Şehirde doğal beslenebilme sorunsalı – Yasemin Üstay Tekin

1 Kasım 2015

Büyük şehirlerde yaşayan aileler olarak, ne yazık ki bırakın doğalı, organiği, dalından meyve yemeği, toprağa bile basamaz olduk. Eskiden ağaçlara tırmanmak, çamurda zıplamak en eğlenceli oyunlarken, şimdinin çocukları ağaçları bir tek çimenlere dahi basmanın yasak olduğu parklarda görüyor. Dalından koparılmış bir meyve yiyemiyorlar, toprakta yetişen bir sebzeyi toplamanın keyfine varamıyorlar maalesef. E doğadan ve doğal olandan bu kadar kopukluk olunca, çocuklara sebze ve meyveyi sevdirmek, organik ya da doğal bir beslenme alışkanlığı kazandırmak da giderek zorlaşıyor. Peki, bu durumda, şehrin tüm suniliğinin içinde, yine de doğal yaşayabilmek için neler yapabiliriz?

 

Mevsiminde ve Organik Beslenin

En kolayından yapabileceğiniz ilk şey, marketinizden, manavınızdan alışveriş yaparken, sebze ve meyvelerin mevsiminde olduğuna dikkat etmektir. Kışın domates almaktan kaçınmak gibi. İkinci olarak ise, organik, doğal, ilaçsız, katkısız sebze ve meyveleri seçmeye özen göstermektir. Zaten o katkısız, ilaçsız meyve ve sebzelerin lezzetini bir kere alınca hep bu tarz beslenmek isteyeceksiniz diye düşünüyorum. Ülkemizde bir yandan büyük bir gıda terörü olmasına rağmen, bir yandan da ciddi bir bilinçlenme söz konusu. İnsanlar doğal beslenebilmek için uğraş vermeye, ekstrasını ödemeye, yemeden önce yediğini araştırmaya başladı aslında. İpek Hanım’ın Çiftliği, Rani Çiftliği, City Farm, Makarna Lütfen, Sade Organik, Raya Organik gibi sevdiğim isimlerin başarıları da bu sorunsala hitap ettiklerinden olsa gerek.

 Evde Yapın

Çocuğunuz yemek seçsin seçmesin, doğal yesin, ev yapımı yesin. Çalışan anneler için her şeyi evde yapmak zor gibi gözükse de, önceden iyi bir planlama ile bir koruyucu dolu maddeden, kıvam artırıcıdan, hormondan, ekstra şekerden, ilaçtan ve daha adını bile okuyamadığımız gereksiz katkı maddelerinden uzak durmuş olursunuz. Mesela, evde ekmek yapmak gereksiz bir uğraş gibi gözükür, ya da kulağa korkutucu ve zor gelir. Ama inanın bana, ekmek yapmaktaki eğlence bir kenara, ev yapımı mis gibi bir ekmeğin yerini hiçbir pastane/fırın ekmeği tutamaz. Kendinize sevdiğiniz ve kolayca yapabildiğiniz 1 tarif belirleseniz, haftada 1 onu yapsanız, fazlasını da buzluğa atsanız, işte ailenizin haftalık ekmek ihtiyacını karşılamış olursunuz. Yoğurt, dondurma, mantı, pizza, hamburger, patates, gibi çocukların fastfood zincirlerinde tüketmeye bayıldığı bir dolu yiyeceğin evde çok daha sağlıklı, lezzetli ve doğalını yapabilirsiniz inanın. Bu tarz tarifler için Her Çocuk Ispanak Sevmez kitabını karıştırın.

 FullSizeRender[1]

Kendiniz Yetiştirin

En basitinden evde saksıya domates, biber, maydanoz, nane, maydanoz vs gibi en çok tükettiğiniz sebzeleri ekin. Bu hem çocuğunuzla beraber yapabileceğiniz harika bir doğa aktivitesi, hem de daha sağlıklı sebze meyve yiyebilmek için atılmış sağlam bir ilk adımdır. Bahçeniz ya da balkonunuz varsa, çeşitleri biraz arttırın. Köyde yaşayan ya da tarlası olan akrabalarınız, arkadaşlarınız varsa, onlardan bahçelerinde sizin için doğal, ilaçsız sebze yetiştirmesini rica edin. İnanın sadece tarım ilaçsız beslenmek bile tüm masrafa ve uğraşa değer.

 

Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir