KIŞ GÜNLERİ ÇOCUĞUNUZU EVDE NASIL KEYİFLİ TUTARSINIZ?

6 Aralık 2014

Çocuğunuzla dışarı çıkma şansını daha az yakalayacağınız önümüzdeki soğuk kış günlerinde, onu evde oyalamak her zamankinden zor olmalı. Size önerdiğimiz oyunlarla hem çocuğunuzu oyalayacak hem de pek çok şey öğrenmesini sağlayacaksınız.

Çocuğunuz oyun oynarken hoşça vakit geçirmekten daha fazlasını kazanıyor. Oyun oynamak, onun çevresindeki dünyayı anlamlandırmasını kolaylaştıran en önemli eylemlerden biri. Çocuğunuzla oynayarak onun çok önemli şeyleri öğrenmesini kolaylaştırmış oluyorsunuz. Oyunlara dahil olmanız çocuğunuza sosyalleşmeyi, dil ve bilişsel becerilerini geliştirmeyi öğretiyor.

SANA BAKIYORUZ
Çocuklar kendileri ve bedenleri ile çok ilgilidirler. Bu meraklarını giderirken, çocuğunuzun sözcük dağarcığını da geliştirebilirsiniz. Çocuğunuzla beraber büyük bir aynanın önünde diz çökün. Çocuğunuzun aynadaki görüntüsüne işaret edin ve beden kısımlarının isimlerini söyleyerek onu da aynısını yapmaya teşvik edin. Henüz konuşmuyorsa bile kendi bedenini işarete etmekten ve sizi taklit etmekten keyif alacaktır. Aynanın karşısında komik suratlar yapmayı, oynamayı ve dans etmeyi de çok sevecektir.

İÇERİ VE DIŞARI
“İçeride” ve “dışarıda” kavramlarını evin içinde toplarla, çantalarla ve küplerle oynayarak çalışabilirsiniz. Büyük bir kutuya, çantaya veya torbaya birkaç top atarak oyunu siz başlatın. (Şimdi toplar kutunun içinde!) Sonra topları dışarı çıkartın. (Şimdi de toplar dışarıda!). Daha sonra çocuğunuzun aynısını yapmasına izin verin, siz de o topları içeri ve dışarı atarken “toplar içerde, dışarıda” diyerek ona yaptığını anlatın. Topları fırlatmakla veya kutuyu ters çevirip yere dökmekle daha çok ilgilenebilir; böyle durumlara siz de onun yaptıklarını takip ederek ne yaptığını anlatın.

ZIP ZIP
Çocuğunuz hala zıplamayı bilmiyorsa, ona öğretmenin zamanı gelmiş demektir. Yere yastıklar ve minderler yayın, çocuğunuzu ellerinden tutun ve birlikte zıplayın. Daha sonra ona tek başına nasıl zıplayacağını gösterin —yastıkların üstünde veya aralarında— ve enerjisini güvenlik içinde harcamasını izleyin.

SESLERİ AÇIN
Ona bir megafon yaparsanız, çocuğunuzun yüksek ve alçak seslerle nasıl ilgilendiğini göreceksiniz. İnce bir kartonu koni biçiminde büküp bantlayın. Megafonunuza yüksek sesle bağırın ve çocuğunuzun da bunu denemesine izin verin. Bir sonraki sefer kısık bir sesle konuşun. Sırayla megafonu deneyin. Megafona bir kelime söyleyin veya bir ses çıkartın; çocuğunuzun da aynısını yapmasını sağlayın.

YAPIŞ YAPIŞ
Çocuklar duyumsal deneyimlerin her türünden çok hoşlanırlar. Dokunma ve işitme üzerine keşifler yapmak için bir sandalyenin arkasına uzun bir parça bant yapıştırın; daha iyi bir sonuç için çift taraflı bant kullanın. Çocuğunuz bandın üzerine bir şeyler yapıştırıp çekmekten çok hoşlanacaktır.

HUBUBATLI EĞLENCE
Oyun parkına gitmenin imkansız olduğu günlerde evde bir oyun kutusu hazırlayın. Geniş ve derin bir kutunun veya leğen gibi bir şeyin içine nohut, fasulye, bulgur, mercimek gibi hububat dökün. Çocuğunuzun kamyonunu alarak bunun içinde tıpkı kum havuzunda oynar gibi oynamasına izin verin. Bu oyunu mutfakta oynarsanız, sonrasında ortalığı temizlemeniz daha kolay olacaktır.

IŞILDA
Işıkları söndürün ve çocuğunuzu kucağınıza oturtun. Bir fenerle odadaki cisimleri aydınlatın ve adlarını söyleyin. “Bu kapı!”, “Bu da vazo” gibi. Ardından feneri çocuğunuza verin; onun henüz adını söyleyemediği şeylerin adlarını siz söyleyin.

UÇAN HALI
Çocuğunuzu küçük bir halı, kilim, battaniye veya havlu gibi bir şeyin üzerine oturtun ve evin etrafında çekerek onu gezdirin. Dengesini kurmakta zorlanırsa, ki bu denge becerileri için de iyi bir alıştırmadır, çocuğunuzu yüzüstü yatırın. Yolculuktan sonra, çocuğunuza bir bebek veya peluş hayvan vererek -mış gibi oyununu başlatabilir, çocuğunuzun onu evin içinde gezdirmesini sağlayabilirsiniz. Hatta battaniyeyi ikiniz beraber sallayarak oyuncağı havada zıplatabilirsiniz.

Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir