Durmaksızın XL atıştırmalık – Yasemin Üstay Tekin

1 Haziran 2016

shutterstock_29403682

Biz çocukken günümüz çocukları kadar sık atıştırmalık tüketir miydik hatırlamıyorum. Ama çoğunlukla atıştırmalığımız meyve olurdu onu hatırlıyorum ya da içine meyve doğranmış bir kâse yoğurt… o da yemek dışı bir saatte “acıktım” dediğimizde… Arada bir kek, kurabiye, pasta da yerdik ama “yemekten sonra” diye bir kuralı vardı bu “abur cuburların.”

Bugün durum çok daha farklı: Bırakın kendimizin sağlıklı da olsa çocuğumuza mütemadiyen sunduğumuz “ara öğünleri,” bir de okulların, doktorların, öğretmenlerin ve hatta komşu teyzelerin çocuklarımıza verdiği atıştırmalıklar var ki her birinin pek de bir besin değeri olmamasına rağmen kalori değeri neredeyse bir öğün kadar. Futbol maçından sonra dağıtılan meyve suları ve krakerler, doktorun aşı ödülü olarak verdiği şekerler, her tür kutlamada sunulan üzeri boyalı kremalı cupcakeler, doğum günlerindeki şeker hamurlu pastalar, markette gezerken çocuğunuzun “ağzı oyalansın” diye eline tutuşturulan kurabiyeler…

Tüm bunlara gerek var mı gerçekten? Bunları yiyen çocuk eve geldiğinde, sağlıklı gıdalardan hazırlanmış gerçek bir “ana” öğün için kendini artık ne kadar aç hissedebilir? Sonuç: ucundan tırtıklanan ıspanak yemeği, rica minnet yenen 1.5-2 köfte ve benzerlerinden oluşan yarım kalmış bir tabak… Yani “XL” atıştırmalıklar “S” öğünler…

Daha sağlıklı seçimler

Atıştırmalık yemesin demiyorum- sağlıklı gelişim için o da lazım, ya da sevdiği tatlılardan, kekelerden pastalardan mahrum kalsın da istemiyorum. Tabii ki çocuk olmanın doğasında bunlar da var ama çocuğumuzun tükettiği sağlıksız atıştırmalıkların sıklığı ve miktarı bizim kontrolümüzde olmalı diyorum. Ona sağlıklı ile sağlıksız arasındaki farkı öğretmeli ve sağlıklı beslenme bilincini oturtmak için çaba harcamalıyız. Gerekirse okuluyla konuşup paketli gıda tükettirmek istemediğinizi, bu kadar şekerli gıdalar sunmaktan kaçındığınızı belirtmelisiniz. Örneğin, Gaziantep’teki Minik Eller Okulu bu konuda tüm memlekete örnek olacak velilere ve öğretmenlere sahip. Çocukları küçük yaştan itibaren sağlıklı beslemek adına velilerden gelen istek üzerine, okulun yiyecekleri özel olarak daha sağlıklı (az şekerli, az yağlı, daha çok sebzeli) atıştırmalıklar içerek şekilde hazırlanıyor ve okulda paketli hiçbir gıda sunulmuyor. Bunu yapan birkaç okul daha biliyorum ama çoğunluk maalesef çocuk beslenmesine çok da özen göstermiyor. Bunu değiştirmek biz velilerin elinde… Tıpkı Minik Eller okulunda olduğu gibi.

Doktorunuzu, aşı hediyesi olarak şeker vermek yerine çıkartma hediye etmeye ikna etmek bu kadar zor olmamalı mesela. “Çocuğuma Şeker Verme Kampanyası” bu sebeple başlatıldı, ayrıntıları internetten araştırıp, siz de neler yapabileceğinize bakabilirsiniz. Aynı şekilde, komşu teyzeye kibarca çocuğunuza boyalı gıdalar vermekten kaçındığınızı söyleyebilirsiniz.  Darılacağına takdir etmeyi o öğrensin.

Daha uygun gördüğünüz atıştırmalıkları çocuğunuzun yanında okuluna yollayabilirsiniz. Arkadaşları tarafından dışlanır korkusu duymayın, ben çoğu zaman arkadaşlarının da çocuğumun beslenme çantasından yemek yemek istemelerine şahit oldum çünkü. Siz lezzetten ve eğlenceden ödün vermiyorsunuz, sadece şekeri azaltıyor, daha sağlıklı seçenekler sunuyorsunuz.

78

Tatlı Tuzlu Mısır Patlağı

Bir dahaki sefer, evde kuzen çocukları ile düzenlediğiniz sinema gecesi için mısır patlatacağınız zaman tuzu ve yağı biraz azaltıp, içerisine kuru meyve ve kuru yemiş katarak sunun. İlk anda yadırgasalar da, bir süre sonra, patlamış mısırın içinde kırmızı kırmızı onlara gülümseyen yaban mersinlerini aramaya başladıklarını göreceksiniz.

 

Az yese de, başka bir şey yemese de, ileride sağlığı, kilosu için bize teşekkür edecek çocuklar yetiştirmek bizim görevimiz. Üstelik bunun için lezzetten de çok ödün vermeden hazırlayabileceğiniz çok daha sağlıklı atıştırmalıklar da mevcut! Mesela birkaç fikir paylaşayım, benzer fikirler için Her Çocuk Ispanak Sevmez kitabından yararlanabilirsiniz.

80

İlla kurabiye derseniz, hazır tüketmek yerine daha sağlıklısını evde yapın:

Yulaflı Şekersiz Kurabiye

Malzemeler:

125 gr tereyağı (8 yemek kaşığı) – oda sıcaklığında

¼ su bardağı bal

1 su bardağı yulaf

¾ su bardağı hindistancevizi rendesi

1 su bardağı un

½ çay kaşığı tuz

½ çay kaşığı karbonat

2 yemek kaşığı kaynar su

Hazırlanışı:

Fırınınızı 180 derecede ısıtın.

Bir sos tenceresinde, yağı ve balı beraber eritin.

Bu esnada, bir kapta, yulaf, Hindistan cevizi rendesi, un ve tuzu karıştırın.

2 yemek kaşığı kaynar suyun içine de karbonatı atıp karıştırın.

En son olarak tüm malzemeyi karıştırın ve kısaca yoğurun.

  Daha sağlıklı atıştırmalık fikirleri:

 Yoğurt, Peynir, Ayran

Meyve, Çiğ Sebze

Kuruyemiş, kuru meyve

Ev yapımı tatlı patates cipsi

Ev yapımı şekersiz dondurma

 

 

Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir