KOLAYCA EMZİRMEK

30 Kasım 2014

Her anne bunun hayalini kurar… Ama bunu nasıl başarabileceklerini tam olarak bilemezler. Bu durumu on dakikada değiştirebilirsiniz; sadece yazımızı okumanız yeterli. Sizlere bebeğinizi emzirmenin yollarını adım adım anlatacağız.

Kucakta
İşte emzirme pozisyonlar arasında bir klasik… Eee, buna şaşırmamak lazım: Bu pozisyon sırasında koltukta rahatça oturabilir ve bebeğinizin kafasını kolunuzun üzerine doğru yerleştirirsiniz. Karınlarınız birbirine değer. Kulağı, omzu ve poposu bir çizgi oluştururlar. Bebeğinizin kafasının memenizin hizasında olabilmesi için bir yastık ya da emzirme yastığı kullanabilirsiniz. Elinizle poposunu veya üst bacağını destekleyebilirsiniz. Sırtını kollarınızla kavrayabilirsiniz.

Yatarak emzirmek
Bu pozisyon özellikle geceleri çok işinize yaracak. Başınızı yastığa koyarak yana doğru yatın. Bebeğiniz, kafası meme ucunuzun hizasına gelecek şekilde yatmalı. Bu pozisyonda onu kucağınıza almamaya gayret gösterin; çünkü hemen uyuyabilir. Onu rahat ettirebilmek için sırtını bir yastıkla ya da havluyla destekleyebilirsiniz. Bunu kendinize de uygulamanızda yarar var.

Sırtını kavrayarak
Şimdi sizi daha önce bahsettiğimiz her iki emzirme tekniğine alternatif bir teknikle tanıştıracağız. Bu tekniği özellikle memeniz ağır olduğunda ve bebeğiniz sütünüzün tamamını emmediğinde kullanabilirsiniz. Bu pozisyonda bebeğiniz sütünüzü emerken çenesiyle memenize masaj yapar. Böylece sütünüz süt kanallarından doğruca miniğinizin midesine doğru akar. Ne kadar dik oturabilirseniz, o kadar iyi. Bebeğinizin kafası avuçiçinizde olmalı, ayakları yukarıya doğru kalkmalı. Sırtını da kolunuzla desteklemelisiniz. Bu pozisyonun en çekici tarafı, bebeğinizin gözlerinin içine bakabiliyor olmanız.

Size bir şeyler anlatmak istiyor
Bebeğiniz acıktığında size hemen derdini anlatmaya çalışır. Sessizleşir, besin kaynağı aramaya başlar ve parmağını ağzına sokar. Bu işareti ciddiye alın; çünkü zaman geçtikçe bebeğiniz ağlamaya başlar ve ağlarken sizi emerse, yaşadığı gerginlikten dolayı meme başınızı tam olarak kavrayamaz.

Adım adım emzirme
1. Emzirme pozisyonunuz ne olursa olsun, bebeğiniz memenize ulaşabilmek için kafasını çevirmek zorunda kalmamalı. Böyle bir durumda tam olarak yutkunamaz. Bu durumu tam olarak anlayabilmek için çenenizi omzunuza dayayıp bir bardak su içmeye çalıştığınızı hayal edin.
2. Bebeğinizin emeceği memenizi serbest olan elinizle destekleyin. Bebeğinizin ağzını meme başınızın hizasına getirin, bu arada parmaklarınız meme başınızın üç santimetre kadar aşağısında olmalıdır.
3. Bebeğinizin ağzını tam olarak açmasını sağlamak istiyorsanız, dudaklarını yavaşça meme çeperinize dokundurun; böylece emme refleksi devreye girecektir. Bebeğiniz ağzını açacak ve dilini rahatça dışarı çıkaracaktır. Bu anda bebeğinizi kendinize doğru çekebilirsiniz. Size o kadar yakınlaşır ki, ağzıyla meme başınızı hatta çevresini dahi kavrar. Bebeğinizin dudakları fotoğraftaki gibi dışa doğru ve düz duruyorsa, her şey yolunda demektir.
4. Bebeğinizi emzirirken canınız acımaya başlarsa, bebeğinizin emdiği bölgeyi parmağınızla kapatmaya çalışın. Bebeğiniz ikinci kez deneyecektir, belki de üçüncü kez. Her şey ilk seferinde olmalı diye bir kaide yok. Emzirme, her ikinizin de birbirinizi tanımaya çalışacağı bir süreç.

BEBEĞİM DOYDU MU?
Bebeğinizin yeterince beslenip beslenmediğini bu yollarla anlayabilirsiniz.
• 24 saat içerisinde altı ila sekiz bez değiştirmelisiniz. İdrarı açık ve kokusuz olmalı.
• İlk haftalar günde birkaç kez kaka yapar.
• Cildi pürüzsüz ve pembedir.
• Sizi emzirirken yutkunduğunu duyabilirsiniz.
• İlk üç ay haftada ortalama 140 gram tartı alır.
• Emzirdikten sonra memeniz daha yumuşaktır.
• İlk haftalarda emzirme süreniz 30-45 dakika arasındadır.

Bir saatinizi ayırın
Emzirmek zamanla öğrenebileceğiniz bir elişi gibidir; rahat bir ortam başarılı olmanız da büyük rol oynar. yavaş yavaş emzirmeye alışacaksınız ve belki de yakında arkadaşınızın evinde hatta bir restoranda bile rahatça bebeğinizi emzirebileceksiniz. Evde de sadece emzirme için kullanacağınız bir köşe hazırlayabilirsiniz: köşenizde birkaç yastık, havlu, peçete her zaman hazır bulunmalıdır. Emzirmeden önce tuvalete uğramayı unutmayın; eğer bebeğiniz açsa 45 dakika boyunca süt emebilir.

Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir