Görülecek çok şey var

6 Şubat 2015

Çocuğunuz dünyayı görmeye hazır! Bu sene görme yeteneğinde oluşacak değişiklikleri sizler için yazdık.

Anne karnından çıktıktan sonra bebeğinizin gerçek dünyaya ilk bakışı çok aydınlık ve biraz kafa karıştırıcıdır. ilk olarak, gözleri hiç ışığa alışık olmadığı için beyni, gözlerine gelen sinyalleri tercüme etmeyi öğrenmesi gerekiyor. Ve bu, sadece başlangıç. Bilindik yüzleri hatırlamaktan el göz koordinasyonunu geliştirmeye kadar, bir bebeğin gözleri ilk 12 ayda hızlı bir şekilde gelişir. Bebeğinizin görüşünün gelişmesindeki farklı aşamaları ve bu aşamalarda ona nasıl yardımcı olabileceğinizi öğrenmekte fayda var.

Yenidoğan            

 Amerikalı bir doktor, yeni doğmuş bebeklerin bile 20/400 veya yaklaşık olarak 20 ila 25 santimetre öteden görebildiğini ve bu uzaklığın, yüzünüz ile onu kucağınızda tuttuğunuz zamanki uzaklığa eşit olduğunu söylüyor. Her ne kadar bebeğinizin gözleri daha uzağa odaklanmayı başarabilse de, beyin ve retinanın da dahil olduğu görsel sistemin diğer kısımları, o noktadan sonraki uyarıcıları işleyebilecek kadar gelişmemiştir.

Ne yapabilirsiniz? Onunla konuşun, sarılın ve göz teması kurun. Yeni doğan bir bebek, yüzünüzü ve yüzünüzdeki mimikleri görmede hiç bir problem yaşamayacaktır. O yüzden şu birkaç hafta boyunca ona iyice yaklaşın.

2 – 8 haftalık                                

Bebeğiniz zamanının çoğunu uyuklayarak geçirecek olsa da, uyuyor veya uyanık olması görüşündeki istikrarlı gelişmeyi değiştirmeyecektir. Çocuğunuzun odaklanma kabiliyeti, renk anlayabilmesi ve farklı tonlar arasında ayrım yapabilmesi, ilk bir ayda hızlı bir şekilde gelişecektir. Fakat, eğer gözleri hala birlikte hareket etmiyorsa bu gayet normaldir. Hayata geldikten sonraki birkaç aylık süre zarfında, çoğu bebeğin gözleri sapar veya birlikte hareket etmez, çünkü göz kasları hala gelişmekte ve birlikte çalışmayı öğrenmektedir.

Ne yapabilirsiniz? Bebeğinizi farklı taraflarına yatırarak beslemeniz, gözlerine eşit gelişme olanağı verir. İster emziriyor, isterse biberon kullanıyor olun, yemek zamanı size bakarak göz kaslarını eğitmek ve geliştirmek için bir fırsattır.

2 – 5 aylık                            

Bebeğinizin dünyası artık çok daha net ve görüşü genelde 20/60 yükselir. Peki, bu tam olarak ne demek? Araştırmalara göre 4 aylık bir bebek, göz tablosundaki 20/60’lık çizgi kadar büyük olan nesneleri görebilir. Eğer çocuğunuz göz tablosundan 6 metre uzaklıkta oturuyor olsaydı, normal görme kabiliyetine sahip bir yetişkinin 18 metre öteden görebileceği şeyleri görebilirdi. Ayrıca bu yaşta, bir yandan diğer yana sallanan bir nesneyi de takip edebilmedir. Bunu, araba koltuğu veya sallanan bir sandalyede oturan çocuğunuz ile karşılıklı oturarak, onun görüş alanında soldan sağa sallanarak test edebilirsiniz. Buradaki amaç, alıştırma boyunca gözlerinin yüzünüze odaklanmasıdır.

Ne yapabilirsiniz? Bebeğinize çeşitli görsel uyarıcılar verin. Yatağının üzerindeki sallanan oyuncakları değiştirmeyi veya ona haftada bir yeni bir kitap veya oyun vermeyi deneyin. Ayrıca pediatristiniz ile olan randevularınızı aksatmayın. Bebeğinizin yüksek kontrastlı oyuncak veya resimler ile ilgilenmemesi, parlak ışıklara tepki vermemesi veya buğulu gözüken, düz olmayan veya birbirini takip etmeyen gözlere sahip olması gibi olumsuz durumlar fark ederseniz doktorunuza haber verin.

6 – 12 aylık  

Bebeğiniz 6 aylık olduğunda 20/30 ya da başka deyişle neredeyse sizin kadar iyi görebilir. Bir sürü renk ve kontrast seviyesinin ayrımını yapabilir, farklı uzaklıklarda odaklanabilir ve gözleriyle nesneleri takip edebilir. Hareket kabiliyetini kazanıp, emeklemeye ve sonrasında yürümeye başladığında gözleri, derinlik algısında ve koordinasyon ve dengesini sağlamada çok önemli olacaktır. Ayrıca, bu aylarda bebeğinizin göz renginin koyulaştığını fark edebilirsiniz ve bu tamamıyla normaldir. Bazı bebekler koyu renk gözlerle doğduğu halde, göz renkleri zamanla daha da koyulaşır. Farklı etnik kökenlerin birleşimi olan bebekler, mavi veya daha açık renkte gözlerle doğar çünkü iristeki koyu pigmentler daha tamamıyla gelişmemiştir. Ama 6 ila 8 aylık olduklarında, kalıcı renk ortaya çıkmaya başlar

Ne yapabilirsiniz? Bebeğinize, el göz koordinasyonunu geliştiren, üst üste dizebileceği oyuncak küpler veya ileri geri itebileceği bir top verin.

Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir