Ebeveynlerin yaptığı 5 tedavi yanlışı

18 Mayıs 2016
Önceki1 / 6Sonraki

Bu hatalar, en dikkatlimizin bile yapabileceği kadar kolay. Aralarında size tanıdık gelenler var mı?

ilac_yanlislari_1

Kumsal Demirci 6 yaşındaki kızının göz iltihabını tedavi etmek için eczaneden ilaçla döndüğü gibi Eliz’in gözlerine birkaç damla damlattı. Sonra şişeyi iyice incelemeye koyuldu. İzmir’de yaşan üç çocuklu anne “Etikette ‘kulak damlası’ ifadesini görünce başımdan kaynar sular döküldü,” diye diyor. Panikle aradığı eczane, Demirci’nin korktuğunun başına geldiğini gösterdi. Eczacı ona yanlış ilacı vermiş, o da çocuğunun gözlerine kulak ilacı damlatmıştı.

Neyse ki artık 10 yaşında olan Eliz’e bir şey olmadı, ancak her yıl 71.000 çocuğun acilde yanlış ilaç zehirlenmesi tedavi gördüğü tahmin ediliyor. Uzmanlar pek çok ebeveynin çocuklarına ilaç verirken farkında olmadan hata yaptığını söylüyor. Ama Eliz’in durumunun gösterdiği gibi, eczacılar hatta doktorlar bile, ilaç verirken veya reçete yazarken hata yapabiliyor.

Hatalar, özellikle bebekler ve küçük çocuklarda hastalıkların süresinin uzaması kadar potansiyel ciddi yan etkilere de neden olabilir; bu yüzden uzmanlar 6 yaşından küçük çocuklar için reçetesiz nezle ve öksürük ilaçları tavsiye etmiyor. Küçük çocukların ufak boyutları ve gelişmemiş olan metabolizmaları onları tedavi hatalarına karşı daha duyarlı hale getiriyor.

Hala eczanedeyken ilacın etiketini okumak gibi basit bir adım, Kumsal Demirci’nin başına gelen gibi aksilikleri önleyebilir. Etiketteki bir kelime veya kullanım dozlarından emin değilseniz, açıklaması için eczacınıza danışın. Biz de ilaçlarla ilgili kaçınılması gereken şeylere dair birkaç yöntem daha sıralayacağız.

Önceki1 / 6Sonraki

Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir