- Novakid: Geleceğin meslekleri İngilizce’nin yardımıyla daha erişilebilir hale gelebilir
- 30 dakikayı aşan nöbetler beyinde hasarlanmaya neden olabilir
- Diş eti hastalıkları hamile kalmaya engel olabilir!
- Kadın Sağlığında Bazı Önlemler Asla İhmal Edilmemeli
- Hurafeler yersiz endişe ve stres yaratıyor
- Çocuklarda giderek artış gösteriyor!
- Hamilelikte egzersiz
- Sağlıklı bir gebelik ve bebeğin gelişimi için beslenme önemli
- Uyum sağlayamıyorsa yardım almalısınız
Kendi kendine keyifle sağlıklı beslenen bebekler
-Blwmarketim.com katkılarıyla hazırlanmıştır-
Bebekler anne babalara sunulan kanatsız melekler gibidir. Kucağımıza aldığımız ilk andan itibaren henüz güneş bile değmemiş tenleri ve yumuşacık elleri ile adeta kalbimize dokunurlar.
Onu korumak ve en iyi şekilde yetiştirmek bir anda bütün amaçlarımızın önüne geçer. Gebelik boyunca canımızdan can katarak büyüttüğümüz yavrumuzu doğduktan sonra da anne sütü ile beslemek için elimizden geleni yaparız. Anne sütü yokluğunda ise bebeklerin hassas bünyesine uygun olarak hazırlanmış formül sütlerle besler, her türlü katkı maddesinden uzak tutmaya çalışırız.
Bu yüzdendir ki ilk 6 ay boyunca vücuduna anne sütünden başka bir şey girmemiş bebeklerimiz ek gıdaya geçerken bir telaş kaplar içimizi. O’na her şeyin en doğal ve en sağlıklısını bulmak için türlü arayışlara gireriz.
Kırsal bölgelerde, hazır gıdalardan uzak yaşayan aileler bu konuda daha şanslıdır. Çünkü zaten yoğurdu, peyniri besledikleri hayvanların sütünden elde edebilir, sebze ve meyvelerini dalından koparıp tüketebilirler. Büyükşehirlerde ise bu doğallığı yakalamak o kadar da kolay değildir. Hatta bu durum bazı ailelerce kaçınılmaz olduğu düşünülerek kanıksanır ve hazır gıdalar bebeklerin günlük beslenmelerinin temel unsuru haline gelir.
Halbuki sağlıklı bir hayatın temelleri ilk 1000 günde atılır. Fiziksel gelişim en hızlı olduğu, iç organların gelişimini büyük oranda tamamladığı bu ilk 3 yıl içerisinde bebeklerimiz yedikleri yiyecekler ve kazandıkları beslenme alışkanlıklarıyla ömrünün sonun kadar sağlıklı ve zinde bir birey olarak yaşayabilir veya tam tersi diyabetten obeziteye kadar pek çok hastalığa yatkın bir birey olarak hayata adımlarını atabilir. Gözümüzden sakındığımız çocuklarımıza sağlıklı bir beslenme alışkanlığı kazandırabilmemiz için dikkat etmemiz gerekenleri şöyle sıralayabiliriz:
Hazır gıdalardan kesinlikle uzak durmak.
Nasıl olsa büyüyünce yiyecek diye düşünülerek verilen hazır gıdalar içerdikleri yoğun şeker ve yağlar nedeniyle çocuklar için cazip olsa da yüksek glisemik endeksi nedeniyle şeker hastalıklarına davetiye çıkarabilir. Öte taraftan raf ömrünün uzatılması için eklenen ve adını bile okumakta zorlandığımız katkı maddeleri ise başta kanser olmak üzere türlü hastalıklara yol açabilir. Bu gıdalar yerine evde kendi atıştırmalıklarınızı hazırlayabilir veya kuru yemiş ve meyvelerden oluşan sağlıklı alternatiflere yönelebilirsiniz.
Karbonhidrat, protein ve vitamin yönünden dengeli menüler oluşturmak.
Dengeli bir menü için ideal oran tabağın dörtte birinin protein, dörtte birinin karbonhidrat ve kalan yarısının sebzelerden oluşacak şekilde ayarlanması tavsiye edilir. Ancak protein konusunda dikkatli olmak gerekir. Protein yönünden zengin olsalar da her gün et veya et ürünleri tüketmek sindirim sistemini yorduğu kadar ekolojik denge için de sakıncalıdır. Ülkemizde bol bol yetişen ve artık organik üretimi de yaygınlaşan bakliyatlar da vücudumuz için gerekli proteinleri sağlamaktadır.
Ana öğün ve ara öğün düzenine dikkat etmek
Bebeklerin mideleri yumrukları kadardır, dolayısıyla ana öğünlerden önce yedikleri az bir atıştırmalık bile iştahlarını kapatabilir ve o öğünü sofraya oturmadan geçirmelerine yol açabilir. Sağlıklı bir beslenme düzeni için 1 yaşından itibaren günde 3 ana öğün iki ara öğün olacak şekilde düzen kurularak bu öğünlerde hep birlikte sofraya oturmak çocukların sofra kültürü kazanmaları için çok önemlidir. Ara öğünlerde ise ana öğünde alacakları kalori miktarını aşmayacak seçenekler sunulması önemlidir. Kefir, kuru yemiş, taze ve kuru meyveler ara öğün için uygun seçeneklerdir.
Organik ve Doğal gıdalara yönelmek
Mümkün oldukça her şeyi evde yapmak beslenme için en güvenilir yoldur ve bu sanıldığı kadar zor değildir. Özellikle çocuklar için evde peynir, kefir ve yoğurt mayalamak yalnızca bir kaç denemeden sonra mutfağınızın bir parçası haline gelebilir. Evde yapma imkanınızın bulunmadığı ürünlerde ise öncelikle üretimi sırasında hiçbir sentetik ilaç ve gübrenin kullanılmadığı organik ürünleri tercih edebilirsiniz. Organik üretime ulaşmanın mümkün olmadığı durumlarda ise içinde hiçbir koruyucu ve katkı maddesinin bulunmadığı ürünlere yönelebilirsiniz. Aldığınız ürünlerin uzun süre rafta beklemiş olmaması için yerel üreticileri tercih edebilir veya sanal alışveriş seçeneği ile yine üreticiden doğrudan size gönderilmesini sağlayan http://www.blwmarketim.com gibi kanalları kullanabilirsiniz.
Her şeyden önemlisi ise kendi beslenme düzeninizi değiştirmek
Bebeğiniz için istediğiniz kadar özenin yukarıda saydığımız noktaları sadece bebeğiniz için dikkate alırsanız kısa vadede etkili olsa bile uzun vadede bebeğiniz yine sizi taklit edecek, sizi model alacaktır. Bir de bakmışsınız ki siz bebeğinize sağlıklı beslenme alışkanlığı kazandırırken aslında onlar size değiştiriverir.
İlgili Yazılar
Son Haberler
-
“Annemde de vardı bir şey olmadı!” diyerek ihmal etmeyin!
Adet sırasında aşırı kanama, şiddetli adet ağrıları, tekrarlayan ve geçmeyen...
- Eklendi Kasım 18, 2024
- 0
-
Novakid: Geleceğin meslekleri İngilizce’nin yardımıyla daha erişilebilir hale gelebilir
İngilizce gibi yabancı bir dil öğrenmek, yaşlanmayı yavaşlatmaktan yaratıcılığı geliştirmeye...
- Eklendi Kasım 6, 2024
- 0
-
30 dakikayı aşan nöbetler beyinde hasarlanmaya neden olabilir
Küçük çocuğu olan anne ve babalar, beyne zarar vereceği düşüncesiyle...
- Eklendi Kasım 3, 2024
- 0
-
Diş eti hastalıkları hamile kalmaya engel olabilir!
Diş sağlığı, genel sağlığımızın ayrılmaz bir parçasıdır ve özellikle bir...
- Eklendi Ekim 24, 2024
- 0
-
Sonbaharda havaların soğuması ve okulların açılmasıyla birlikte çocuklar kapalı ortamlarda...
- Eklendi Ekim 18, 2024
- 0
-
Kadın Sağlığında Bazı Önlemler Asla İhmal Edilmemeli
“Ailemde hiç kanser yok, dolayısıyla risk unsuru taşımıyorum!”, “Herhangi bir...
- Eklendi Ekim 11, 2024
- 0
-
Hurafeler yersiz endişe ve stres yaratıyor
Anne adaylarının hamilelik sürecinde çevrelerinden duydukları özellikle de ağrı, sancı...
- Eklendi Ekim 4, 2024
- 0
PARENTS TV
YAZARLAR
-
Genital bölge yağ enjeksiyonu ile ilgili merak edilenler
Estetik denildiğinde akla ilk gelen uygulamalardan olmasa da kadınlar...
- 17 Haziran 2024
- 0
-
Seyahat süresince çok uzun süre hareketsiz kalmayın
Sevgili anne adayları; Biliyorsunuz önümüzde uzun bir bayram tatili...
- 8 Nisan 2024
- 0
-
Hepinize keyifli bir gebelik süreci diliyorum
Sevgili anne adayları merhaba. Ben, Kadın Hastalıkları ve Doğum...
- 3 Nisan 2024
- 0
-
Denizde on gün
Davet Mimi’ye geldi, “biz ailece tekneyle kıyıları dolaşacağız, Mimi...
- 9 Eylül 2020
- 0
-
Bu yaz İstanbul’da
Temmuz’un ikinci yarısına kadar tezimle uğraştım. Acayip bir harala...
- 8 Ağustos 2020
- 0
-
İlk ders, ilk kazanç
Talia, neredeyse 16 yaşında. Dersleri, aktiviteleri, arkadaşları, sevdikleri, bildikleri,...
- 7 Temmuz 2020
- 0
0 yorum