E.T.C.E metodu: CESARETLENDİR- Tuba Üstün

1 Kasım 2017

5. Bölüm

Aslında  6 ay itibariyle çocuğumuzla karşılıklı konuşma şansını, bebek işaret dili ile  yakalıyor ve aramızda özel bir diyalog geliştiriyoruz. Bu  özelliği çocuğumuz konuşmaya başladıktan sonra da kullanmaya devam edersek hem aramızda ikinci bir dil geliştirmiş oluruz, hem çocuğumuzun yabancı dil öğrenme kabiliyetini artırırız, hem de çocuğumuzun zeka seviyesini % 12 artırmış oluruz. Şimdi daha  önceki aşamalarda ne yapmak lazım biraz onlara bakalım.

Çocuğunuza işaretleri öğretmek ve hayatınıza dahil etmek için yaptığınız yatırım artık çocuğunuzun işaretleri size geri göstermesiyle geri dönmeye başladı.  Küçük aylar için kendiliğinden yaptıkları işaretleri sakince cesaretlendirme zamanı şimdi. Cesaretlendirme, daha sonra yapacakları işaretler için onlara motivasyon sağlayacaktır.

Birçok ay çocuğunuz size işaretleri geri göstermeden geçecektir. Burda takılıp kaldığınızı zannedebilirsiniz. Özellikle bir oyun grubuna gitmiyorsanız ve tek başınıza yapıyorsanız. 6. aydan 1 yaşa kadar olan zaman annelere çok uzun bir süre gibi geliyor, çünkü ince motor gelişimleri bu aylarda çok yavaş ilerliyor ve iki ay gibi bir süre alıyor. 1 yaşında 1 ay gibi bir süre , 2 yaşında ise hemen yada 1 hafta içinde size işaretleri geri gösteriyorlar. Ama bu uzun süre gibi gözüken erken aylarda vazgeçmemek çok önemli, çünkü sonrası hem EĞLENDİRİCİ, hem de çocuğunuzun gelişim süreci açısından ÇOK ETKİLEYİCİ oluyor. İşaretleri ne kadar zamanda göstereceği; sizin tekrarlama süreleriz ve çocuğunuzun ince motor gelişimi belirliyor.

TANIMA

Bebeklerin gösterdiği ilk işaretler genelde gerçek işaretlerin benzerleri oluyor. Kas kontrolü ve ince motor hareketleri yeteri kadar gelişmediği için küçük parmak hareketleri gerektiren hareketleri yaptıklarını zannedip, yapamayabilirler. Burada da yetişkinlerin hareketin benzerliğinden tahmin etmesi tam da yerinde olacaktır. Onlardan işaretin aynısı yapmasını beklememiz doğru olmaz. 5 yaşında da olsa 9 aylık da olsa, işareti yaptığında tebrik etmemiz ve yaparken de kendi elimizle onun elini tutup göstermemiz lazım. Yoksa çocukların karşıdan gördüklerini yaparken akılları karışabiliyor J

Mesela anne ve baba hareketlerinde çocuk elini başına götürüyor. Ama anne mi yoksa baba mı dediği çok anlaşılmayabilir. Çünkü elinin yukarda yada aşağıda olmasına göre anlam değişebiliyor. Burada işareti yaptığı için çocuğumuzu tebrik etmek lazım. Ve bakışlarının nerde olduğuna göre de anlamını tahmin etmemiz en doğru sonucu anlamamızda yardımcı olacaktır.

SAKİN CESARETLENDİRME

Cesaretlendirme iyidir. Fakat sakince cesaretlendirmek en iyisidir. Çocuğunuz işareti gösterdiği zaman onu övmek, ne kadar güzel işareti yaptığını söylemek , onu anladığını ifade etmek,  işaretleşmenin önemini çocuğunuza anlamasını sağlar. Övgü aynı zamanda çocuğunuzun mutlu olmasını ve işaretleri yapmasının eğlenceli olduğunu da anlamasına yardımcı olur.

Çocuğunuza  enerjik bir övgülüme yaptığınız zamanı düşünün, size geri dönüşü daha çabuk ve başarılı oluyor öyle değil mi? Mesela bebeklerin ilk gülümsemeleri gibi. O size gülümsediğinde, siz de gülümseyip onunla konuştuğunuz zaman , sizden geri dönüş aldığı için daha çok gülümsemeye devam ediyorJ

Çocukların çoğu için yaptıkları hareketlerin doğru bir şekilde yorumlanması, aslında ihtiyaçları olan cesaretlendirmedir. Çünkü  “sakin cesaretlendirme” tanımı esasen  aileler arasında farklılık gösterir. İşte size bir kaç tüyo;

1.Onaylamak ;  Her ne zaman çocuğunuz size işarete benzeyen bir hareket yapsa , onun sizinle iletişime geçmek için çaba harcadığını kabul edin. Çocuğunuza işareti geri yapın, aynı zaman da işaretin sözünü de söyleyin. Sizin bu küçük hareketiniz, onun yaptığı hareketler konusunda  sizin ne kadar özenli olduğunuzu ve onu anladığınızı fark etmesini sağlar. Aslında ömrümüz boyunca da çocuklarımız ve sevdiklerimizle daha iyi anlaşmamızın kilit noktası bu olsa gerek , çünkü herkesin anlaşılmaya ihtiyacı vardır. Bu onaylama en iyi cesaretlendirme yöntemidir.

 2.Duygu;  Bebeğiniz işareti öğrendiği zaman heyecan çok doğaldır. Bu        enerjiye    odaklanın ve bebeğiniz işareti yaptığı zaman bu heyecanı ona gösterin.  Onun yaptığı çabayı anladığınızı göstermek için , çocuğunuzun sizin mimiklerinizi görmesini sağlayacak  abartılmış hareketler yapın.

3.Memnuniyet ; Onaylamak ve duyguların ötesinde, istediği şeyi  ona vererek onu anladığınızı belli edin. Böylece çocuğunuz işaretleri kullanarak istediği şeyi elde edebileceğini fark etsin ve bunun mutluluğunu yaşasın. Bu onu işaretleri daha fazla yapmak konusunda motive edecektir. Eğer siz yemek yaparken o sizden su yada bir oyuncağını istiyorsa, işinizi yarım bırakın ve ona istediğini verin böylece mutlu olacaktır.

4.Mükemmeliyetçiliği unutun; Çocuğunuzun neredeyse ilk 100 işareti gerçek işaretin benzeri olacaktır. Gerçek işareti yapmak birkaç hafta alabilir. Siz onu destekleyip, cesaretlendirmeye devam edin.

5. Artırımlar ; Çocuğunuz işaretleri kendinden emin olarak yapmaya başladıktan sonra, işaretleri de içeren kelime haznesinde artık artırımlar yapabilirsiniz. Ama işaretleri yaparken kelimeleri de yanında söylemeyi ve çocuğunuzun göz hizasında yapmayı unutmayın. Eliniz ve dudaklarınız, çocuğunuzun göz seviyesinde olsun. Yeni birkaç işaret öğretin ve konuşma, oyun ve şarkılarınızı bu işaretler çerçevesinde yapın. Daha fazla işaret çocuğunuzda baskı yaratabilir.

6. Kategorilere ayırma ; Öncesinde çocuğunuza göstereceğiniz temel işretler aslında birçok işareti aynı anda barındırır. Mesela çocuğunuza yemek işaretini gösterirken, aslında yiyebileceği her şeyden bahsediyorsunuz; kraker, meyve, kek, kurabiye gibi. Yada meyve suyu derken genel olarak “Meyve suyu  ister misin?” Çocuğunuz bu temel işaretleri öğrendikten sonra, bize  aslında  tam olarak ne istediğini  anlatmasının vakti gelmiş demektir.  “Meyve suyu ister misin?” derken, yanına portakal, elma, erik kelimelerini ekleyebiliriz. Yada yemek derken  (kurabiye, salatalık, peynir ) yemek ister misin? Diyebilirsiniz.

 

Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir