Zeynep Gözübüyük

22 Aralık 2014

Bebek ilk doğduğunda ne zaman yıkamalıyım, siz nasıl yaptınız?

Türkan Germe / İstanbul
Ayşe doğduğunda uzun bir süre ten tene kaldık, tenindeki beyaz tabakayı yani verniksi hiç silmedik, bir saat kadar sonra giydirmeye götürdüklerinde de silmemelerini rica ettim. Bebeğin doğal kremi verniksin, aynı zamanda anti bakteriyel bir özelliği var. Bebeğin bağışıklığını artırdığını da biliyordum. Ayrıca Ayşe’nin hassas ve alerjik bir teni olmamasının, yenidoğan döküntüsü yaşamamasının bir sebebi de bu. Biz ilk banyosunu 3. günün sonunda evde babasıyla birlikte yaptırdık, çok keyifli bir deneyimdi. Ben hastanede yıkanmaması taraftarıyım.

Süt pompasını doğumdan önce almam gerekir mi yoksa doğduktan sonra ihtiyacım olursa mı almalıyım?
Nilay Doğan / İstanbul
Mutlaka doğum öncesi alınmalı. Hatta steril edilip hastane çantasına koymanızı da öneririm. Bebek doğduğunda gerektiği gibi ememezse sütü sağarak vermeniz gerekebilir. Bebek ilk günlerde az miktarla doyabildiğinden göğüsleri tam olarak boşaltamaz, emzirme sonrasında sağarsanız hem sütünüz artar hem de kanal tıkanması, süt ateşi gibi riskleri ortadan kaldırırsınız. Ben ilk 20 gün emziremedim hep sağarak verdim, pompa hayatımı kurtardı diyebilirim. Sonrasında da Ayşe hep tek memeyi emdi ve doydu, diğerini hep sağdım.

30 haftalık hamileyim, gece krampları yüzünden gece ağlayarak uyanıyorum, bir öneriniz olur mu?
Sinem Bulutlu / İzmir
Gece krampları için hamile yogasında kolay ve etkili bir hareketimiz var. Ayaklar kalça genişliğinde açık olarak karşıda sabit bir noktaya bakarak 10-15 sayı parmak ucuna kalkıyoruz (bilekler yanlara düşmeyecek) ve sonrasında bir yere tutunarak, bir diz kırık bir diz dümdüz, taban yere sağlamca basarak nefes alıyoruz, nefesi verirken kırık dizi öne doğru itiyoruz ve düz bacağın arkasındaki kasları uzatıyoruz. Bunu günde 3 kez yaparsanız gece kramplarınız azalacaktır.

Bir aylık bebeğim sürekli kucakta olmak istiyor ve çok ağlıyor. Özellikle akşamları kriz tutuyor, ne yapacağımızı şaşırdık, önerilerinizi rica ediyorum.
Serap Mihaliç / Mersin
Ayşe de öyleydi, ben sürekli Wrap Sling’de taşıdım ilk 3 ay, yürüdüm, sallandım. Sarmalanma anne karnında hissi veriyor ve bebek güvende hissediyor. Çok ağladığı zaman yine Sling’e sarıp pilates topunda zıpladım. Beyaz ses (white noise) dinlettim. Anne kucağında olmadığı zaman kendini güvende hissetmediği için, uykuya kolay geçemediği için, gazı olduğu için veya kolik olduğu için ağlamalar yaşanıyor ama hepsi geçiyor. Sadece sabırla birkaç yol denemek gerekiyor. Kolay gelsin.

Sorularınızı,
zeynep@parentsdergisi.com adresinden veya sosyal medyadan Zeynep’e ulaştırabilirsiniz.
Facebook: Zeyneple Hamile Yogasi
Twitter & Instagram:
@zeynepgozubuyuk

Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir