BABA UZAKLARDAYKEN..

30 Kasım 2014

Çocuğunuzun onun yokluğuna alışmasına yardımcı olmak…

Sık sık tekrarlanan iş gezileri çocuklara, özellikle de okulöncesi çocuklara babalarının yokluğuyla başa çıkmakta zorlandıkları zamanlar yaşatabilir. Babanın yokluğunun geçici bir durum olduğunu anlamazlar. Çocuğunuza alışması konusunda yardımcı olmak için
Ona çok seveceği bir ayrılık armağanı verin. Eşinizin masal okurken sesini kaydedin veya kamerayla çekin.
Rutinlerinize sadık kalın. Yemek zamanları, kurallar ve yatma zamanlarının aynı kalması çocukların daha kolay uyum sağlamasını sağlar. Diğer kuralları ise kolayınıza geliyorsa esnetebilirsiniz.
Anıları canlı tutun. Küçük çocuklar fotoğraflara bakmaya bayılırlar. Telefon konuşmaları ve e-postalar da bu konuda iyidir; ama eskiden olduğu gibi mektup veya kartpostal alması daha etkili olacaktır.
Eve gelişi planlayın. Çocuğunuzun “Eve hoş geldin” resmi çizmesini sağlayın. Beraber oturup tüm ailenin hoşlandığı bir tatlı ya da eğlence bulun.

AYRI BABALAR
Annesiyle hala beraberseniz, çocuğunuza yakın kalmak kolaydır. Ancak ayrıysanız, çocuğunuzla bağ kurmak hem çok önemli bir o kadar da zor olabilir.

Neden hala önemlisiniz?
Eşinizle ilişkiniz sürmeyebilir ama çocuğunuzla ilişkiniz ömür boyu sürecektir. Onunla iletişiminizi sürdürmeniz, ayrılığın etkisini daha kolay aşmasını sağlayacaktır. Bu sayede okul başarısı, çevreyle uyumu ve akıl sağlığı da daha olumlu yönde gelişecektir.
Eski eşinizle aranızdaki çatışma en yüksek düzeydeyse ve çocuklarınızı göremiyor bile olsanız, yapabileceğiniz en kötü şey arkanızı dönüp çocuklarınızı unutmaya çalışmaktır. Çocuklarınızdan ayrı olduğunuz sessiz yaşam, siz ve çocuklarınız için eksik bir yaşamdır.
Barış imzalayın
Ayrılmış anne babalarının ebeveynlik görevlerini başarıyla üstlenmesinin koşulu ayrılmamış olanlarla aynıdır; anne ve baba arasında iyi bir ilişki. Bu nedenle işlerin ne kadar kötüye gidebileceğinden bağımsız olarak çatışmaları çözümlemeye ve ayrılık sonrası karşılıklı saygı ve destek temeline oturmuş bir ilişki kurmaya çalışın.
Çocuğunuzun bakımı
Yaşam koşullarınız zor olabilir. Maddi olanaklarınız çok geniş olmayabilir. Çocuğunuz uzakta olabilir. Yalnız yaşıyor olabilirsiniz. Yine de onun, sizinle birlikteyken bir aile ortamında olduğu hissini alması gerekiyor; beraber yemek yiyin, dışarı çıkın veya televizyon izleyin. Tüm kaynaklarınızı -aile ve arkadaşlar- yalnız olmadığınızı hissettirecek ve eşinizi çocuğunuzun ihtiyaçlarının karşılandığı konusunda güvende hissettirecek şekilde seferber edin.
Ne yapmalı? Ne yapmamalı?
Yapın
• Çocuğunuzu alma ve bırakma saatleri konusunda dakik olun.
• Eski eşinize dışarı çıktığı zamanlarda çocuk bakımı konusunda yardımcı olun.
• Nafakalarınızı düzenli ödeyin.
• Çocuğunuzu çok sık görmüyorsanız, mektupların ve diğer kayıtların kopyalarını çıkartın. Bir gün onlara onları ne kadar düşündüğünüzü göstermek isteyebilirsiniz.
Yapmayın
• Çocukları eski eşinize karşı kullanmayın.
• Kendi çocuklarınızı göremiyorsanız, bütün çocuklarla bağınızı koparmayın. Çocukları sizinkilerle aynı yaş ve cinsiyetlerle olan ailelerle temasta olun ki; bir çocuğun ihtiyaçlarına dair bilginiz olsun.
• Çocuklarınızın önünde eski eşiniz hakkında kötü şeyler söylemeyin.

BABA İLE BEBEK ARASINDA GÜÇLÜ BİR BAĞ OLUŞTURMAK
Bebeğinizin babasına bağlanmasını sağlamak için ne yapabilirsiniz?
Eşiniz bebekle zaman geçirmekten kaçınıyor mu? Hemen onun ilgisiz bir baba olacağına karar vermeyin. Sizi ve bebeği birbirinize gülümser ve bağ oluştururken gördüğünde bu yakınlığı kuramayacağını hissediyor ve çekingenlik yaşıyor olabilir. Elbette ki eşiniz yeni doğmuş bebeğinizi emziremez. Ama onunla kendi yöntemlerini kullanarak bağ kurabilir; bu bağ ne kadar erken kurulursa o kadar iyi olur. O yüzden neden ona yardımcı olmuyorsunuz?
Gece vardiyaları
Bebeğiniz gecenin 3’ünde ağlamaya başladığında onu kucağına alıp şarkı söyleyerek veya kuzu taklidi yaparak gülümsetmeyi sizin kadar babası da başarabilir.
Pusetle gezdirmek
Hafta sonu sabahları siz biraz dinlenirken, eşiniz bebeği pusetine koyarak parkta gezmeye götürebilir.
Bez değiştirmek
Eşinize çocuğunuzla bağ kurmasının en iyi yolunun bezlerini değiştirmek olduğunu açıklayın. Onu bebeğinizin gözlerine doğrudan bakması ve bezi değiştirirken onunla konuşması konusunda cesaretlendirin.
Eğlenin
Bebeğe doğru bir top yuvarlamak veya peluş bir oyuncağı sallamak, baba ve bebek arasında bir eğlence ve bağ doğmasına yol açabilir.

Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir