HAYAL EDİN… ÖĞRENİN…

5 Aralık 2014

Çocuğunuzun hayal dünyasında kaybolmasına izin verin. Emin olun ki –mış gibi oyunu oynarken çok şey öğreniyor.

Bir arkadaşımın 5 yaşındaki oğlu Rüzgar –mış gibi oyununun ustasıdır. İnşa etmek istediği yeraltı evinden öyle bir bahsedişi var ki gören onu tüm planları hazır ve net bir inşaat mühendisi sanır. Evinin içini döşeyeceği mobilyalardan inşaat için gereken malzemelere kadar ayrıntılı bir şekilde anlatışını dinlerken annesi “Bana inanamayacağın kadar fazla zaman bırakıyor” dedi.
Birçok okulöncesi çocuğu gibi Rüzgar da kendi dünyasında zaman geçirmeyi çok seviyor. Hayali oyunlar, 4-5 yaşındaki çocuklar arasında çok yaygındır. Bu oyunları dünyayla başa çıkmak ve anlamlandırmak için kullanırlar. Bazı çocukların hayal gücü doğaları itibarıyle diğerlerine göre daha güçlü olsa da, ufak tefek katkılarla sizin de çocuğunuzun hayal gücünü geliştirmeniz mümkün. Bunu yapmanız oldukça önemli; çünkü zengin bir hayal gücü çocuğunuzun dört önemli becerisine de katkı sağlayacak bir yetenek. İşte bu beceriler:

PROBLEM ÇÖZME
İki ayrı çalışmanın sonuçlarına göre, hayal oyunu oynayan çocuklar, yaratıcı düşünme ve problem çözme konularında daha gelişmiş oluyorlar. Bunun sebebi, –mış gibi oyunlarının çocukları farklı rolleri denemek, kendilerini farklı durumlara sokabilmek gibi sınırların dışında düşünmelerini sağlayan olanaklar sunmasıdır. Bu, çocuğa zorluklar karşısında zekice çözümler üretebilme becerisi verir.
Ne yapabilirsiniz? Çocuğunuzu nesneleri kullanmak için yeni yollar düşünmesi konusunda cesaretlendirin. Evet, gazete okunur ama rulo yapıldığında hayali bir teleskoba dönüşebilir. Ona hayal gücünü kullanma fırsatları da yaratabilirsiniz. Ona bir hikaye okurken hikayenin sonuna gelmeden durun ve “Sen olsan ne yapardın?” ya da “Bu hikayeyi sen yazsan, nasıl bitirmek isterdin?” diye sorun.

PLANLAMA
Oynarken kendi dünyalarını yaratan çocuklar, sıralama konusunda da yetenek kazanırlar. Kronolojik dizilimler yapma konusunda daha iyidirler. Bunun dışında, hayali oyunlar çok adımlı olduğu için “Önce kalede olduğumuzu hayal edelim, sonra ejderhayı yakalayacağız, sonra da parti vereceğiz” gibi gelecek zaman cümleleri kurarlar.
Olayları sıralamak, çocuklara sabah uyanmak ve ev ödevi hazırlamak gibi günlük etkinlikler konusunda da yardımcı olur.
Ne yapabilirsiniz? Çocuğunuzun da yardımıyla iki ya da daha fazla adımdan oluşan hayali durumlar yaratın. Örneğin, bir market açmak veya çiftlik yönetmek gibi. Bir sonraki adımda neler olacağıyla ilgili ona sorular sorun.

ESNEKLİK
Hayal gücü güçlü olan çocuklar, zor bir durumla karşılaştıklarında, rahat ettikleri bir yer hayal edebilirler. Bu aynı zamanda çocukların korku ve öfke gibi güçlü duygularla da başa çıkmasını sağlayan bir yoldur. Aslında sadece kendileri için rahatlatıcı olan küçük bir dünya yaratırlar. Bu da onlara, bir zorbayla başa çıkmak gibi zor durumlara daha kolay çözüm getirmeleri konusunda yardımcı olur.
Ne yapabilirsiniz? Çocuğunuz bir şeyden endişeleniyorsa, ona, endişeleriyle başa çıkmak konusunda yardımcı olacak bir hayali durum yaratın. Örneğin ilk defa uçak yolculuğuna çıkacaksa, koltuk minderlerinden bir uçak yapın ve sırayla uçuyormuş gibi oynayın.

BAĞIMSIZ OYUN
Büyük ihtimalle çocuğunuzun hayali oyunlarının size en büyük faydası, onun yalnız başına oyalanabiliyor olmasıdır. Haya gücü zengin olan çocuklar, kendi başlarına saatlerce oynayabilirler.
Ne yapabilirsiniz? Oyunu siz yönetiyor olsanız da çocuğunuzun inisiyatif kullanmasına izin verdiğinizden emin olun. Çocukların bu oyunları sevmesinin nedeni kontrolde olma hissi almalarıdır. Örneğin peluş oyuncaklarını bir araya getirin ve bunun ona ait bir hayvanat bahçesi olduğunu söyleyin.

İş Başa Düştü
Çocuğunuzun hayal gücünü ve yaratıcılığını geliştirmek için yapabilecekleriniz. Ona şu soruları sormayı deneyin.
Film izlerken ya da kitap okurken: “Senin de uçan bir otomobilin olsa ne yapardın?”
Parkta yürürken: “Bu lamba şapka gibi görünüyor öyle değil mi?”
Mağazada alışveriş yaparken: “Senin mağazan olsa ne satardın?”
Sadece vakit öldürürken: “Senin oyuncak ayıların acıktıklarında ne yapıyorlar?”

En İyi Oyuncaklar
Çocukların hayal gücü için en iyi olan oyuncaklar en basit olanlarıdır.

İyi oyuncak: Lego veya Kennex gibi yapılandırılmamış oyuncaklar.
Daha iyisi: Nasıl isterse o şekilde bir araya getirebileceği tahta parçaları.

İyi oyuncak: Bebek evi.
Daha iyisi: Çocuğunuzun kendi evini yapabileceği karton kutular ve boya kalemleri.

İyi oyuncak: Çocuğunuzun giydirip süsleyebileceği bebek ve peluş hayvanlar.
Daha iyisi: Onu başka birine dönüştürebilecek eğlenceli kostümler.

Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir