Yine mi kustu? Yenidoğan bebeklerde kusmayı azaltmanın yolları

23 Kasım 2017

Bebek bu; düşe kalka büyümeli, kusa kusa değil… Ancak farkındayız ki bu ‘-meli, -malı’lar anne olunca pek de rayında gitmeyebiliyor. Hepimiz isteriz ki çocuğumuz güllük gülistanlık büyüsün ve fakat gerçek dünya zaman zaman bizi zorlayabiliyor. Bebeğinize özene bezene yedirdiğiniz yemeğin ardından gelen tatlış(!) bir kusma refleksi mesela… Nasıl da her şey film şeridi gibi gözünüzün önünden geçiyor değil mi? Onca zahmet hazırladığınız bebek mamaları, bebeğe yemek yedirmek için oynanan oyunlarınız ve daha pek çoğu. Neyse, durumu daha da acıklı hale getirmeden konuya geçelim biz. Evet ne diyorduk? Heh! Bebeklerde kusma meselesi…

Bebek neden kusar ile başlayalım…

Bebektir çünkü. Hayata serzenişi vardır, şuncağız daha yeni alışıyordur dünyaya ve nimetlerine. Öncelikle belirtmek gerekir ki kusmalar yaşa göre değişkenlik gösterebilir. Mesela doğumdan sonra olan kusmalar normal karşılanır. Alt aydan küçük bebeklerin sık sık kusmasının nedeni reflü ya da yanlış beslenme olabilir. Bebeklerde reflü deyip geçmeyin, oluyor yani. Ek gıdaya geçiş döneminde yaşanan sıkıntılardan biri kusma aynı zamanda. Vücudun yeni besinlere alışıyor olması da bir süreç. İlerleyen dönemlerde kusma azalacaktır merak etmeyin. Peki bebeğin kusmasını önlemek için ne yapmalı?

  • Besledikten hemen sonra yatırmayın, biraz bekleyin ki hazmetsin.
  • Gazını çıkarmayı ihmal etmeyin gibi basit bir madde koymak istemezdik ancak bu da burada bulunsun, olura…
  • Bebek kustuktan sonra vücut sıvı ve mineral kaybına uğrar. Bu nedenle bunları telafi etmeyi unutmayın sonradan.
  • Kusan bebeğe ne yapılır sorusuna da yanıt verelim. Yavaş yavaş ama zorlamadan su içirmeyi deneyebilirsiniz mesela. İyi gelecektir.
  • Birden yüklenmek yerine sık aralıklarla bebeği doyurmak daha iyi olabilir.

Hangi durumlarda doktora başvurmalı?

Eğer bu kusma durmaksızın devam ediyor ve bebeğinizin genel durumuna olumsuz etki ediyorsa hemen bir uzmana başvurun. Kusmayla birlikte ateş ve baş ağrısı varsa bu da önemli noktalardan.

 

Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir