Kelime dağarcığını biraz artıralım mı?-Tuba Üstün

6 Aralık 2017

Bebek işaret dilini çocuğunuza öğretirken onu cesaretlendirmeniz gerektiğinden bahsetmiştik. İşaretleri net anlaşılır olmasa da onunla iletişime geçmek için tahmin ettiklerinizi söylemeniz, işaret metodunu kullandığı için tebrik etmeniz ve mutlu olmasına eşlik etmeniz gerektiğini unutmayın. Yeni başlayanlar için 6 ay 5 yaş arasında kullanılan bebek işaret diline başlarken nelere dikkat etmemiz gerektiği bu yazıda… – Tuba Üstün- Bebek İşaret Dili Eğitmeni

Bir kere işaretleri öğrendikten sonra daha fazla kelime öğretme zamanı gelmiş demektir, biraz da bundan bahsedelim. Çünkü daha fazla kelime, çoğunuzun sizinle iletişime geçmesi için daha fazla fırsat demektir. Kelimeler ekleyerek çocuğunuzun eğitimini artırabilirsiniz, zeka seviyesinin yükselmesini sağlarsınız ve çocuğunuzun dikkatini daha fazla çekebilirsiniz. Yeni kelimeler eklerken, çocuğunuza fazla kelime bilgisi yükleyip onun aklını karıştırmakla, çocuğunuzun heyecanla sizi izlemesi arasında dengeyi sağlamalısınız.

 

Önce bir kaç tane yeni işarete odaklanmaya bakın ve bunlarla ilgili gün içinde cümleler kurun. Birçok işareti aynı anda gösterirseniz, çocuğunuzun aklının karışmasına sebep olabilirsiniz. Bir kaç tane işaret seçin ve çocuğunuzun bunu öğrenmesi için oyunlar yaratın, yemekler yiyin, yada kitap okuyup kelimeyi pekiştirin. Çocuğunuzun kelime dağarcığı gelişip size işaretleri gösterdikçe sizde yenilerini ekleyin.

 

Kelimelerde çeşitlendirme yaparak kelime dağarcığını artırabilirsiniz. Mesela oyuncağını ister misin derken, büyük oyuncak yada  küçük oyuncak kelimeleriyle kullanabilirsiniz. Yada kıyafetten bahsederken, “t-shirt ünü giymek ister misin? yerine; çiçekli t-shirt mü yoksa hayvanlı t-shirt mü?” diyebilirsiniz. Sonra da hayvan kelimesini açıp, hangi hayvandan bahsediyorsanız onun adını söyleyebilirsiniz.

Çocuğunuz bir kere işaretlere alıştıktan sonra , artık işaretlerin zorluk derecesini artırabilirsiniz.

Her Gün Kullanılan Basit İşaretler

Her gün kullandığınız işaretler çocuğunuzun öğrenmesi en rahat işaretleridir. Bunlar çocuğunuzun günlük hayatının içinde olan kelimelerdir. Mesela insan ve hayvanları ele alırsak; anne, baba, kedi ve köpek çocuğunuzun kelimeleri öğrenmek için ilk önce kullanmak isteyeceği işaretlerdir. Yada  nesneler olabilir, top, blok, lego, ayıcık,  kitap, telefon.  Bu kategorideki diğer işaretler, yemekler olabilir; süt, elma, su , pilav  yada her gün yaptığı işler, mesela; hoşça kal demek, yatmak, banyo yapmak, iyi geceler demek, uyumak. Ne kadar da çok eylem yapıyormuş bizim miniğimiz. Bu kelimelerin hepsi çok kolaydır, çünkü görerek yapar ve nesneler ve objeler önündedir. Çok fazla çaba harcamasına gerek yoktur onun için.

Günlük kelimelerden sonra çocuğunuzun hayatında olan ama her gün kullanmadığı işaretlere geçeceğiz. Bu kategoriye hayvanlar çok güzel bir örnek, mesela kaplan, fil, zürafa. Yada araçlardan gemi, tren, otobüs.  bu kelimeleri de en güzel kitaplardan ona anlatabilirsiniz. Yada flash kartlar kullanarak çocuğunuzun daha çok aklında kalmasını sağlayabilirsiniz.

Heyecan İşareti kolaylaştırır

Heyecan en önemli öğretme aracıdır. Çocuğunuzun bir obje hakkında heyecanlı olduğunu gördüğünüz zaman işte bu o işareti öğretmek için en iyi zamandır. İlgilendikleri objeleri çok çabuk öğrenirler.

Daha büyük çocuklarda  işaretleri daha kolay öğrenirler. Bir kelimeyi size anlatmaya çalıştıkları zaman  ona “bana işaretini gösterebilirsin” dediğinizde işareti bildiğini hatırlayacaktır ve size o nesneye benzer işaret yapmaya çalışacaktır. Bu da çocuğunuzun yaratıcılığının artmasını  ve  kendini anlatabileceğini fark etmesini sağlayacaktır.

İşareti nerden bulurum

Çocuğunuza bir şey anlatmak istediğinizde işareti bilmiyor olabilirsiniz. Ama eğer bilgisayar yada akıllı bir telefonunuz varsa benim web sayfama girip sözlük bölümünden bakabilirsiniz; http://www.derinanne.com/bebek-isaret-dili/sozluk.html Takıldığınız işaretleri en doğru şekilde göstermenizi sağlayacaktır.

Ev işaretleri

Sonuç olarak, siz de bilmediğiniz işaretler olduğu zaman kendi işaretlerinizi yaratabilirsiniz. Çünkü esas tema çocuğunuzun sizi anlaması. Ama bu işaretleri yaratırken sayıları fazla da artırmamaya bakın. Çünkü İşaretleri öğretirken esas olan her defasında aynı şekilde işareti göstermektir. Sayıları artırırsanız, kendi yarattığınız işaretleri unutabilirsiniz.

Bebek işaret dilinin beynin konuşmayı destekleyen bölümünü aktif halde tuttuğunu ve  IQ seviyesini %12 ye kadar artırdığı bilimsel araştırmalardan biliniyor. Hem çocuğunuzun kendini ifade etmesini kolaylaştırmak, hem de aranızda eğlenceli bir bağ oluşturmaya başlamak için hadi sizde bebek işaret diline başlayın. Aklınıza bir şey takılırsa bana e-mail atabilirsiniz.

 

 

 

 

 

Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir