- Doğum sonrası iyileşme süreci: Yeni anneler için tavsiyeler
- Soğuk havalar, virüslerin daha kolay yayılmasını sağlar
- 6 yaş sonrası çocukların %10’u alt ıslatma sorunuyla karşı karşıya
- Bu önlemler hastalığın yayılmasını engeller
- Novakid: Geleceğin meslekleri İngilizce’nin yardımıyla daha erişilebilir hale gelebilir
- 30 dakikayı aşan nöbetler beyinde hasarlanmaya neden olabilir
- Diş eti hastalıkları hamile kalmaya engel olabilir!
- Kadın Sağlığında Bazı Önlemler Asla İhmal Edilmemeli
- Hurafeler yersiz endişe ve stres yaratıyor
GEBELİK ENDİŞELERİNİZE SON VERELİM
Hamilesiniz ve minnacık bir canlının sorumluluğunu taşıyorsunuz. Bu dönemi keyif ve heyecan inde geçirmek yerine gereksiz endişelere boğularak sıkıntı içinde geçirmenize gerek yok, yeter ki gerekli bilgiye sahip olun.
• Ya bebeğim alması gereken besinleri ve vitaminleri sabah bulantıları yüzünden alamıyorsa… Midenize, yağsız tosttan ya da, hafif krakerlerden başka bir şey giremiyor diye endişelenmenize gerek yok. Normal derecede bulantı ve kusmaların bebeğe bir zararı olmayacaktır. Bedeniniz besin depolarını kullanabilir durumda olduğu için sabah bulantıları ne bebeğinize, ne de bedeninize zarar verebilecek derece etkili olamaz. Ancak, bedeniniz susuz kalır veya kilo vermeye başlarsanız, ya da uzun bir süre hasta olursanız, bir doktorla görüşmeniz ve önlem almanız gerekebilir.
• Ya sevişirken bebeğe zarar verirsek… Gebeliklerin önemli bir bölümünde (düşük riskli gebelikler dahil) sevişmenin bebeğe herhangi bir sakıncası yoktur. Ancak vajinal kanama, plasenta previa teşhisi ve prematüre doğum geçmişi durumlarında, doktorunuz size gerekli uyarılarda bulunacaktır. Bunlar dışında, cinsel birlikteliğin bebeğe her hangi bir zararı bulunmamaktadır.
• Ya aldığım ağrı kesici bebeğe bir zarar verdiyse… Hamilelik demek, dokuz ay boyunca sıkı bir maratonda olacaksınız demek değildir. Çoğu doktor, korkunç bir baş ağrısı çektiğinizde, çok küçük dozlarda ağrı kesici kullanmanın bir sakıncası olmadığını belirtmektedir. Ancak ülkemizdeki her durumda hemen ilaca başvurama ve ilaçları kolaylıkla tüketme kültürü göz önünde bulundurulursa, ilaç almadan mutlaka doktorunuza danışmanızı öneriyoruz. Ancak, uzmanların onayladığı bir konuda fazlaca endişelenmenize de gerek yok.
• Yürürken sendeledim ve düştüm. Ya bebeğime bir şey olduysa… Düşme, yaralanma gibi durumları önemsememeniz gerektiğini belirtmiyoruz.. Bedeniniz, size ve bebeğinize yüksek derecede koruma sağlayacak bir denge sistemine sahip. Doğrudan karnınızın üstüne düşmediğiniz sürece, bebeğiniz büyük olasılıkla güvende olacaktır.Vajinal kanama olmadığı veya amniyotik sıvı gelmediği sürece, büyük oranda, endişelenecek bir şey yoktur. Ancak ciddi bir kaza geçirir veya çok sert biçimde düşerseniz, her türlü önlemi almak adına hemen bir doktora başvurmanızda yarar vardır.
• Hamilelik süresince hareket etmek, spor yapmak öneriliyor ama ya bebeğim zarar görürse… Düşük risk taşıyan hamileliklerde, çoğu kadın hamile kalmadan önceki döngüsünde çalışmaya ve hareket etmeye devam edebilir. Ayrıca fiziksel açıdan aktif olmak, hem anneye hem de bebeğe önemli yararlar sağlar. Erken doğum riski taşıyan, komlikasyonları bulunan hamileliklerde, sarf edilen enerji ve yapılan hareketler elbetteki kontrollü olmalıdır. Ancak böyle bir risk yok ise, endişelenmeniz için de neden yok demektir. Aksi durumda, doktorunuzun sözünden çıkmamalısınız.
• Hamilelikte uçuş güvenli mi…Uçağın iç basıncı uygun olduğu sürece, hamilelikte uçak yolculuğu yapmada herhangi bir sakınca yoktur. Ancak, bir süre sonra kalkıp yürümek isteyeceğinizden ve kan basıncını normalize etmek için ayaklarınızı hareket ettirmek isteyeceğinizden, uzun yolculuklar can sıkıcı olabilir. Söz konusu uçak yolculuğu olduğunda bir diğer önemli nokta da, hava yollarının talebi olabilir. Havayolları doktorunuzdan uçuşa mani olan herhangi bir durum olmadığına ve sonraki altı hafta içinde doğum yapma olasılığınızın olmadığına dair belge talep edebilir; çünkü havayolu şirketlerinin neredeyse tamamı, havada doğum yapma fikrinden uzak kalmayı garanti etmeye çalışır. Ancak risk durumları olmadığı sürece, uçak yolculuğu yapmada bebeğiniz için bir sakınca yoktur.
• Artık hamileyim ve bilgisayarda çalışmaya devam ediyorum. Ya bebeğim zarar görürse… Şimdiye kadar, bilgisayarın bebek gelişimine olumsuz etkide bulunabileceğine dair bir sonuca rastlanmamıştır. Görülen zarar, devamlı yazı yazmanın yarattığı eklem rahatsızlıklarının ötesine geçmemektedir.
• Bazı günler bebeğim diğer günlere nazaran daha hareketli oluyor. Acaba bir sorun mu var… Bebeğinizin hareketleri günden güne farklılık gösterebilir. Altı saatlik süre içinde en azından on hareket gözlemlediğiniz sürece, karnınızın içinde işler gayet yolunda demektir. Daha az ya da daha fazla hareket etmesine neden olan pek çok dış etmenin yanı sıra iç etmenlerin de bulunduğundan emin olabilirsiniz. Endişelenecek hiçbir şey yok.
• Ya hastaneye yetişemeden yolda doğum yaparsam… Bazı doğumlar inanılamayacak kadar hızlı gerçekleşse de, bu sayının çok düşük olduğundan emin olabilirsiniz. doğum belirtileri erken görülmeye başlanır. Annelik doğası, genellikle hastaneye ulaşabilecek zamanı tanır ve çoğu anne, bebeğini hastanede kucaklayacak zamana sahip olur.
• Ya doğum gecikirse? Ya bebeğim zarar görürse… Çoğu kadın doğum uzmanı, bebek doğması beklenen süreden bir hafta geçmesine rağmen doğmamışsa, bebeğin hareket seviyesini ultrason cihazında izler ve sizden de bebeğinizin hareketlerini kaydetmenizi ister. Herhangi bir nedenle doktorunuz, bebeğin doğmasının içerde kalmasından daha önemli olduğunu düşünürse, doğumu bir şekilde gerçekleştirilecektir. Ancak bu bekleme süresi içinde, doktor kontrolü altında olduğunuz sürece endişelenmeyin. Sadece nazlı bir bebeğiniz olduğunu fark edin yeter…
Son Haberler
-
Doğum sonrası iyileşme süreci: Yeni anneler için tavsiyeler
Doğum, bir annenin hayatındaki en anlamlı ve unutulmaz anlardan biridir....
- Eklendi Aralık 18, 2024
- 0
-
Soğuk havalar, virüslerin daha kolay yayılmasını sağlar
Çocuklarda bronşitin genellikle kısa süreli (akut) ortaya çıktığını ve sıklıkla...
- Eklendi Aralık 11, 2024
- 0
-
6 yaş sonrası çocukların %10’u alt ıslatma sorunuyla karşı karşıya
Alt ıslatma, çocuklar arasında sıkça karşılaşılan problemlerin başında geliyor. Aileler...
- Eklendi Aralık 5, 2024
- 0
-
Bu önlemler hastalığın yayılmasını engeller
Çocuklarda ve bebeklerde yaygın görülen bir akciğer enfeksiyonu olan bronşit,...
- Eklendi Kasım 25, 2024
- 0
-
“Annemde de vardı bir şey olmadı!” diyerek ihmal etmeyin!
Adet sırasında aşırı kanama, şiddetli adet ağrıları, tekrarlayan ve geçmeyen...
- Eklendi Kasım 18, 2024
- 0
-
Novakid: Geleceğin meslekleri İngilizce’nin yardımıyla daha erişilebilir hale gelebilir
İngilizce gibi yabancı bir dil öğrenmek, yaşlanmayı yavaşlatmaktan yaratıcılığı geliştirmeye...
- Eklendi Kasım 6, 2024
- 0
-
30 dakikayı aşan nöbetler beyinde hasarlanmaya neden olabilir
Küçük çocuğu olan anne ve babalar, beyne zarar vereceği düşüncesiyle...
- Eklendi Kasım 3, 2024
- 0
PARENTS TV
YAZARLAR
-
Genital bölge yağ enjeksiyonu ile ilgili merak edilenler
Estetik denildiğinde akla ilk gelen uygulamalardan olmasa da kadınlar...
- 17 Haziran 2024
- 0
-
Seyahat süresince çok uzun süre hareketsiz kalmayın
Sevgili anne adayları; Biliyorsunuz önümüzde uzun bir bayram tatili...
- 8 Nisan 2024
- 0
-
Hepinize keyifli bir gebelik süreci diliyorum
Sevgili anne adayları merhaba. Ben, Kadın Hastalıkları ve Doğum...
- 3 Nisan 2024
- 0
-
Denizde on gün
Davet Mimi’ye geldi, “biz ailece tekneyle kıyıları dolaşacağız, Mimi...
- 9 Eylül 2020
- 0
-
Bu yaz İstanbul’da
Temmuz’un ikinci yarısına kadar tezimle uğraştım. Acayip bir harala...
- 8 Ağustos 2020
- 0
-
İlk ders, ilk kazanç
Talia, neredeyse 16 yaşında. Dersleri, aktiviteleri, arkadaşları, sevdikleri, bildikleri,...
- 7 Temmuz 2020
- 0
0 yorum