- Oyun bağımlılığı aile hayatını ve sosyal ilişkileri tehdit ediyor!
- Çoğu zaman belirti vermeden ilerliyor
- Annelere iyot desteği önemli
- ‘R’ harfini söyleyemeyen çocuklar için Gizli neden: Dil bağı
- Çocuklardan mükemmellik beklemek olumsuz sonuçlanabiliyor!
- Masum bir şikayet mi
- Hamile diyabetlilerin oruç tutması riskli
- Çocuklarda mevsimsel grip ve dikkat edilmesi gerekenler
- Tatilde de çocuğunuzun uyku saati ve ekran süresindeki sınırlar korunmalı…
- Belirtiler günler sonra bile başlayabiliyor!
Hamilelikte ağız ve diş sağlığı

“Hamileliğin ilk üç ayı, hem anne adayı hem de bebeğin diş sağlığı için önemlidir.”
Hamilelik döneminde ağız ve diş bakımı oldukça önemlidir. Anne adaylarının diş sağlığı için nelere dikkat etmesi gerektiğini İstanbul Florence Nightingale Hastanesi, Ağız, Çene ve Diş Sağlığı Merkezi Prof. Dr. Tayfun Özdemir, Parents okuyucularıyla paylaşıyor.
Hamileliğin ilk üç ayı embriyonel devredir. Bu devrede yumuşak doku olarak organ taslakları hazırlanır. Baş ve yüzün embriyonel büyüme ve gelişimi 3’üncü haftada başlar. 3’üncü haftada 3 mm büyüklüğündeki embriyoda ilk ağız boşluğunu çevreleyen çıkıntılar oluşur. 5’inci haftada ilkel damak oluşur, 7-9’uncu haftada damak ve dil oluşumu başlar. Alt çene oluşumu ve damağın şekillenmesi 8-12’nci hafta arasında gerçekleşir.
Dişlerin oluşumu yani diş tomurcuklarının oluşumu prenatal 6’ncı haftada teşekkül etmeye başlar. Yeni doğmuş bebeklerde süt ve daimi diş tomurcukları folikül denilen torbacıklar içerisinde sığı çene kemikleri içerisinde bulunmaktadır.
Diş tomurcukları prenatal 6’ncı haftada teşekkül etmeye başlar. Bu süre 3 ile 6 ay arasındadır. Hamilelikte bu esnada geçirilen hastalık nedeniyle diş kalsifikasyonunda bozukluk oluşabilir. Özellikle kronik diyare, nefrit, D vitamini eksikliği nedeniyle sürecek dişlerde bozukluk görülür. Ayrıca hamileliğin ilk üç ayını etkileyen çeşitli etiyolajik faktörler, çeşitli konjenital anomalilere neden olabilir. Örneğin, dudak damak yarıkları gibi. Bu nedenle hamileliğin ilk üç ayı, hem anne adayı hem de bebeğin dişlerinin sağlığı için önemlidir.
Hamilelikte ağız ve diş sağlığı nasıl etkilenir?
Hamilelikte, hormonal düzen tamamen değişir. Östrojen ve progesteron hormonlarındaki artış, anne adayının kalsiyum, fosfor, magnezyum, çeşitli vitamin ve protein ihtiyacı diş ve diş etlerini etkilemektedir.
Günümüzde tüp bebek uygulamalarının yaygınlaşması ve hamileliğin giderek planlanarak yapılması anne adaylarının hamilelik öncesi mutlaka diş hekimine gitmelerini gerektirmektedir. Ağızda yapılması gereken cerrahi işlemler, enfekte dişler, diş eti hastalıklarının tedavisi, çürükler bu dönemde mutlaka tedavi edilmelidir. Hamilelik sırasında da her üç ayda bir diş kontrolleri yapılmalı, dişlerdeki bakteri plakları ve diş taşları temizletilmelidir. Uzun süre cerrahi işlemler mutlaka doğum sonrasına bırakılmalıdır.
Hamileliğin diş etlerine etkileri
Hamilelik sırasında protein eksikliği diş yapısında, bağ dokusunda bazı dejeneratif değişimlere neden olmakta ağız yaralarında iyileşmede gecikme ve dil epitelinde bazen atrofi görülmektedir. Aynı durum demir eksikliğinde de görülmektedir. Hormonal dengenin değişmesiyle diş etlerinde değişiklik hamileliğin 3 ve 4’üncü aylarından sonra çıkmaktadır. Diş eti kenarlarında yalancı çatlaklar büyümeler oluşabilir ve buna bağlı diş eti kanamaları görülebilir. Bu belirtiler doğumla birlikte çoğu zaman kaybolur. Ancak, düzenli ağız ve diş bakımı yapmayan kişilerde bunlara ilave bakteri plağı diş taşı gibi etkenlerde hamilelik ginsivitisi tablosu ortaya çıkar. Bazen diş eti büyümelerine rastlanmaktadır ki buna hamilelik tümörü adı verilir. Bunlar saplı, kırmızı renkte ve kanamaya müsait oluşumlardır.
Diş problemlerini engellemenin yolları
Hamilelik döneminde kalsiyum eksikliği, bebek için lüzumlu kalsiyum fosforu anne adayının kemiklerinden çekilmesine neden olur. Dolayısıyla dişlerde de benzer sonuçlar ortaya çıkar. Magnezyum eksikliği periodontal dokuları etkiler. Diş etlerinde büyümeye ve dolayısıyla diş taşlarında birikimine neden olur. Bunlarda hamilelik sırasında diş çürüklerine ve diş eti hastalıklarına sebep olur. Bu nedenle, hamilelik sırasında alınacak kontrollü vitamin ve minareller bunları engelleyecek, iyi bir ağız bakımı, günde 2-3 defa dişlerin fırçalaması, ağız gargaralarının kullanılması, diş hekimi kontrolleri sağlık için yeterli olacaktır.
Diş röntgeni çekilebilir mi?
Hamileliğin ilk üç ayından sonra çok gerekli olursa (kanal tedavisi gibi) kurşun önlük kullanılarak periapikal film çektirilebilir. Bu filmler, karın bölgesine uzak ve çok düşük dozda olduklarından zorunlu hallerde kullanılabilir. Ancak, zorunluluk olmadıkça baş bölgesini ilgilendiren panoramik ve tomografi gibi röntgenlerden uzak durmak ve bunları hamilelik sonrasına bırakmak gerekir.
Hamilelikte diş çekimi
Zorunlu olmadıkça gömük dişerin çekimi, implant uygulamaları, diş eti operasyonları, dişlerle ilgili uzun süren işlemler yapılmamalıdır. Ancak hamileliğin 2 ve 3’üncü ayından sonra travmatik ve uzun süreli işlem gerektirmeyen diş çekimleri yapılabilir. Bu sürecin kadın doğum uzmanına danışılarak yapılması daha uygun olur.
İlgili Yazılar
Son Haberler
-
Oyun bağımlılığı aile hayatını ve sosyal ilişkileri tehdit ediyor!
Oyun bağımlılığının her geçen gün yaygınlaştığını belirten uzmanlar, bu durumun...
- Eklendi Nisan 2, 2025
- 0
-
Çoğu zaman belirti vermeden ilerliyor
Kadın kanserleri arasında önemli bir yere sahip olan rahim, rahim...
- Eklendi Mart 28, 2025
- 0
-
Annelere iyot desteği önemli
Boynun ön tarafında bulunan ve adeta tüm vücudun işleyişinden sorumlu...
- Eklendi Mart 24, 2025
- 0
-
‘R’ harfini söyleyemeyen çocuklar için Gizli neden: Dil bağı
Ufuk Üniversitesi Dr. Rıdvan Ege Hastanesi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı’ndan...
- Eklendi Mart 22, 2025
- 0
-
Çocuklardan mükemmellik beklemek olumsuz sonuçlanabiliyor!
Birçok ebeveynin, çocuklarının başarılı olmasını istediğini belirten uzmanlar, ancak bazen...
- Eklendi Mart 17, 2025
- 0
-
Masum bir şikayet mi
Çocuklarda karın ağrısı, ebeveynleri en çok endişelendiren sağlık sorunlarından biridir....
- Eklendi Mart 12, 2025
- 0
-
Hamile diyabetlilerin oruç tutması riskli
Halk arasında şeker hastalığı olarak bilinen diyabet, kan şekerini düzenleyen...
- Eklendi Mart 4, 2025
- 0
PARENTS TV
YAZARLAR
-
Genital bölge yağ enjeksiyonu ile ilgili merak edilenler
Estetik denildiğinde akla ilk gelen uygulamalardan olmasa da kadınlar...
- 17 Haziran 2024
- 0
-
Seyahat süresince çok uzun süre hareketsiz kalmayın
Sevgili anne adayları; Biliyorsunuz önümüzde uzun bir bayram tatili...
- 8 Nisan 2024
- 0
-
Hepinize keyifli bir gebelik süreci diliyorum
Sevgili anne adayları merhaba. Ben, Kadın Hastalıkları ve Doğum...
- 3 Nisan 2024
- 0
-
Denizde on gün
Davet Mimi’ye geldi, “biz ailece tekneyle kıyıları dolaşacağız, Mimi...
- 9 Eylül 2020
- 0
-
Bu yaz İstanbul’da
Temmuz’un ikinci yarısına kadar tezimle uğraştım. Acayip bir harala...
- 8 Ağustos 2020
- 0
-
İlk ders, ilk kazanç
Talia, neredeyse 16 yaşında. Dersleri, aktiviteleri, arkadaşları, sevdikleri, bildikleri,...
- 7 Temmuz 2020
- 0
0 yorum