- Doğum sonrası iyileşme süreci: Yeni anneler için tavsiyeler
- Soğuk havalar, virüslerin daha kolay yayılmasını sağlar
- 6 yaş sonrası çocukların %10’u alt ıslatma sorunuyla karşı karşıya
- Bu önlemler hastalığın yayılmasını engeller
- Novakid: Geleceğin meslekleri İngilizce’nin yardımıyla daha erişilebilir hale gelebilir
- 30 dakikayı aşan nöbetler beyinde hasarlanmaya neden olabilir
- Diş eti hastalıkları hamile kalmaya engel olabilir!
- Kadın Sağlığında Bazı Önlemler Asla İhmal Edilmemeli
- Hurafeler yersiz endişe ve stres yaratıyor
ÇOCUKLARINIZ İÇİN ALABİLECEĞİNİZ GÜVENLİK ÖNLEMLERİ
Çocuk doktoru olmanın en güzel özelliklerinden birisi de bebeklikten genç erişkinliğe kadar olan büyüme ve gelişme sürecini izleme olanağıdır. Ancak bu özellik, çocuk doktoruna koruyucu hekimlik ile ilgili ek sorumluluklar getirmektedir. Çocuk doktorunun görevi sadece hastalıkların tedavisi değil, sağlıklı bebek ve çocuk kontrolleri ve aşı uygulamaları sırasında aileleri temel koruyucu hekimlik konularında bilgilendirmek olmalıdır. Bu konu, Amerika Birleşik Devletleri’nde verilen pediatri (çocuk sağlığı ve hastalıkları) asistanlık eğitimi sırasında “yaşa özel koruyucu yönlendirme”(anticipatory guidance) başlığı altında vurgulanmakta ve Amerikan Pediatri Akademisi (American Academy of Pediatrics)
bu alanda çok aktif çalışma ve kampanyalar yapmaktadır. Bu çalışmaların çıkış noktası dünyada heryıl pek çok çocuğun önlenebilir kaza ve zehirlenme gibi nedenlerle kaybedildiği gerçeğidir. Bu yazıda anne babalara birtakım özet bilgiler vererek bu konudaki bilinci artırmayı ve çocuk emniyetine katkıda bulunmayı hedefliyoruz. Bazı emniyet önlemleri çocuğun yaşı ile doğrudan ilgili olmakla beraber, bazıları da genellenebilmektedir.
Süt çocuğu ve oyun çocuğu döneminde nelere dikkat edelim?
• Anne veya babalar bebek ile birlikte uyumamalıdırlar. Zira uyku sırasında yanlışlıkla bebeğin üzerine devrilip onu ezmek, bebeğin yatak örtüleri arasında havasız kalması olası tehlikelerdir. İlk aylarda bebeğin yatağı ebeveyn yatağının hemen yanına yerleştirilirse gece yapılacak besleme ve sonrasında bebeği tekrar yatağına koymak kolay olacaktır. Bebek yatağı da içine gömülecek kadar yumuşak olmamalıdır. Mutlaka yatak kenalarında yaşa, hareketli olduğu dönemlere ve boyuna göre korkuluklar olmalıdır. Geceleri uyku sırasında dönme esnasında korkuluklara hızla çarpma ihtimaline karşı önlem alınmalıdır. Ayrıca yatak içinde dolanabileği çarşaf, ip, lastik, kordon gibi malzemeler olmamalıdır
• Pencereler için kilit ve ev içinde merdiven varsa buna uygun kapılar kullanılarak düşmeler önlenebilir. Kapıları kapatmaya başladığında kapının kapanmasını önleyen lastik malzemeler takılmalıdır. Kapı kilitleri mümkünse kapı üzerinde bırakılmamalıdır.
• Yürüteç kullanılması önerilmemektedir.1994’te ABD’de Tüketici Ürün Emniyet Komisyonu (Consumer Product Safety Commission) tarafından hazırlanan rapor, yürüteçlerin çok fazla sayıda yaralanmaya yol açtığını göstermiştir. Zira yürüteçler bebeklerin kendi gelişimsel seviyelerinden daha fazla hareketli olmasına zemin hazırlamakta ve bu yolla evde yaralanma olabilecek yerlere ulaşabilmektedirler. Ayrıca yürüteçler bebeklerin baş ve boyunlarını da devrilme gibi durumlarda kolayca yaralanabilecek konuma getirmektedir. Bununla birlikte yürüteç kullanımının bebeğin motor gelişimine önemli bir katkısı olmadığı da bilinmektedir.
• İdeal olarak her bebek doğum sonrası hastaneden eve gidişinden başlayarak otomobilde koruyucu standartlara uygun bir bebek koltuğunda (carseat) bulunmalıdır. Bunun mümkün olmadığı durumlarda da otomobilin arka kotuğunda, mevcutsa emniyet kemerini bağlamış olan ebeveynin kucağında bulunmalıdır. Anne ve babalar kendi emniyet kemerlerini bağlamaya hassasiyet göstermelidirler. Bebek otomobil koltuklarının yerleşimi ve yaşa uygun özellikleri bebek büyüdükçe standartlara uygun olarak güncellenmelidir. Çocuklar ön koltukta oturmaya özendirilmemelidir.
• Yangın tehlikesine karşı evlerde karbondioksit detektörü bulundurulması önemlidir. Soba ile ısınan evlerde, şömine kullanılan evlerde gerekli emniyet önlemleri alınmalıdır. Evde sigara içilmemesi hem bu yönden hem de sigara dumanına maruziyetin getireceği diğer sağlık risklerinden korunma açısından önemlidir.
• Olası yanıklardan korumak için bebek veya çocukların bulunduğu ortamda sıcak sıvılar varsa çok dikkatli olunmalıdır.Örneğin sıcak çay servisi yapılıyorsa bebek yeterli emniyet mesafesinde tutulmalıdır. Ayrıca ortamda soba varsa çocuğun buna yaklaşmaması için gerekli önlemler alınmalı, mümkünse soba etrafına çocuğun aşamayacağı koruyucu bariyer düşünülmelidir. Çocuk büyüdükçe ona da anlayacağı bir dil ile bu konuda eğitim vermek çok önemlidir.
• Evdeki su ısıtıcısının sıcaklığı 49 derecenin üzerine çıkmayacak şekilde ayarlanmalıdır. Eğer bu ayarlamayı yapma olanağı yoksa mutlaka banyo suyunun sıcaklığı ebeveyn tarafından kontrol edilmeli, bebek veya çocuğun su musluğuna ulaşımı çocuğu belli bir uzaklıkta tutma, banyo yaptırırken yanından hiç ayrılmayarak sürekli gözleme ve/veya musluklar üzerine takılabilecek bazı koruyucular yardımıyla engellenmelidir.
• Zehirlenmelerden korumak için ilaçlar ve ev temizlik malzemeleri çocukların görebileceği ve ulaşabileceği yerlerden uzak tutulmalıdır.Bu ürünler kendi orijinal ambalajlarında tutulmalıdır.İdealde bu ürünlerin çocukların açmasına izin vermeyecek şekilde ambalajlanması gereklidir. ABD gibi ülkelerde bu ürünlerin bu şekilde paketlenmesi ve sunumu standarttır. Anne babalar çocuklarına hiçbirzaman ilaçların şekere benzediğini,tadının şeker gibi olduğunu söylememeli ve mümkünse kendi ilaçlarını çocukların önünde almamalıdırlar. Büyükanne büyükbaba gibi akraba ziyaretleri sırasında da bu konuya dikkat edilmelidir.
• Boğulmalardan korumak için küçük bebek ve çocukların gözlem altında tutulmadıkları zamanlarda banyo küvetinde veya içinde su olan bir kovada boğulmaları ile ilgili pek çok üzücü bildirim vardır. Bebekler ve küçük çocuklar hiçbir zaman banyoda gözden uzak bırakılmamalıdırlar. Ev içinde küvet ve kovalarda su bekletilmemelidir. Eğer ailenin oturduğu yerde yüzme havuzu varsa, mutlaka etrafının uygun bir parmaklık ve kapı ile kontrole alınmış olması sağlanmalıdır. Ayrıca beş yaşından itibaren çocuklara yüzme öğretilmelidir.
Son Haberler
-
Değişim ve gelişim için ideal bir zaman
“Kendi potansiyelinize inanın ve bu yılı kendinizin en iyi versiyonuna...
- Eklendi Ocak 1, 2025
- 0
-
Doğum sonrası iyileşme süreci: Yeni anneler için tavsiyeler
Doğum, bir annenin hayatındaki en anlamlı ve unutulmaz anlardan biridir....
- Eklendi Aralık 18, 2024
- 0
-
Soğuk havalar, virüslerin daha kolay yayılmasını sağlar
Çocuklarda bronşitin genellikle kısa süreli (akut) ortaya çıktığını ve sıklıkla...
- Eklendi Aralık 11, 2024
- 0
-
6 yaş sonrası çocukların %10’u alt ıslatma sorunuyla karşı karşıya
Alt ıslatma, çocuklar arasında sıkça karşılaşılan problemlerin başında geliyor. Aileler...
- Eklendi Aralık 5, 2024
- 0
-
Bu önlemler hastalığın yayılmasını engeller
Çocuklarda ve bebeklerde yaygın görülen bir akciğer enfeksiyonu olan bronşit,...
- Eklendi Kasım 25, 2024
- 0
-
“Annemde de vardı bir şey olmadı!” diyerek ihmal etmeyin!
Adet sırasında aşırı kanama, şiddetli adet ağrıları, tekrarlayan ve geçmeyen...
- Eklendi Kasım 18, 2024
- 0
-
Novakid: Geleceğin meslekleri İngilizce’nin yardımıyla daha erişilebilir hale gelebilir
İngilizce gibi yabancı bir dil öğrenmek, yaşlanmayı yavaşlatmaktan yaratıcılığı geliştirmeye...
- Eklendi Kasım 6, 2024
- 0
PARENTS TV
YAZARLAR
-
Genital bölge yağ enjeksiyonu ile ilgili merak edilenler
Estetik denildiğinde akla ilk gelen uygulamalardan olmasa da kadınlar...
- 17 Haziran 2024
- 0
-
Seyahat süresince çok uzun süre hareketsiz kalmayın
Sevgili anne adayları; Biliyorsunuz önümüzde uzun bir bayram tatili...
- 8 Nisan 2024
- 0
-
Hepinize keyifli bir gebelik süreci diliyorum
Sevgili anne adayları merhaba. Ben, Kadın Hastalıkları ve Doğum...
- 3 Nisan 2024
- 0
-
Denizde on gün
Davet Mimi’ye geldi, “biz ailece tekneyle kıyıları dolaşacağız, Mimi...
- 9 Eylül 2020
- 0
-
Bu yaz İstanbul’da
Temmuz’un ikinci yarısına kadar tezimle uğraştım. Acayip bir harala...
- 8 Ağustos 2020
- 0
-
İlk ders, ilk kazanç
Talia, neredeyse 16 yaşında. Dersleri, aktiviteleri, arkadaşları, sevdikleri, bildikleri,...
- 7 Temmuz 2020
- 0
0 yorum