Hadi masal anlatalım!- Ece Kumkale

1 Ağustos 2017

Masal üzerine yaptığı araştırmalar ve çalışmalarla bilinen, Kidsnook Masal Akademi’nin de kurucu ortaklarından sevgili Ayşegül Dede’nin ilk kitabı “Hadi Masal Anlatalım” Taze Kitap yayıneviyle raflarda yerini aldı.

Ayşegül bize biraz kendini anlatır mısın?
1981 İstanbul doğumluyum ve iki çocuk annesiyim. Konya Selçuk Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümünü “Masallarda Sembol Dilinin Görüntüleri” üzerine hazırladığım tezimle bitirdim. 2001 yılından beri masalların eğitim, edebiyat, sahne sanatları ve iletişim alanlarına etkisi ve varoluşu üzerine araştırmalar yapıyorum. 2004-2012 yılları arasında birçok özel okulda “Eğitimde Hikaye Anlatıcılığı Teknikleri” üzerine öğrenciler ve öğretmenlerle eğitim, atölye ve kulüp çalışmaları düzenledim. Kardeşim Betül Dede ile beraber Ağustos 2012’de İstanbul Etiler’de “Kidsnook Masal Akademisi”ni kurdum ve bu çatı altında masallara dair eğitim ve atölye çalışmalarına devam ettim. Kidsnook’ta ekibimle beraber 2-7 yaş arası çocuklar için kendi yazdıkları ve derledikleri 60 masaldan oluşan, Sensory Storytime adlı bir eğitim programı hazırladım. Bu programı Sensory Station olarak adlandırılan, içinde yüzlerce farklı malzeme bulunan özel tasarlanmış sınıflarda gerçekleştirdik. Kidsnook’un ardından İstanbul’da ve farklı illerde Kidsnook’a bağlı 6 Sensory Station şubesi açtık.

Masal nedir? Çocuklara nasıl masal anlatılır?
“Masallar uçsuz bucaksız bir dünyanın kapılarını açar insanlara. Her kesimden, her yaştan çoluk çocuk genç yaşlı gözetmeksizin herkesi kucaklar. Hem içsel yolculuğumuzu yani içimizdeki iyi-kötü savaşını, ölümsüzlük ve gerçek aşkı arayışımızı hem de hayat yolculuğumuzdaki mücadelelerimizi şifreli bir dille ele alır. Anlatan, dinleyen ve hikayelerden oluşan masal halkalarının sinerjisi toplumumuzu iyileştirecek şifayı da içinde gizler. Yetişkinlere ve çocuklara birlikte vakit geçirebilecekleri keyifli saatler sunar. Bize düşen de kendi masalımızın kahramanları olduğumuzu hatırlamak ve tüm zorluklarla mücadele edecek gücün içimizde var olduğuna inanmak, düştüğümüz her noktada tekrar toparlanıp ayağa kalkmak, sonsuz mutluluğa doğru yürümeye devam etmek…

Senin Masal hikayeni anlatır mısın?
Benim hikayem de Kidsnook Masal Akademi ile başladı, Hadi Masal Anlatalım ile devam ediyor… Yaklaşık 13 seneye yaklaşan Masallar üzerine yaptığım araştırmalarım, eğitimlerim ve deneyimlerimin bir birikimi olarak Masallarla büyüyen çocukların anneleri için bir başucu kitabı olması amacıyla hazırlandı. Kitabım da masallar ile ilgili bilgilerin yanı sıra resimli dört masal üzerinden anneler tarafından kolayca uygulanabilecek teknikler de yer alıyor. Annelere ve eğitmenlere rehber niteliğinde olmasına özen gösterdiğimizin Hadi Masal Anlatalım isimli kitabımın varoluş yolculuğunda bana yol arkadaşlığı yapan Taze Kitap yayınevine teşekkür ederim.”

Hadi Masal Anlatalım kitabında neler var?
“Hadi Masal Anlatalım!” isimli kitapta teorinin yanı sıra bol bol pratik de yer alıyor. Kitapta yer alan resimli dört masal, vurgulanarak veya belli hareketler yapılarak söylenmesi gereken her kelimeden yönergeler çıkarılarak bir kılavuz şeklinde yer alırken, aynı masalların benim tarafından seslendirilmiş halini de kitap içerisindeki karekoda yükleyerek, masal anlatıcılarına vurguları uygulama konusunda ipucu olmasını hedefledik. Masal anlatıcılığının A’dan Z’ye her yönüyle incelendiği, çocuklara masal anlatmaya ve masallardan oyunlar üretmeye dair altın değerinde pratik önerilerin de yer aldığı “Hadi Masal Anlatalım” kitabıma www.kidsnook. com.tr’den ve D&R, İdefix, Kitapyurdu ve tüm online satış noktalarından ulaşılabilirsiniz.

Dijital çocukların masallara daha çok mu ihtiyacı var?
Evet kesinlikle! Çocukları teknolojik aletlerden biraz olsun uzaklaştırıp oyuna ve masallara yönlendirmek istiyorum.

Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir