Dondurma mevsimi

1 Temmuz 2015

dondurma2

Yazın gelişiyle çocuklar için de kutlu dondurma sezonu resmen açılmış oldu. Fakat neredeyse hiçbir çocuğun hayır diyemediği bu serin lezzet, her anne-babada aynı coşkuyu yaratmıyor ne yazık ki. Özellikle çocuğuna albenili ambalajlarda satılan, bol şekerli ve boyalı dondurmalardan yedirmek istemeyenler için dondurma sezonu derhal uyanmak istedikleri bir kâbus gibi hatta. Diğer çocuklar deniz kıyısında, keyifle dondurma tüketirken, sizin çocuğunuza neden izin vermediğiniz onun henüz anlayamayacağı ve çevrenizden de oldukça tepki gören bir davranış beklide…

Bu duruma son vermek için evinizde dondurmanızı gerçek sütten ve ya yoğurttan yapabileceğiniz gibi, bir süt ürünleri alternatifi olarak kullanılan tofu’dan ya da sadece meyvelerden de yapabilirsiniz. Böylece içinde tam olarak ne olduğunu bilir, şeker oranını kontrol edebilir, çok tüketiyor diye dert etmeyip, çocuğunuza güvenle yedirebilirsiniz.

Yoğurttan Dondurmalar

Özellikle yoğurt yemekten hoşlanmayan miniklerin annelerine şekersiz olarak da hazırlayabilecekleri yoğurttan dondurmaları mutlaka tavsiye ediyorum çünkü çocukların bu sayede bolca yoğurt ve meyve tükettiğine bizzat şahit oldum. Meyve, yoğurt ve arzu edilirse bal ya da pekmezi mutfak robotunuzdan geçirerek kremamsı bir kıvam elde edin ve dondurma kalıplarında dondurun. En üşengeç anne-babalar için de bir tarif paylaşayım: en basitinden, şeker ilavesiz bir reçel ve yoğurdu karıştırıp dondurun. Alın size içinde %100 ne olduğunu bildiğiniz şahane bir dondurma.

dondurma

Dondurmanızı Doğal Yollarla Renklendirin

Kırmızı: 1-2 kaşık pancar suyu, 1-2 kaşık nar suyu

Pembe: Çilek, frambuaz suyu ya da kendisi

Turuncu: 1-2 kaşık havuç suyu ya da ½ çay kaşığı paprika (tatlı pul biber tozu)

Sarı: 1 çay kaşığının ucu kadar safran

Yeşil: 1-2 kaşık maydanoz suyu ya da ıspanak suyu, ya da matcha çayı tozu

Mavi: 1-2 kaşık mor lahana suyu

Mor: 1-2 kaşık böğürtlen suyu

Kahverengi: 1 çay kaşığı kakao tozu, tarçın ya da kahve

dondurma1

  Yaz Meyveli Dondurma

İşte size dünyanın en kolay dondurma tarifi! Sadece meyveleri kesip, kalıplara sıkıştıracaksınız o kadar! Üstelik çocuklar için yemesi çok eğlenceli. Böyle maceracı lezzetler, çocuklarınıza meyve sevdirmenin de eğlenceli bir yolu olabilir.

Malzemeler:

1-2 adet kivi

4-5 adet çilek

1 şeftali

7-8 çekirdeksiz üzüm

Arzu edilen diğer meyveler

1-2 bardak üzüm suyu (tercihen taze sıkılmış, ya da şeker ilavesiz bir marka)

Hazırlanışı:

Meyveleri güzelce yıkadıktan sonra, ince ince dilimleyin. Yassı olmalarına özen gösterin. Dondurma kalıplarına (ya da bunun için kâğıt bir bardak ya da plastik minik saklama kapları da kullanabilirsiniz) meyveleri karışık olarak dizin. Kalıpların içlerine, meyveleri sıkıştırarak iyice doldurun. Meyveler arasında kalan boşlukları doldurması için üzüm suyunu kalıpların içine dökün. Son olarak dondurmalarınıza çubuklarını batırın, (Kahve karıştırma çubuklarını da kullanabilirsiniz.) En az 3 saat, sertleşip de dondurma formunu alana kadar dondurun. Kalıptan çıkartmak için, kalıbı bir iki dakika sıcak suyun altına tutmanız yeterli.

Benzer dondurma tarifleri ve çocuklara yönelik tarifler için Her Çocuk Ispanak Sevmez kitabını karıştırabilirsiniz.

1 Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir