EMZİRMENİN ABC’Sİ

30 Kasım 2014

Yeni anneler! Sizin için emzirme topluluğumuzdan en iyi yorumları aldık ve yapabileceğiniz basit önerileri topladık.

Emzirme sorunlarınız mı var? En önemli uzmanların, bunu iyi yapan annelerin, önerilerine kulak verin. Süt salgılanması uzmanları gibi profesyoneller bu konuda iyidir, ancak annelerin annelere önerileri asıl etkili olanlardır.
• Karşılaştırmalardan kaçının. Emziren annelerin (benim gibi) yaptığı en büyük yanlış, kendi yaptıklarını diğer emziren annelerin yaptıklarıyla karşılaştırmaktır. Her emzirme ilişkisi özgündür. Kendi emzirme deneyimimin kız kardeşiminki gibi olacağını düşünmüştüm ancak tamamen farklıydı: kız kardeşimin fazla sütü varken benimki oldukça azdı.
• Kendinize güvenin. Pes etmeden önce emzirmeye alışmak için kendinize 6 ile 8 hafta arasında bir zaman tanıyın.
• Susuz kalmayın. Pipetli bir su şişesi alın ve ağzına kadar dolu tutun. Ne zaman susayacağınızı bilemezsiniz ve bazı durumlar (örneğin emzirirken) su içmenize elverişli olmayabilir.
• Süt sağıcınız sorunlarınızı çözmenize yardımcı olabilir. Göğüs uçlarınız içeri doğruysa birkaç dakika sağmanın onları düzeltmeye yardımcı olduğunu gördüm.
• Soğuk algınlığınıza rağmen emzirmeye devam edin. Sütünüz, soğuk algınlığınızın bebeğinize bulaşmasını engeller. Bunu annemden öğrendim ve kış aylarında hastalandığımda uyguladım. Bebeğime bulaşsa bile soğuk algınlığının oldukça kısa sürdüğünü görme fırsatı buldum.
• Gerekiyorsa ek besine başvurun. Aynı anda bebeğinizi hem emzirip hem de mama yedirebilirsiniz. Yalnızca anne sütüyle beslenmesi gerekmez ancak alacağı her damla süt bebeğiniz için faydalıdır.
• Bebeğiniz küçük görünüyor diye üzülmeyin. Doktorum bebeklerin yaklaşık 3.5 kilo olana kadar tombul gözükmeyeceklerini söylüyordu. Ben ve bebeğim için bu kiloya ulaşma süresi altı haftaydı.
• Toplum içinde emzirmeyi deneyin. İnsanların arasında emzirmekten rahatsız olduğumdan planım bir emzirme gömleği alarak karnımı kapatmak ve bu şekilde emzirmeyi ayna karşısında deneyerek insanların neleri görüp neleri göremediğini bilmekti. Beni sevimsiz bakışlarla izleyen insanları görmemek için de kafamı yukarı kaldırmama yöntemini geliştirdim. Sadece kızıma sevgiyle bakıyorum.

Bez kontrolü
• Dışkıda arama. Pediatri uzmanımız bir aydan sonra, anne sütüyle beslenen bebeklerin 10 gün boyunca dışkılamayabileceğini ve bunun normal olduğunu söylüyor. Ancak bebeğinizin doğumundan sonraki ilk ayda kirli bezleri daha sık görmelisiniz. Elbette ki bir aylık bebekler anında daha az dışkılamaya başlamazlar ama bu genel durumdur. Benim kızım üç aylık ve genellikle her gün dışkılıyor ancak bazen 36 saat boyunca durup büyük bir patlama yaratabiliyor.
• Tohumlu dışkı iyidir. Bebeğinizin kirlenmiş bezinde tohumlar varmış gibi gözüküyorsa bu, sütünüzün en son gelen yağlı bileşiminin bebeğinize yaramayan ve atılması gereken kısmıdır. Mutlu olabilirsiniz, bebeğiniz iyi besleniyor.
• Dışkının farklı renklerde olması sizi endişelendirmesin. Bebeğim farklı renklerde dışkıladığı için doktorumuzu aradığımda, sarı, kaverengi ya da yeşil benzeri renkler olduğu sürece bunun bir sorun olmadığını öğrendim.
• Ne kadar ıslak olmalı? Bebeğimin bezinin ıslanıp ıslanmadığını anlamak için temiz bir bebek bezine 4 kaşık su dökmeyi denedim. Bu şekilde ıslak bir bezin nasıl olduğunu anlayabiliyordum.

Süt sağmak
• Nem ve sıcaklık süt sağmayı kolaylaştırır. Süt sağmak çoğu zaman stresli olabilir ve sütün gelmemesinden korkulabilir. En zor kısım ise herkesin rahatlama tavsiyesine uymak isteyip bir türlü yapamamaktır. Nem ve sıcaklık bana bu konuda yardımcı oldu. Islak bir havluyu mikrodalga fırında kısa bir süre ısıtmak ya da sıcak bir duş oldukça faydalıdır.
• Okumak rahatlamanıza yardımcı olur. Süt sağarken sakinleşmek için bir şeyler okuyabilir ya da bulmaca çözebilirsiniz. Bu, beni yeterli miktarda sütün gelmesi veya belli bir süre boyunca sağmak gibi gerginliklerden, kafamı dağıtarak uzak tutmuştu. Yapmayı sevdiğiniz bir şey bulun ve eğer mümkünse süt sağarken bunu yapmaya çalışın.
• Süt çıkışını artırmak için emzirirken süt sağmayı deneyin. Sütünüzü hızlıca sağabilmenin bir yolu da bebeğiniz bir göğsünüzden süt emerken diğer göğsünüzü pompa ile sağmaktır. Bu sayede sütünüzün gelmesi kolaylaşır ve hızlanır. Ben sadece pompayla sağarken her zaman zorluk yaşadım ancak bir yandan emzirip diğer yandan sağmak işimi oldukça kolaylaştırdı.

Acı
• Donmuş bezelyeler yalnızca yemek için değildir. Bir torba donmuş bezelye tıkanmalar için oldukça iyi bir soğuk komprestir.
• Lahana ağrılarla savaşır. Ağrılarınız için lahana yapraklarını kullanın, hem serinletir hem de ağrınızı azaltır. Yalnızca lahana yapraklarını sütyeninizin içine yerleştirin (yaprakları ayıklayın, yıkayın, kağıt havlularla ayırın, büyük bir plastik torbaya koyun ve buzdolabında soğuk tutun).
• Isırıklara izin vermeyin. Bana verilen tavsiye bebeğim emerken onu izlemekti. Izlediğimde, emmeyi bıraktığında ardından bir ısırığın geldiğini gördüm. Bu yüzden ısırıklardan kaçınmanın yolu bebeğiniz emmeyi bıraktığı an onu göğsünüzden uzaklaştırmak olacaktır. Eğer bebeğiniz tarafından ısırılıyorsanız benim yöntemimi kullanabilirsiniz: bebeğim beni ısırdıktan sonra ¨Isırmak yok!¨deyip bebeğimi bir dakika boyunca göğsüme yaklaştırmayarak bunu emmemesi gerektiğiyle bağdaştırmasını sağlıyorum.

Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir