Bebeklerde rüya görür mü?

28 Mart 2018

Bebeklerde uyku süresi doğumdan büyüyene kadar azalma gösterir. İlk başlarda bebeklerde toplam uyuma süresi 16 saat iken, 12 aydan sonra ise 13 saatlik bir süreye düşüyor. Süre gözünüze çok uzun gibi görünse de bebek gelişiminde uykunun yeri oldukça önemli. Uyuya uyuya büyünün bebeğiniz uyku sırasında renkli maceralar da yaşamıyor değil. “Nasıl yani gerçekten rüya mı görüyor?” der dediğinizi duyar gibiyim. Evet ciddi ciddi rüya görüyor, hem de sizden çok daha fazla?

Bebeklerin beyin ve vücut yapılanması için uyumaya ihtiyaçları vardır, tıpkı yetişkinler gibi. Uyku döngüsü ise şöyle gerçekleşir: İlk uyuduğumuzda, hafif uykudayız ve bu aşamada uyanmamız kolay olur. Sonrasında beyin dinlenme ve iyileşmek için derin uykuya geçer, tekrar uyanma aşamasına geldiğimizde hafif uykuya geçeriz. Bu döngülerin her biri yaklaşık 90 dakika sürer. Ancak bebeklerin uyku döngüleri çok kısadır ve hafif uykudan derin uykuya 50 dakikada geçerler.

Uzmanların açıklamalarına göre çocuklar yetişkinlerden daha fazla rüya görseler de bebekler en çok rüya görenlerdir. Rüya görme işleminin gerçekleştiği hafif uyku süresini daha uzun yaşayan bebekler, bu nedenle daha çok rüya gören kategorisine girmektedir.

Bebekler anne karnında rüya görebilir mi?

Şaşırtıcı şekilde, bu sorunun cevabı evet! Bilim adamları, rüya gördüğümüz evreyi REM (hızlı göz hareketleri) uykusu diye adlandırırlar ve bu esnada ölçülen beyin dalgalarıyla doğmamış bebekteki beyin dalgalarının benzerlik gösterdiğini açıklamışlardır. Buna göre doğmamış bir bebek her 24 saatin 10 saati boyunca REM uykusu geçirir.

Bebekler neden rüya görüyor?

Doğmamış bir bebek anne rahminde duyduğu ve kokladığı şeyleri rüyalarında anlamlandırmaya çalışır, çünkü hissettiği yeni şeylerin ne olduğundan bir haberdir. Doğduktan sonrada bu süreç devam eder ve yine gördüğü birçok rüyada olanları anlamlandırmaya çalışır.

Mutluysa iyi, ağlayarak uyanıyorsa kötü bir rüya görmüş olabilir

Bebeğimiz size rüyasında olanları anlatamaz ama siz ne gördüğüne dair ipuçlarını yakalayabilirsiniz. Büyük ipucu, uyandığında bebeğinizin nasıl davrandığıdır. Eğer mutlu ve gülümsüyorsa, muhtemelen iyi bir rüya gördü. Eğer telaşlı ve ağlıyorsa, onu rahatsız edici şeyler görmüş olabilir ☹

Çocuğunuz kötü rüyalar görüyorsa ne yapabilirsiniz?

Uzmanlar ‘kabus’ olarak adlandırılan kötü rüyaların daha çok 3-6 yaş arasında görüldüğünü gözlediklerini belirtiyorlar. Bu yaş aralığındaki çocuklar endişe duydukları şeyleri rüyalarında görüyorlar ve bu şekilde korku duygularını geliştiriyorlar.

Bu korku ve endişelere karşı ondan resim çizmesini isteyin ve neler olduğunu anlatmasını sağlayın. Böylece ne olduğunu anlayarak ona yardım edebilirsiniz. Ama unutmayın ki, önemli olan hikayeyi olumlu bitirmek. Kabusun sonunu olumlu bitirdiğinizde oda mutlu sonla karşılaşmanın verdiği rahatlamayı yaşayacaktır.

Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir