BEŞİK ZAMANI

5 Aralık 2014

Günün uzun bir bölümünü uyuyarak geçirecek evin en küçük üyesine, anne karnından sonra en rahat, en güvenli yaşam alanını seçmek için araştırmaya başladıysanız, yazımız size yardımcı olacak.

Çok sevimli oldukları kesin, tıpkı bebeğiniz gibi, küçücük, sıcacık. O sevimli yatağın içinde bebeğinizin gözünüze çok daha sevimli görüneceği de kesin. Ama satın almadan önce güvenli bir beşik nasıl olmalı, hangi aylar arasına beşik kullanılmalı gibi cevaplanması gereken birçok soru olduğu da kesin.

İlk üç ay bebeklerin dönemedikleri için sepet ya da bebek beşiğine güven içinde yatırılabileceğini söylüyor Medical Park Tarsus Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Behçet Şimşek ve ekliyor: “Ama bebeğin dönmeye başlamasıyla (4-6 ay) bebek yatağına geçilmelidir. Beşik alırken kullanım amaç ve süreleri uzatılmış ürünler bulmak mümkün. Bu ürünler 10-15 kiloluk bebekler için rahatlıkla kullanılabilir.”
Beşik alırken nelere dikkat etmeniz gerektiğiyle ilgili bilgileri yazımızda bulacaksınız.

Emniyet çubukları
Bebek beşiği ya da yatağının seçiminde temel yaklaşım bebeğin güvenliği olmalıdır. Yatırılan yerde bebeği bekleyen tehlikelerden ilki bebeğin düşmesi; el, ayak, baş gibi organlarının beşik ya da yatağın parmaklıklarına sıkışması, bu durumlarda yaşanabilecek boğulma, nefessiz kalma gibi risklerin ortaya çıkmasıdır. Bu nedenle bebek yataklarının parmaklıkları, bebeğin el ve ayaklarının hatta başının sıkışmasını engelleyecek genişlikte (2,5 santimden dar, 7 santimden geniş olmayacak şekilde) olmasına dikkat etmek gerekir. Bebeğin yataktan düşmesini engelleyecek şekilde yüksekliği de en az 60 cm olmalıdır.

Nasıl bir ürün?
Beşik seçiminde ikinci önemli nokta kullanılan malzemenin içeriği olmalıdır diyor Dr. Şimşek. Ahşap ürünlerin tercih edilmesi gerektiğini söyleyen Şimşek, hasır sepetlerin ancak ilk üç ay kullanım için uygun olduğunu belirtiyor. Seçilen üründe metal bir parçanın bulunmaması gerektiğini, çünkü metallerin manyetik alan oluşturarak bebeklerde huzursuzluk yaratabileceğini söyleyen Dr. Şimşek, “Ayrıca civa ve kurşun içermeyen boya ve cilaların kullanılması son derece önemli. Mobilyacılıkta kullanılan yapıştırıcılar ve cilaların yanı sıra bebek için riskli bir diğer madde formaldehittir. Formaldehitin, insan sağlığına zarar veremeyecek düzeylere indirilmiş olduğunu belgeleyen E1 gibi güvenlik sertifikalı ürünler satın alınırken tercih edilmelidir,” diyor.

Bir diğer önemli nokta ise beşikte kullanılan kumaşların yüzde 100 pamuklu ve antibakteriyel olmasına dikkat edilmesi gerektiği. Yünlü kumaş ve battaniyelerde mayt ve ev tozu bulunacağından özellikle alerjik bünyeli bebeklerin için sağlıklı bir ortam yaratacağından seçilen iç malzemenin elyaftan olmasına dikkat edilmeli.

Nasıl bir yatak?
Orta sertlikte seçilecek ortopedik bir yatağın en doğrusu olduğunu belirten Dr. Şimşek, bebek yataklarına oyuncakların hiçbir şekilde konmaması gerektiğini söylüyor. Ayrıca beşiğin sert kenarlarına çarpmaları önlemek amacıyla yerleştirilen yumuşak yastıkların bebeğin nefessiz kalmasına yol açabileceğinden kullanılmaması gerektiğinin de altını çiziyor.

Satın alırken sorun!
Odalarda kullanılan renklerin bile bebek ve çocuklar üzerinde etkili olduğunu belirten Çilek uzmanları, bebek odası seçiminde dikkat edilmesi gereken noktaları sıralıyor:
• Seçilecek mobilyalar Avrupa Birliği ve ileri çocuk güvenliği standartlarına uygun olarak tasarlanmalı ve mutlaka GS (Geprüfte Scherheit-Yüksek Güvenlik ve Kalite Belgesi) onaylı olmalı.

• Mobilya yapımında kullanılan malzemelerin, bebeklerin fizyolojik gelişimine olumsuz herhangi bir etkisi olmamasına dikkat edilmeli. Anti-bakteriyel ve anti-kanserojen özelliklere sahip mobilyalar tercih edilmeli.

• Ürünlerin kenarlarının en az iki milimetre eğimli ve yuvarlaklaştırılmış olmasına, mobilyada çapak ve keskin kenarların bulunmamasına dikkat edilmeli.

• Kenar bantlarında kullanılan PVC’ler ve üretim aşamalarında kullanılan tutkallar Avrupa Birliği standartlarına uygun sağlığa zararlı ve kanserojen maddeler içermeyen özel hammaddelerden üretilmiş olmalı.

Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir