SEYAHAT GÜVENLİĞİ

5 Aralık 2014

Yapılan bir araştırmaya göre Türkiye’de araç içinde bulunan çocukların yüzde 80′inin seyahat güvenliği sağlanmıyor.

Kazaya bağlı ölümlerde 0–9 yaş arasındaki çocukların yüzde 46′sı oto koltuğu kullanılmaması sebebiyle yaşamını yitiriyor… e-bebek Genel Müdürü Halil Erdoğmuş, geçtiğimiz yıllarda e-bebek öncülüğünde gerçekleştirilen oto koltuğu araştırma sonuçlarının oldukça düşündürücü olduğunu belirtirken, “Ülkemizde oto koltuğuna oturtulması gereken çocukların yüzde 80’den fazlası oto koltuğunda seyahat etmiyor. Çocukların yaklaşık yüzde 30’unun arabanın ön koltuğuna oturmasına aileler müsaade ediyor. Bu sonuçlar, çocukların seyahat esnasında hayatlarının tehlikede olduğunu gözler önüne seriyor. 1 Haziran 2010 tarihinde yürürlüğe giren yasa ile oto koltuğu kullanımı konusunda anne-babaların daha bilinçli hareket edeceğini düşünmüştük fakat yanıldık,” diyor.
Yapılan araştırmalarda çocuk oto güvenlik koltuğu kullanımının mecburi olduğu ülkelerde trafik kazalarında çocuk ölümleri yüzde 3 civarındayken, zorunlu olmayan ülkelerde bu oranın yaklaşık yüzde 46 olduğunun altını çizen Erdoğmuş, “ABD’de yapılan bir araştırmaya göre, çocuk oto koltuğunun doğru kullanılması ile çocuk ölümleri yüzde 71 oranında azaldığı ortaya çıkmış. Tüm bu göstergeler çocuk oto güvenlik koltuğunun kullanımının ne kadar önemli olduğunun bir kanıtı.”
Sonuçlar ürkütücü
Araştırma kapsamında ailelerin çocuklarını ön koltuğa oturtma eğilimleri, Türkiye’de bebek koltuğu kullanımı ve standartları ile bebek koltuğu alırken ailelerin dikkat ettikleri unsurlar sorgulanmıştır. Türkiye’nin tüm bölgelerinde belirlenen 16 ilden, farklı eğitim, yaş, sosyo-ekonomik statü cinsiyet gruplarından 15 yaş üstü 1554 katılımcıyla gerçekleştirilen araştırmanın sonuçlarına göre, çocukların kaç yaşına kadar oto koltuğuna oturtulmaları gerektiğini bilmeyenlerin oranı yüzde 64,4 iken, katılımcıların yüzde 96,5’i ise kaç cm boy ve kilonun altındaki çocukların oto koltuğuna oturtulması gerektiği ile ilgili soruya “ bilmiyorum / fikrim yok” yanıtını vermiş.
Katılımcılar arasında oto koltuğu kullanmakta olduğunu ifade eden 144 kişinin yüzde 8,3’ü 2, yüzde 11,8’i 3, yüzde 20,1’i 4, yüzde 25,7’si 5 yaşına kadar çocukları için oto koltuğu kullandıklarını veya kullanmayı planladıklarını ifade etmiş. Katılımcıların yüzde 19,4’ü 6 yaş ve üstü cevabını verirken, yüzde 14,6’sı hatırlamadığını belirtmiş.

Keyifli seyahat için olmazsa olmazlar!
Avrupa Birliği Direktifi’ne göre çocuklar
– 13 kg’dan hafif çocuklar: bebek koltuğu
– 9 ila 18 kg arasındaki çocuklar: çocuk araç koltuğu
– 15 kg’dan ağır çocuklar: araç içi yükseltici koltuk kullanmak zorunda.

Sık mola verin!
Özellikle sıcakların bu kadar fazla olduğu günlerde iki saatte bir mola verip, çocuğunuzun hareket edebilmesini sağlamalısınız. Daha serin saatlerde yola çıkmak ise doğru bir tercih olacaktır.

Sıcaklığı göz ardı etmeyin
Aracınızın camlarında güneşlik yoksa bunu almak için doğru zamandasınız. Bu sayede çocuklarınızın araç içinde rahat seyahat etmesini ve güneş ışınlarından zarar görmelerini engellemiş olursunuz.
Seyahat sırasında çocuklarınızın yeterli şekilde sıvı tükettiğinden emin olun. Araç içerisinde çok kısa süreli de olsa onları yalnız bırakmayın zira yazın araç içi sıcaklığı çok yüksek olduğundan ısınan metal aksamlar nedeniyle çocuğunuzun cildi yanabilir. Park halindeyken oto koltuğunun üzerini örtmeyi unutmayın.

Eğlendirin
Yol hakimiyetini daha iyi sağlayabilmek için çocuğunuzu araba içinde eğlendirecek aktiviteler bulun. Yanınıza alacağınız ve çocuklarınıza vereceğiniz oyuncakların yumuşak olmasına özen gösterin. CD ve DVD’ler ve kitaplar da uzun süre sıkılmasını engelleyici malzemeler olarak değerlendirebilirsiniz.

Unutmayın
Arkada kıyamet kopsa da siz her zaman yola konsantre olun. Unutmayın ki 100 km/saat hızla giden bir araç saniyede 30 metre yol almaktadır. Çocuklara bakmak için arka koltuğa dönerek kaybedilecek 3 saniyelik bir zaman dilimi 100 metrelik bir yolun sürücü tarafından görülemeyeceği anlamına gelir.

Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir