- Çocuklar için güvenli diş tedavisi nasıl olmalı?
- Doğum sonrası iyileşme süreci: Yeni anneler için tavsiyeler
- Soğuk havalar, virüslerin daha kolay yayılmasını sağlar
- 6 yaş sonrası çocukların %10’u alt ıslatma sorunuyla karşı karşıya
- Bu önlemler hastalığın yayılmasını engeller
- Novakid: Geleceğin meslekleri İngilizce’nin yardımıyla daha erişilebilir hale gelebilir
- 30 dakikayı aşan nöbetler beyinde hasarlanmaya neden olabilir
- Diş eti hastalıkları hamile kalmaya engel olabilir!
- Kadın Sağlığında Bazı Önlemler Asla İhmal Edilmemeli
Kendi Ekmeğinizi Yapın – Yasemin Üstay Tekin
Eylül ayı da tıpkı yılbaşı gibi yeni başlangıçlara vesiledir ya hani işte bu yeniliklerden biri de kendi ekmeğinizi kendiniz yapmak olsun. Evde ekmek yapmak korkulduğu ve üşenildiği kadar zor değil aslında. Aksine, çok da eğlenceli ve sakinleştiricidir. Ve açıkçası, fırından yeni çıkmış mis gibi taze bir ekmeğin dayanılmaz kokusu hiçbir paketli ekmeğe değişilmez. Deneyin, ailenize kendiniz ekmek yaptığınız için de ayrıca kendinizle gurur duyacaksınız. Bugün maalesef hazır satılan çoğu ekmek “plastik ekmek” olarak da bilinir oldu- yani içlerinde o kadar koruyucu, renk açıcı, bayatlama önleyici ve bilumum katkı maddesi var ki ekmekler ekmek olmanın saf ve
doğal güzelliğinden çıkmış, yapay bir gıdaya dönüşmüş durumda! Şöyle düşünün, bir ekmek en basitinden un, su, mayadan oluşur aslında. Hadi biraz da süt, tuz, şeker olsun ama işte o kadar! İçindekiler tablosunda bu gıdaların dışında bir şey yer almamalı. Plastik ekmeklere alternatif olarak alacağınız hakiki ekmekler ise, çoğu zaman gereksiz bir pahallılık içinde. Hal böyle olunca, ben en sağlıklısını evde ekmek yapmak olarak görüyorum çünkü yediğim ve çocuklarıma yedirdiğim besinlerin içinde ne olduğunu bilmeyi seviyorum- ve buna dünya paralar ödemek de istemiyorum. Bu sebeple de size de evde kendi ekmeğinizi yapmanızı şiddetle tavsiye ediyorum.
Mısır Ekmeği
Mısır ekmeği, büyümekte olan çocuklarınız için iyi bir besin kaynağı ve aynı zamanda beyaz ekmeğe iyi bir alternatiftir. Dilerseniz kek gibi sunun, dilerseniz de kahvaltıda, tereyağı, reçel ya da peynir eşliğinde. Ya da benim ev sevdiğim şekli ile: balığın yanında! Hafif bayatlamaya başlayınca ise, tost makinesinde kızartıp yiyebilirsiniz.
MALZEMELER
1 ¼ su bardağı mısır unu
½ su bardağı un
1 ½ yemek kaşığı şeker
1 çay kaşığı kabartma tozu
1 çay kaşığı tuz
1 ¼ su bardağı süt
2 yemek kaşığı tereyağı (eritilmiş)
1 adet yumurta
Arzuya göre kurutulmuş domates dilimleri ve ya mısır taneleri de katılabilir.
HAZIRLANIŞI
Fırınınızı 200 derecede ısıtın.Tüm kuru malzemeleri bir kapta karıştırın. İçerisine süt, tereyağı ve yumurtayı ekleyin, tahta bir kaşık yardımıyla karıştırın. Çok fazla çırpmamaya özen gösterin. Tercihen 20 cm’lik kare, yassı bir kek kalıbına, hamuru eşit şekilde yayın ve üzeri altın sarısı oluncaya kadar, yaklaşık 20-25 dakika pişirin. İçine batırdığınız kürdan temiz çıkıyorsa, içi de pişmiş demektir.
Tost ekmeği
Amerika’da yaşadığım yıllarda, çok meşhur bir şef olan Nick Malgieri’den bizzat ekmek yapımı dersi alma şansım olmuştu. Burada, onun yapımı en basit tariflerinden biri olan ama lezzeti de bir şahane olan tost ekmeğini Parents okuyucularına aktarıyorum. Bolca yapıp buzluğa atabilirsiniz.
MALZEMELER
2 su bardağı ılık su
1 paket instant kuru hamur mayası (10 gr)
5 ½ su bardağı un
1 yemek kaşığı tuz ½ kaşık bal
5 yemek kaşığı tereyağı (eritilmiş)
HAZIRLANIŞI
Ilık suyunuzun içine 1 paket mayayı boşaltın, karıştırın ve 5 dakika kadar dinlenmesini bekleyin. Bu sırada, bir karıştırma kabının içinde, unu ve tuzu karıştırın. Bu karışıma, beklemekte olan mayalı suyu, eritilmiş tereyağını ve balı da ilave ederek, elinizle ya da çırpıcınızda iyice yoğurun. Hamur, tezgâha yapışmaz bir kıvama gelince, yağlanmış kapaklı bir kabın içine alın ve 1 saat kadar kabarmaya bırakın. Bir saat sonra, hamur 2 katı kadar kabarınca tekrar tezgâha alın ve birkaç kez daha yoğurun. Yağladığınız uzun, dikdörtgen bir kek kalıbına hamurunuzu yayın ve üzerini bir havluyla örterek bu şekilde de kabarmasını bekleyin (Dilerseniz daha küçük 2 kalıba da bölüştürebilirsiniz ki bu şekilde içleri daha iyi pişer.) Yaklaşık yarım saat kadar sonra hamurunuz kek kalıbının içinde de kabarınca, önceden 200 derecede ısıttığınız fırınınızın orta kademesine kalıbınızı yerleştirin. Üzeri kızarıncaya dek pişirin. (Fırından aldığınızda ekmeğiniz çok sert olacak, soğudukça yumuşayacaktır.) Fırından aldığınız kalıbın içinden ekmeğinizi çıkarın ve soğumaya bırakın. Not. Bu tarifteki ekmeği dilimlemek için mutlaka soğumasını bekleyin.
Şuna dikkat: Mayanızın taze olduğundan emin olun. 10 dakika geçmesine rağmen, koyduğunuz ılık su (ve ya ılık süt) içerisinde köpürmeyen maya bayatlamış demektir. Bu durumda mayayı kullanmayın.
Pastane çöreği kokan ekmek
Mis gibi kokan hafif şekerli pastane çörekleri vardır ya, bu ekmekler onlardan hallice diyebilirim kısaca. İçindeki tereyağının etkisi ile çok lezzetli bir ekmek. Dakikalar içinde tükenecektir.
MALZEMELER
¾ su bardağı + 2 yemek kaşığı süt
1 ½ yemek kaşığı şeker
1 ¼ çay kaşığı kuru instant maya
3 yemek kaşığı tereyağı, eritilmiş
2 su bardağı un
1 çay kaşığı tuz
HAZIRLANIŞI
Sütü şeker ile birlikte ılıtın, derece ile ölçtüğünüzde 41 ila 44 derece arası olsun. Dereceniz yok ise, parmağınızı batırdığınızda, ne çok sıcak ne çok soğuk olan, parmağınızın rahatsız olmayacağı bir ısıda olmalı. Süt istenen ısıya gelince, içerisine mayayı da katın ve 5-10 dakika kadar, üzeri köpüklenene dek bekleyin. 10 dakikanın sonunda, mayalı sütü, ayaklı bir hamur yoğurucusuna alın ve içerisine yavaşça erimiş tereyağını, un ve tuzu ekleyip yoğurucunuzu çalıştırın. 4-5 dakika yoğurduktan sonra, hamurunuzu 1 saat kadar, üzeri kapalı bir şekilde, ılık bir yerde dinlendirin ve kabarmasını bekleyin. 1 saatin sonunda, hamurunuzu minik parçalar halinde kesip, yuvarlaklar oluşturarak bir fırın tepsisine dizin. Üzerine bir havlu örterek ya da bol bırakılmış bir streç film gererek, böyle de 1 saat kadar kabarmaya bırakın. 1 saatin sonunda, fırınınızı 200 derecede ısıtın ve fırın ısınırken, ekmeklerinizin üzerine dikkatlice yumurta sarısını sürün. (Kolay sürüm için yumurta sarısını 1 yemek kaşığı su ile karıştırıp öyle sürebilirsiniz). 20-25 dakika kadar pişirdikten ve ekmeklerin üzeri güzel bir altın rengi aldıktan sonra, fırından çıkartın. Taze olarak servis edin.
Bunu unutmayın: Eğer tariflerinizde, beyaz un yerine tam buğday unu kullanmak isterseniz, 1 bardak beyaz un yerine ¾ bardak tam buğday unu kullanın. Bunun sebebi, tam buğday ununun daha ağır oluşu.
Son Haberler
-
Çocuklar için güvenli diş tedavisi nasıl olmalı?
Diş tedavisinde kullanılan anestezi uygulamasının bazen hafife alındığını ifade eden...
- Eklendi Ocak 8, 2025
- 0
-
Değişim ve gelişim için ideal bir zaman
“Kendi potansiyelinize inanın ve bu yılı kendinizin en iyi versiyonuna...
- Eklendi Ocak 1, 2025
- 0
-
Doğum sonrası iyileşme süreci: Yeni anneler için tavsiyeler
Doğum, bir annenin hayatındaki en anlamlı ve unutulmaz anlardan biridir....
- Eklendi Aralık 18, 2024
- 0
-
Soğuk havalar, virüslerin daha kolay yayılmasını sağlar
Çocuklarda bronşitin genellikle kısa süreli (akut) ortaya çıktığını ve sıklıkla...
- Eklendi Aralık 11, 2024
- 0
-
6 yaş sonrası çocukların %10’u alt ıslatma sorunuyla karşı karşıya
Alt ıslatma, çocuklar arasında sıkça karşılaşılan problemlerin başında geliyor. Aileler...
- Eklendi Aralık 5, 2024
- 0
-
Bu önlemler hastalığın yayılmasını engeller
Çocuklarda ve bebeklerde yaygın görülen bir akciğer enfeksiyonu olan bronşit,...
- Eklendi Kasım 25, 2024
- 0
-
“Annemde de vardı bir şey olmadı!” diyerek ihmal etmeyin!
Adet sırasında aşırı kanama, şiddetli adet ağrıları, tekrarlayan ve geçmeyen...
- Eklendi Kasım 18, 2024
- 0
PARENTS TV
YAZARLAR
-
Genital bölge yağ enjeksiyonu ile ilgili merak edilenler
Estetik denildiğinde akla ilk gelen uygulamalardan olmasa da kadınlar...
- 17 Haziran 2024
- 0
-
Seyahat süresince çok uzun süre hareketsiz kalmayın
Sevgili anne adayları; Biliyorsunuz önümüzde uzun bir bayram tatili...
- 8 Nisan 2024
- 0
-
Hepinize keyifli bir gebelik süreci diliyorum
Sevgili anne adayları merhaba. Ben, Kadın Hastalıkları ve Doğum...
- 3 Nisan 2024
- 0
-
Denizde on gün
Davet Mimi’ye geldi, “biz ailece tekneyle kıyıları dolaşacağız, Mimi...
- 9 Eylül 2020
- 0
-
Bu yaz İstanbul’da
Temmuz’un ikinci yarısına kadar tezimle uğraştım. Acayip bir harala...
- 8 Ağustos 2020
- 0
-
İlk ders, ilk kazanç
Talia, neredeyse 16 yaşında. Dersleri, aktiviteleri, arkadaşları, sevdikleri, bildikleri,...
- 7 Temmuz 2020
- 0
0 yorum