Seni her koşulda seveceğim, canım yavrum

3 Mayıs 2019

Yazan: Anıl Altaş Brug

Pozitif Olumlamalar genellikle yeni bir trend olarak kabul görse de, bilim, onları hayatımıza katmamız için oldukça geçerli bir neden sunuyor. Yaşama sanatında, pozitif olumlamalar hem size hem de çocuklarınıza yardımcı olabilir. Kişilik ve Sosyal Psikoloji Bülteni’nde* yayınlanan yeni bir araştırma, kişilerin stres seviyelerini düşürmek için pozitif olumlama kullanımının etkili olduğunu gözönüne serdi.

Toronto Üniversitesi’nde Örgütsel Davranış ve İnsan Kaynakları Yönetimi Profesörü Sonia Kang, “Performansınız için beklentileriniz ne zaman düşük olursa, bu düşük beklentileri karşılama eğilimindesiniz. Pozitif olumlamalar bu tehdidi etkisiz hale getirmenin bir yoludur” diyor. Araştırmalar, pozitif olumlamaların stres altında problem çözme yeteneğinin iyileştirilmesine, huzurun ve kendi kendine şefkat gösterme düzeyinin artmasına yardımcı olduğunu gösteriyor. Nöropsikolog Rick Hanson’a göre ise, beynimiz olumlu olduğu kadar olumsuzluklar da üretiyor. Hatta, günlük olarak zihnimizden geçen düşüncelerin yüzde 60’ı, yani neredeyse yarıdan fazlası olumsuz. Bu durum, çocuklarımız ve dünyayla iletişimimizde gereksiz bir stres düzeyi yaratıyor. Pozitif olumlama çalışmaları yapmak, çocuklarınızdaki ve içinizdeki iyiliğin ve olumlu düşüncelerin artmasına yardımcı olacak ve ilişkinizde zaman zaman karşılaştığınız olumsuz durumlara karşı pozitif bir tampon oluşturacaktır.

Önce kendinizden başlayın

Çocuğunuzun gözlerine bakmak ve pozitif olumlamaları paylaşmak için günlük veya haftalık bir zaman dilimi ayırın. Karşı karşıya oturun. Gözleriniz birbirinize baksın. İsterseniz ellerinizi tutabilirsiniz. Burnunuzdan sakince bir nefes alın ve ağzınızdan verin. Bunu üç kere bağlantılı nefes alış ve veriş olarak yapın. Önce siz söyleyin, çocuğunuz dinlesin. Sonra çocuğunuz yüksek sesle söylesin.

“Anneciğim seni çok seviyorum.

Canım kızım-oğlum, seni her halinle seviyorum. Seni doğurduğum için çok mutluyum. İyi ki benim kızımsın. İyi ki benim oğlumsun. Seni her koşulda, her zaman seveceğim.

Seviyor ve Seviliyorum.

Bugün harika bir gün!

Farkındalıkla nefes alıyorum ve farkındalıkla nefes veriyorum.

Bir yıldız gibi parlıyorum.

Arkadaşlarımla olduğum için mutluyum.

Güvendeyim.

Kendim olmayı seviyorum.

Düşüncelerim bulutlar gibi gelir geçer.

Elimden gelenin en iyisini yapıyorum.

Kendime ve arkadaşlarıma karşı nazik ve kibar davranıyorum. Güçlüyüm.

Nazik ve kibarım, yardımseverim, kendime ve başkalarına karşı şefkatliyim.”

Siz de kendi olumlamalarınızı yaratın!

Özellikle sevgi dili olumlamaları çocuklar için değerlidir. Yaptıkları şeylerden veya beklentilerinizden çok çocuğunuzun varlığına ve kişiliğine odaklanın. Çocuğunuzun kendine özgü güçlü yanlarını ve yeteneklerini kabul etmek, güven ve aidiyet duygusunu artıracaktır.

Fiziksel dokunuşla serbest bırakılan oksitosin gibi nörokimyasallardan faydalanmak için en az 20 saniye birbirinize sarılın. Bu, hem siz hem de çocuğunuz için stres ve kaygı durumunu hafifletmeye yardımcı olacak, aranızdaki sevgi bağını güçlendirecektir.

Bir olumlama panosu oluşturun

Bir olumlama panosu oluşturarak çocuğunuzun görselleştirme gücünden yararlanmasına yardımcı olabilirsiniz. Birlikte, değerlerini, elde etmek istediklerini ve/ veya kim olmak istediklerini tanımlayan resimler çizin veya dergilerden bulduklarınızı kesip panoya ekleyin. Tabi, kendiniz için de yapmayı ihmal etmeyin. Olumlu ve güçlü yanlarınız, hedefleriniz, henüz yapamadığınız ancak hedefledikleriniz, öğrenmek istediklerinizi yazabilir ve bu konularda olumlamalar söyleyerek gerçekleşmelerine katkıda bulunabilirsiniz.

Aynaya olumlamalar yazın

Çocuklarınızın evde kullandığı aynalara olumlamalar çizmeleri, notlar yapıştırmaları ve yıkanabilir işaretler kullanmalarına destek olun. Bu şekilde, aynaya baktıklarında fiziksel görünümlerinden daha fazlasını görürler. Önemli olduklarını hatırlayarak bu dünyada bir fark yaratmak isteyeceklerdir. Çocuğunuzun aynası olduğunuzu unutmayarak siz de kendi aynanızı, telefonunuzu ve bilgisayarınızı olumlamalarınız ile süsleyin. Kendinize ve çocuğunuza vereceğiniz en güzel Anneler Günü hediyelerinden biri olacaktır.

Mentorlardan birlikte öğrenin

Hepimizin mentorlara ve olumlu rol modellerine ihtiyacı var. Çocuklarımızın başarısızlıklarını korkulacak veya utanılacak bir şey değil, yolculuğun bir parçası olarak görmesine yardımcı olmalıyız. Çocukların başkalarının deneyimlerinden öğrenmelerine yardımcı olmak için ünlü kişilerin başarısızlıklarla karşılaştıkları biyografik yaşam öykülerini okuyabilir veya birlikte filmler izleyebilirsiniz. Deneyim ve uzmanlaşma, başarısızlıklardan ders alarak başarıya adım atma, yaşam yolculuğumuzda kazanma ve kaybetmenin kıymetine varma gibi değerleri konuşabilirsiniz. Yedi yaş ve üzeri çocuklar için bir Netflix belgeseli olan The Dawn Wall’u birlikte izleyebilirsiniz.  Çocuğunuza, bu insanların kendilerine ne söylediklerini ya da geri çekilmeleri ve hedeflerine doğru ilerlemelerine yardımcı olmak için hangi olumlamaları kullandıklarını sorun. Daha sonra çocukları, istedikleri olumlamaları seçmeye davet edebilir ve onları söylemeye, pano, ayna ve kitaplarına eklemeleri yönünde cesaretlendirebilirsiniz. Bu, ayrıca empati kurmak için harika bir zaman dilimi olabilir.

Anneler Günü’nüz kutlu, mutlu ve pozitif olumlamalarla dolu geçsin…

 

* https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/0146167215577365

Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir