BİR ŞEYLERİ KENDİ BAŞINA NASIL YAPABİLİR?

5 Aralık 2014

Çocuğunuzu kendi başına bir şeyler yapmaya yönlendirmek için aşağıdaki stratejiler size yardımcı olcaktır.

Bazen çocuğunuzun çift kişilikli olduğunu bile düşünüyor olabilirsiniz. Bir gün her şeyi kendi başına yapmak ister ve sizin yardım etmenize izin vermez. Ertesi gün ise, tam bir bebek gibi davranarak, ayakkabılarını çıkartmak veya otomobile binmek için bile sizi yardıma çağırır. Size oyun oynuyor ya da numara yapıyor gibi görünse de, aslında bu çocuğunuzun yaşı ile ilişkilidir. 2-3 yaşındaki birçok çocuk bağımsızlık isteği ile her şeyi onlar için başkalarının yapması beklentileri arasında savrulurlar. Bu ikisi arasında bir denge oluşturmak zor olabilir.
Bu yaşlardaki çocuklar daha bağımsız olurlar. Hareket becerileri ve bilişsel yetenekleri geliştikçe, bazı şeyleri kendi başlarına yapabileceklerini fark ederler. Bağımsızlığa yönelmek, çocuğunuz için heyecanlı olduğu kadar, korkutucu da bir deneyimdir. Çocuğunuzu bazı işleri kendi başına yapması konusunda gayretlendirmek, onun bağımsızlığını kazanması yolunda büyük bir destek olacaktır. Aşağıda ipuçlarıyla bu süreci keyifli bir hale dönüştürebilirsiniz.

Oyuna çevirin. Yeni beceriler öğretmek için eğlenceli yollar düşünün. Yatma vakti geldiğinde, çocuğunuzun tişörtünü çıkartıp çamaşır torbasına basket atar gibi atmasını sağlayın. Oyunlardan sonra çocuklarınızı, kimin oyuncaklarını daha çabuk toplayacağı konusunda yarıştırın.

Kavga etmeyin. Çocuğunuz yağmurluğunu asmak gibi kolaylıkla yapabildiği bir şeyi yapmayı reddederse, bu işi onla paylaşmayı önerin: “Yarısını ben yapacağım, geri kalanı senin işin” deyin. Söz konusu olan yeni bir beceriyse ve çocuğunuz bunu yapmayı reddediyorsa, anlayışlı davranmaya çalışın. “Bunu bugün senin için ben yapabilirim, sen başka bir zamanda denersin.” Onun küçük bir bebek gibi davranma konusundaki ihtiyaçlarına duyarlı olmak, onun aslında büyümek istediğini fark etmesine yardımcı olacaktır.

Onu güldürün. Yeni bir beceri öğretirken şakalar yapmak, çocuğunuzu bazı şeyleri kendi başına denemesi konusunda cesaretlendirecektir. Ayakkabılarınızı ellerinize giyerek veya yoğurdu ağzınıza mı burnunuza mı koyacağınızı bilmiyor gibi davranarak onu güldürün. Böyle zamanlarda, çoğunlukla, çocuğunuz size doğru yolu göstermeye çalışacaktır.

Sabırlı olun. Bir şeyi çocuğunuzun yapmaya çalışması, iki kat daha uzun sürebilir ve iki kat daha fazla dağınıklık yaratabilir. O yüzden çocuğunuza bir şey öğretirken zamanınızı elinizden geldiğince boş zaman yaratmaya çalışın ve onun yanlışlarını her zaman düzeltmeyin. Çocuğunuz gömleğinin sadece tek kolunu giymiş ve bu başarısıyla gurur duyuyorsa, onu düzeltmeye çalışmayın.

Takım çalışması yapın. Tüm lego parçalarını oyuncak kutusuna beraber atmayı teklif edin ya da o montunu giymeyi öğrenirken, fermuarı birleştirin ve yukarıya onun çekmesine izin verin. Çocuğunuzun ev işlerine katılmasına izin vermek, ona kendini büyümüş hissettirmenin en iyi yollarından biridir. Plastik tabaklarla masayı kurmasına veya çamaşırları ayırmanıza yardım etmesine izin verin.

Ona seçenek sunun. Çocuğunuzun basit kararlarını kendisinin almasına izin vermek, ona bazı şeyleri kendi başına yapmak konusunda özgüven kazandıracaktır. Alışverişe çıktığınızda hangi markete gideceğinizi onun seçmesine izin verin veya sabahları giyeceği tişörte o karar versin.

Problem sunun. Çocuğunuz botlarını giymeyi reddettiğinde, onu “Botlarını giymezsen parka gitmiyoruz” diyerek tehdit etmeyin. Bunun yerine çocuğunuza bir problem sunmayı deneyin. “Botlarını giymezsen parka nasıl gideceğiz acaba?”

Baskıyı azaltın. Sürekli olarak “Şimdi sen abla oldun, ablalar da lazımlık kullanır” gibi şeyler söyleyerek çocuğunuzun olgunluk duygusu üzerinde baskı oluşturmayın. Bu çocukların kendilerini baskı altında hissetmesini sağlar. Bunu yerine destekleyici olmaya çalışın. “Bunu başarabileceğini biliyorum; annen de burada sana yardım edecek.”

Nasıl yardım edebilirsiniz? İşte size, çocuğunuzu başarıya yönlendirmenize yardımcı olacak birkaç ipucu:

• Bağcıklı ayakkabılar yerine cırt cırtlı ayakkabılar alın. Çocuğunuz bunları kendi başına daha kolay giyer.
• Duvarda boyunun yetişebileceği yere bir kanca asın ki, çocuğunuz kendi çantasını kendisi asabilsin.
• Evin içinde gerekli yerlere üstüne çıkabileceği tabureler yerleştirin; çocuğunuz bunların üzerine basarak ellerini yıkayabilir veya yemek hazırlamanıza yardımcı olabilir.
• Oyuncak kutularının üzerine kamyon, kitap ve top gibi resimler yapıştırırsanız, çocuğunuzun oyuncaklarını toplaması kolaylaşacaktır.

BASKI YAPMAYIN
Elbette ki, çocuğunuzun akıllı, başarılı ve hatta yaşıtlarından bir adım önde olmasını istiyorsunuz; ama onu hazır olmadığı işleri yapması için zorlamayın. Sakin olun ve onun kendi hızında çalışmasına izin verin. Onun ne yaparsa yapsın sizi memnun edemeyeceği hissine kapılmasını da istemezsiniz, öyle değil mi? Yeni bir şey denediği zaman onu destekleyin ve güçlü yanlarına odaklanın. “Hey suyu biraz yere döktün ama çoğu bardağa girdi. Aferin sana.” Ona bağımsız olmanın da, anne babadan yardım almanın da güvenli olduğu mesajını vermeye çalışın.

Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir