Zeka kartı nedir?

30 Mart 2018

Zeka kartları nörolojik bazda doğumdan gelen öğrenme içgüdüsünü geliştirmek üzere kurgulanmış, ebeveynin ve/veya bakım verenle bebek arasındaki iletişimi sağlamlaştıran özel kriterler doğrultusunda seçilmiş görsel içeren kartlardır.

Uzmanlar sunum tekniği ile çalışılmasını daha da doğrusu bu tip bir interaktif bir oyunla başlanmasını öneriyor çünkü bu teknikle öncelikle beyinde oluşan imgelerin kalıcı öğrenme olarak kodlanmasını sağlıyor.

Nasıl oynanır?

En az 6-7 ay kadar interaktif sunum tekniği ile çalışmış, 30 ay üzeri çocuklar için uygun olan oyunlar genelde çocukların hem sıkılmadan keyifli vakit geçireceği hem de beyin gelişimine katkı sağlayacağı oyunlardır. Bakalım bu oyunlar neymiş…

Sonsuz kategorileştirme oyunu

SevgiliBebek Zeka Kartları ile piyasada satılan nesne tanıtım kartlarının aksine kategorileştirilmemiş ve çocuğa dağınık biçimde sunulmuş ve onun hayal gücünü daha çok geliştirmesine yardım eden kartlardır. Kartlar sayesinde çocuğunuz hayal gücünü bir yandan geliştirirken diğer bir yandan ise kategorileme becerisini kendi deneyimleriyle kazanacaktır. En kalıcı öğrenme biçimi çocuğunuzun kendisi deneyimleyerek olandır.

Bu oyundaki en önemli şey asla düzeltici ve yanlışları saptayıcı bildirimler vermemek çünkü oyunlar çocuk merkezli ve onun kendi hayal gücünü ortaya koymasına fırsat verici olmalıdır. Amacınız ebeveyn olarak bir öğretmen kimliği içinde yanlışları düzeltmek olmamalı ki çocuğunuz bu süreci kendi idare edebilsin ve keyif alsın. Yalnız böyle bir durumda eğer çocuğunuz yeterli konuşma becerisine sahipse ona yanlış olan öğeyi neden o kategoriye eşleştirdiğini sormak olabilir. Bazen verilen cevap size çocuğunuzun düşünce yapısı ve ilgileri hakkında da çok etkili tüyolar verebilir. Bu oyunda bir amacınız da çocuğunuzun oyun içinde yanlış yapmaktan ürkmemesini öğrenmesidir.


Sonsuz kategorileştirme oyunu” 30 aydan büyük çocuğunuzla interaktif bir şekilde rahatça oynayabilirsiniz. Örneğin “Ben kartlarımızdaki tüm çiçekleri bir araya getiriyorum ve burasını bir çiçek bahçesi yapıyorum” diyerek kartların çiçek görsellerini bir araya getirir dilerseniz de belli bir alana serpiştirerek “İşte benim çiçek bahçem!” diyebilirsiniz. Şimdi sıra sende diyerek ona dilediği kategoride kartları bir araya getirmesini isteyebilirsiniz.

Kategoriye uymayan bir eşleştirme gördüğünüzde yapabileceğiniz başka bir yöntem ise sıra size geldiği bir zamanda aynı kategoriyi tekrar doğru biçimde kurgulamanız olacaktır. Bunu yaparken de çocuğunuza naklen yayın yaparcasına neden o öğeleri kattığınızı açıklamak olabilir.

Gruplar arası ilişkiyi yakala oyunu

Her oyuncunun başlangıç seviyesinde 2 kategori yapması ve bu kategoriler arasında olan bir ilişkiyi açıklaması beklenir. Mesela ağaçlar kategorisiyle çiçekler kategorisini yaparak her iki grup da toprakta yetişir ve beslenir diyerek ortak ilişkiyi kurgulayabilirsiniz. Çocuğunuzdan da buna benzer iki kategori oluşturmasını isteyebilirsiniz. Burada temel hedef çocuğun mantıksal düşünme becerilerini geliştirmektir. Mutfak eşyaları ile yiyecekler arasındaki ilişki örneğin yiyeceklerimizi mutfak eşyaları ile hazırlıyor olmamız olacaktır.


Bu oyunu genelde 36 aydan sonrasında oynanması önerilir. Hatta çoğu zaman 48 ayı geçmiş çocuklarınızın kartlarla vedalaşmadan keyifle oynayabilecekleri bir oyun olduğunu da vurgulamak isteriz.

48 aydan büyük çocuklar ile bu oyunu oynadığınız zaman ilerleyen zaman için de her oyuncunun karşısındaki oyuncunun oluşturduğu kategoriler arasında kurguladığı ilişkiyi bilmesi istenebilir ki bu düşünme yetilerini ve hayal gücünü geliştirecek keyifle oynanacak bir interaktif aile oyunu olabilir.

Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir