doğunca onu ne kadar emzirmeyi düşünürdünüz?
Dünya Sağlık Örgütü(WHO) bebeklerin ilk altı ay sadece anne sütü almasını ve sonrasında besinlerle birlikte iki yaşına kadar anne sütü almaya devam etmesini öneriyor. Bunu çok daha ileri götüren bazı Asya ülkelerinde bebekler 7-8 yaşına kadar emzirilebiliyor diye duyunca ilk bebeğimde bu süreci denemek istemiştim. İlk kızımı 15 ay emzirebildim, bıraktığımda ikinci kızıma 6 aylık hamileydim. Aslında sonradan öğrendiğime göre tandem yani birlikte emzirmek de mümkünmüş. İlk önce yeni bebek sonra büyük bebek emiyor. Anne sütü mucizevi bir şekilde iki bebeğe göre içeriğini ayarlıyor. İkinci ve üçüncü kızlarımı da 2.5 yaşına kadar emzirdim. Daha uzun emzirmeyi sürdürmek istesem de benim için 2.5 yaş sınırımdı. Toplamda 6 yılı aşkın emzirme tecrübem olmuş. Şimdi 4,8 ve 10 yaşındaki kızlarıma ne zaman sorsam sütün tadını ve anneyle geçirilen o özel anları tekrar tatmak istediklerini ifade ediyorlar. Ben bebeklerin ihtiyacı olan fiziksel ve duygusal destek açısından mümkün olabildiğince uzun emzirilmesi taraftarıyım. İki yılın ötesinde uzanan emzirmenin tamamen kişisel bir sınırı olduğunu düşünüyorum çünkü emzirmek gerçekten de bebeğiniz ile geçirebileceğiniz en güzel ve sevgi dolu meditasyon.

Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir