TUVALET EĞİTİMİYLE İLGİLİ BİLMEK İSTEDİĞİNİZ HER ŞEY

30 Kasım 2014

Yaz ayları, tuvalet eğitimine başlamak için en uygun dönemdir. Bebeğiniz bezden kurtularak büyüklerin arasına ilk adımını atarken siz de en büyük sıkıntınızdan kurtulmuş olacaksınız. Çocuk Hastalıkları Uzmanı Hatice Karaböcüoğlu’nun önerilerine bir göz atın.

Dışkı ve idrar kontrolünün öğrenilmesi, tıpkı oturma ve yürümenin öğrenilmesi gibi bir öğrenme olayıdır ve gelişmenin doğal bir sonucudur. Tuvalet eğitimi, çocuk çişini veya kakasını yapabileceği uygun yere kadar tutabildiği zaman başlamalıdır. Genellikle yol gösterici olan, gündüz 1-2 saatlik uykudan kuru kalkabiliyor olmasıdır. Çok erken başlamak veya çok ısrarcı olmak daima eğitimi zorlaştırır; çocuk-anne arasındaki ilişki yıpranır.

ÇOCUĞUNUZ HAZIR MI?
Tuvalet eğitimine başlamadan önce çocuğunuz;
* kendi başına yürüyebilmeli,
*çişi veya kakası geldiğini hissedebilmeli,
*çişinin veya kakasının geldiğini size bildirebilmeli,
*sizin ne yapmak istediğinizi anlamalı,
*sizin isteklerinize uyabilmelidir.
Bu olgunlaşmaya çocuklar genellikle 18-24’üncü aylar arasında erişirler. Bazı
çocuklarda bu dönem 30-36’ıncı aya kadar gecikebilir. Çocuğunuz yeterli olgunluğa ulaştığında bile, bazen tuvalet terbiyesine başlamak için zaman uygun olmayabilir. Örneğin; evde aşırı gergin bir hava veya taşınma, hastalık gibi olumsuz gelişmeler varsa, tuvalet eğitimine başlamadan önce her şeyin sakinleşmesini beklemek gerekir.

ADIM ADIM EĞİTİM
Çocuğunuzun hazır olduğunu fark ettiğinizde, onunla birlikte, seveceği bir oturak veya istiyorsa merdivenli bir klozet adaptörü alın. Çocuğun kendi başına oturup kalkabileceği, ayaklarının rahatça yere değebileceği ve sadece kendisine ait olduğunu hissedeceği bir oturağının olması işleri kolaylaştırır. Eğer çocuğunuz oturmayı reddediyorsa veya şiddetle karşı geliyorsa, ısrar etmeyin; çocuğunuz henüz kendini hazır hissetmiyor olabilir.. 2-3 hafta erteleyin.Çocuğunuz oturağa oturmaya alıştıktan sonraki adım, bu sandalyenin ne işe yaradığını anlamasını sağlamaktır. Bunun için; çocuğunuzun bezine kaka yapmaya başladığını anladığınız zaman, bezini açıp dışkıları oturağa boşaltın ve çocuğunuzu hemen oturağa oturtun. Çocuğunuz 1-2 hafta içinde, o oturağın gerçekte ne işe yaradığını öğrenecektir.
Çocuğunuz biraz daha büyüyüp, daha rahat ilişki kurulabilir hale geldiğinde,
oturağın yakınlarında, kısa sürelerle bezi olmadan oynamasına izin verin. Çocuğunuz oturağını amacına uygun kullandığı zamanlarda, çok abartmadan öpücük, alkış veya güzel sözlerle ödüllendirin. Başarısız olunca asla cezalandırmayın. Dışkı çıkışı bazı çocukları korkutabilir; vücudunun bir
parçasının düştüğünü sanabilir. Bu durumda bezine yapmak için ısrar edebilir. İzin verilmemesi durumunda, dışkılamayı erteleme ve çok ciddi kabızlık sorunları gelişebilir. Bu nedenle bezini tercih ediyorsa, izin verin; ancak kakasını banyoda yapmasını da önerin. Kaka ile oynamak isteyebilir. Kısaca kakanın oynamak için olmadığını belirtin.

MESANE KONTROLÜ
Mesane kontrolü daima dışkı kontrolünden sonra gelişir ve daha uzun zaman
alır. İdrar kontrolünden önce çocuğunuzun mesanesi belli süre idrar tutabilecek kadar gelişmeli (çocuğunuz öğlen uykusundan kuru kalkmalı) ve çişi geldiğini hissetmelidir. Çocuk bunu size, çişini yaptıktan sonra söyleyerek belli eder. Çocuğunuz bu olgunluğa eriştiği zaman onu oturağa oturtmaya başlayın ve oturağa yaptığı her çiş için, yine fazla abartıya kaçmadan ödüllendirin. Altını ıslattığı her zaman ise bir dahaki seferde daha dikkatli olması gerektiği konusunda teşvik edin. O size, çişini yapmak istediğini belirtmeden oturağa oturtmak için zorlamayın; zaman zaman çişinin gelip gelmediğini sorun ve ısrarcı olmayın.
Gece kontrolünün 5 yaşına kadar sürebileceğini de unutmayın. Aile geçmişinde geç yaşlara kadar yatağını ıslatan çocuklar varsa, çocuğun uykusu çok ağır ise veya mesanesi çocuğun çişini uzun süreli tutabilmesi için yeterince olgunlaşmamışsa, gece tuvalet eğitimi daha uzun yıllar alabilir. Bu oran, erkek çocuklarda kızlara göre 6 kez daha fazladır.
Tuvalet eğitiminde önemli olan; pozitif tutum, doğal olmak ve kesinlikle
korku unsurunu kullanmamaktır. Gündüz tuvalet terbiyesi tamamlandıktan bir
yıl sonra gece sorunları halen sürüyorsa, doktorunuza danışmalısınız.

Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir