- Çocuklar için güvenli diş tedavisi nasıl olmalı?
- Doğum sonrası iyileşme süreci: Yeni anneler için tavsiyeler
- Soğuk havalar, virüslerin daha kolay yayılmasını sağlar
- 6 yaş sonrası çocukların %10’u alt ıslatma sorunuyla karşı karşıya
- Bu önlemler hastalığın yayılmasını engeller
- Novakid: Geleceğin meslekleri İngilizce’nin yardımıyla daha erişilebilir hale gelebilir
- 30 dakikayı aşan nöbetler beyinde hasarlanmaya neden olabilir
- Diş eti hastalıkları hamile kalmaya engel olabilir!
- Kadın Sağlığında Bazı Önlemler Asla İhmal Edilmemeli
Biz değil, güneş bize hazırlansın!
Yaz, sıcaklar, tatiller… Bu kelimeler size de deniz kıyısında geçirilen keyifli zamanları ve bronzlaşmanın verdiği güzelliği çağrıştırmadı mı? O güzel anları bizde çok özledik ama neyseki az kaldı, sabredin! Yazın güzelliğinden, bize anımsattıklarından bahsettik fakat bir şeyleri de unutmayalım; Bol güneşli günlerin yanı sıra güneşin zararlı etkilerinden, ıslak giysilerin bize getirebilceklerinden, havuz ve deniz gibi mikrobun kolayca yayıldığı alanların tehlikesini gözden kaçırmadık. Medical Park doktorları ise bizleri ne gibi tehlikelerin beklediğini ve neler yapmamız gerektiğini anlattı.
Güneş Yanıkları
Şezlonglara uzanmaya doyamadığımız yaz aylarında sıkça rastladığımız cilt sorunlarından biri de güneş yanıkları. Bronzlaşacağız diye istakoza dönmemek için yapmamız gerekenleri İstinye Üniversite Hastanesi Medical Park Gaziosmanpaşa Dermatoloji Uzmanı Dr. Mehtap Kıdır’dan dinleyelim.
15 dakikadan sonrasına dikkat!
Birinci derece güneş yanığı,
gün ortasında korunmasız olarak 15–30 dakika maruziyet sonrası gelişen kızarıklıktır. Kızarıklık derideki damarların genişlemesine bağlı olarak oluşur. Güneşe maruziyet süresi uzadıkça, kızarıklık derinleşerek içi sıvı dolu keseciklerin görüldüğü ve leke bırakarak iyileşen ikinci derece yanığa ilerler. Bu yüzden ortalama 15 dakikadan sonra güneş altında almamaya özen gösterilmelidir.
Güneş yanığının belirtileri
• Kızarıklık
• Yanma
• Ağrı
• Su dolu kabarcık oluşumu
Şiddetli yanıklarda ise;
• Deride sertleşme
• Şişme (ödem)
• Yüksek ateş
• Halsizlik
• Susuzluk hissi
• Mide bulantısı ve baş ağrısı görülebilir.
Yağlı merhemler yanığın iyileşmesini önlüyor
Güneş yanığı sonrası, nemlendirici kremler günde üç kere uygulanırsa kişiyi rahatlatır. Bu kremlere iki gün devam edilmelidir. Çok kalın, yağlı merhemler kullanılmamalıdır. Bu durum kişiyi daha sıcak tutarak terlemesini engeller. Soğuk banyo yaptırılabilir ve yanık yerler günde birkaç kez soğuk su ile ıslatılmış steril bir bezle silinebilir. Küçük bir havluyu su ile ıslatıp yanık olan alanlara hafifçe uygulayın. Bunu 15 dakika kadar uygulayın ve gün içinde 4-5 kere tekrarlayın. Yanıklar olduğunda bol su içirilmelidir. Bu durum, hastalık hissini önler. Bir hafta içinde soyulmalar başlar, deriye nemlendirici kremler sürmek gerekir. Vazelin uygulamayın çünkü bu hava temasını önler ve hava teması iyileşme için gereklidir.
Yoğurt ve diş macunu yanıklarda ne kadar etkili?
Güneş yanıklarında yapılan sık yanlışlar yanık yerine, diş macunu veya yoğurt sürmektir. Bunların hem faydası yoktur hem de ciltten temizlenmesi zordur. Diğer bir hata da güneşten koruyucu losyonlarla, bronzlaştırıcı losyon veya yağları karıştırmak, koruyucu yerine bronzlaştırıcı kullanmaktır.
Çok güneşlenmek yarar mı, zarar mı?
Kent hayatında olan birçok insan yeterli D vitamini alamamaktan şikayetçidir ve yazın kendini güneşin kollarına bırakır. Peki bu durum ne kadar sağlıklı? Gerçekte vücudun D vitamini sentezleyebilmesi için çok az miktar güneş ışığına ihtiyaç vardır. Vücudun ihtiyacı olan D vitamini miktarı bronzlaşma ile elde edilenin çok altındadır. Ayrıca derinin D vitamini salgılayabilmesi için az miktarda güneş ışınına ihtiyacı olmasına rağmen fazla güneşlenip bronzlaşma sonucunda bu vitaminin sentez mekanizmasında problemler oluşmaktadır.bronzlaşma ile elde edilenin çok altındadır. Ayrıca derinin D vitamini salgılayabilmesi için az miktarda güneş ışınına ihtiyacı olmasına rağmen fazla güneşlenip bronzlaşma sonucunda bu vitaminin sentez mekanizmasında problemler oluşmaktadır.
Güneş kremini ne zaman, nasıl kullanmalıyız?
Güneşten koruma faktörü (Sun Protection Factor-SPF) 30 ve daha yüksek olmalı. Suya dayanıklı olmalıdır. Ürünleri güneşe çıkmadan en az 20 dakika önce sürmeliyiz. Yaklaşık 2-3 saat ara ile, hava bulutlu da olsa yüzdükten ya da terledikten sonra güneş kremi yeniden uygulanmalıdır.
SPF 50+ gerçekten şart mı?
Halk arasında 50+ güneş kremlerinin daha iyi koruduğu gibi bir kanı hakim. Oysa ki, ürünün 30-45 faktörlü olması yeterli. Bunun üzerinde olması çok da koruma anlamına gelmiyor. Önemli olan sık ve bol kullanmak. En az 30 koruma faktörlü bir güneş kremi kullanmak gerekir.
Güneş kremi seçerken…
Her cilt tipinin toleransı ve yapısı farklıdır. Faktör sayısına göre güneş kremi almak tamamen yanlıştır. Bu kremleri muhakkak doktor tavsiyesiyle ve cilt analizi sonucunda almanız gerekir. Aksi takdirde fayda yerine kalıcı cilt zararlarıyla karşılaşırsınız. İyi bir güneş koruyucu alerji yapmayan, suya dayanıklı olmalı ve paraben içermemelidir. PBA içeren ürünler alerjik cilt cevaplarına yol açabilmektedir.
Denizde de güneşten korunmak mümkün!
Denize ya da havuza girmeden önce sürülen güneş koruyucuları gerçekten bizleri korur mu sorusunun cevabı evet! Suda koruma için ürünlerde 2 özellik vardır. “Waterproof” 4 kere 20 dakikalık suya girmede koruma sağlamaktadır.
Peki ya minikler?
Bütün gün havuzda ya da denizde vakit geçiren bir çocuğu güneşten korumak büyük önem kazanır. Bebek ve çocuklar, güneşe korunmasız çıkmamalı, mutlaka giysi, şapka, gözlük, güneş koruyucu kremlerle korunmalıdır. Gün ortası saatlerde (11.00–15.00) çocuklar dahil kimse direkt güneş ışınlarına maruz kalmamalıdır. Bu saatlerde yine giysi, şapka, güneş koruyucu krem, gözlük kullanarak gölgede oturulabilir. Diğer saatlerde duş, deniz, havuz sonrası güneş koruyucu kremler tekrar sürülmelidir.
Güneş yanığında aşağıdaki durumlarda mutlaka doktora gidilmesi gerekir;
Deri su toplar ve patlarsa, üzerindeki ölü deriyi temiz, küçük bir makasla temizlemek gerekir. Sonra da antibiyotikli bir krem sürülmelidir.
Bizi güneşten koruyan yardımcılar
Dermaceutic Sun Ceutic, sahip olduğu mineral yapılı filtre sistemi yanı sıra dengeli UVA ve UVB sistemi ile cildinizin sağlığını koruyor ve ışığa karşı SPF 50+ oranında bir koruma sağlayarak yoğun güneşe maruz kalan ciltlerde görülen lekelenmenin oluşmasını önlemeye yardımcı oluyor. 239 TL. (50 ml)
Su bazlı yapısıyla yağlı bir his bırakmayan ve kolaylıkla uygulanabilen Bioderma Photoderm Max Aquafluid SPF 50+, cildinizi güneşin zararlı ışınlarına karşı korumanın yanı sıra, güneş kaynaklı erken yaşlanmanın önüne geçiyor. 84.50 TL.
(40 ml)
Çocuğunuzun ihtiyaç duyduğu hassas korumayı sunan Daylong Kids SPF 50, parfüm içermeyen ve doz ayarlı pompalı şişesi ve uygulama tablosuyla çocuklarda doğru miktarda kullanıma yardımcı olan lipozomal losyon, suya, terlemeye karşı dayanıklılığını her an koruyor. 104 TL.
(150 ml)
Shiseido Suncare Uv Lip Color Splash dudaklarınızı nemlendirirken aynı zamanda Clear Defense Technology ile güneş ışınlarından koruyor. SPF 30 olan ve iki renk seçeneği bulunan Suncare Uv Lip Color Splash ile dudaklarınız hem nemli, hem renkli!
139 TL.
Mustela Very High Protection SPF50+ Sun Lotion sayesinde minikler artık güvende! Parabensiz, alkolsüz ve parfümsüz içeriğiyle hassas ciltlerin rahatlamasını sağlayacak. Waterresistant özelliğiyle de havuz ve deniz içinde koruma etkisi devam edecek.
NUXE Güneş Sonrası Bakım Kremi, içeriğindeki Kau Pe çiçeği ve su sümbülü ile ipeksi yumuşaklığıyla cildi yatıştırarak nemlendiriyor. 70TL. (200ml)
Uludağ Premium Güneş Koruyuculu Sprey ise 30 SPF içeriği ile tüm vücut için güneşin zararlı etkilerine karşı koruyucu görevini üstleniyor. 49,90 TL
Merhemi günde üç kez yıkayıp, tekrar sürmek gerekir. Derinin su topladığı durumlarda, bir sağlık kuruluşuna başvurulup tedaviye başlanmalıdır.
İsilik
Yazın sıcakların artmasıyla terleme oranı haliyle artıyor. Ter kanallarının tıkanması ve terin atılamamasıyla ortaya çıkan isilik bebeklerin ter bezlerinin tamamiyle gelişmemesinden ötürü en çok bebeklerde görülüyor. Medical Park Göztepe Hastane Kompleksi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzman. Dr. Nebil Emir isiliğin merak edilenlerini anlatıyor.
İsilik nedir?
İsilik tıp literatündeki diğer adıyla ‘miliaria’, bebeklerde özellikle yaz döneminde daha sık görülen çoğunda geçici ve masum olan, ciltte terlemeyle oluşan kırmızımsı cilt reaksiyonudur.
Sıcak ve rutubetli alanlarda daha çok görülüyor. İsilik, oluştuğu sebebe bağlı olarak çoğunlukla hafif pütürler veya su toplamaya eğilimli yapıda olan bir cilt döküntüsüdür. Ter, cilt gözeneklerinden yüzeye çıkamayıp cilt altında kalarak bu döküntüyü oluşturur. Özellikle sıcak, rutubetli ve tropikal iklimlerde yaşayan insanlarda daha yaygın görülür. Kaşıntı gibi bir rahatsızlık yapabilir. Bebeklerde yeni doğan döneminde daha sık görülmesinin nedeniyse ter bezleri kanallarının tam gelişmemiş olması ve çabuk şekilde tıkanabilmesidir. Vücut ve cilt ısısının arttığı birçok durumda isilik oluşabilir. Eklem yerleri gibi belli vücut alanlarında buraların daha az havalanmasına, daha çok terlemesine ve daha fazla ısınmasına bağlı olarak daha çabuk isilik oluşur.
Dikkat edilmesi gerekenler
• Özellikle yaz aylarında pamuklu ve cildin havalanmasına olanak veren sıkı olmayan kıyafet seçimi, varsa terli kıyafetlerin uzaklaştırılması.
• Yaz ve kış oda ısısını 20-22 derece arasında tutarak tropikal iklim şartlarından imkân varsa kaçınmak.
• Kış dönemlerinde terleme oluşturacak boyutta abartılı ve çok sıkı, dar ve sentetik giyindirmemek.
• Sıcak dönemlerde bakım ve uyku odalarında gereği kadar havalanma ve serinleme imkânlarının sağlanması, isiliğin daha çabuk oluştuğu açık tenli ve hassas ciltli bebeklere daha sık (yazın günde az bir kez cildin gözeneklerini açık tutmak.
• Cilde irritan (tahriş uyarıcı) etkili sabun ve şampuan çeşitlerinden kaçınmak, cildin gözeneklerini tıkayabilen petrol ve mineral yağı içeren çeşitli nemlendirici losyon ve cilt yağlarından kaçınmak.
Kremler derde deva
İsiliğin tedavisinde sıcaklık, nem ve havasız ortamlardan kaçınmanın ve uygun giyinmenin yanı sıra serin su kompresleri, ateşli hastalık olduğu diğer durumlarda gereğinde ateş düşürücü kullanılması öneriliyor. Cilt bakımında ise kaşıntıyı azaltan kremler kullanılabilir. Bazı emolyentler ciltle kurutma etkisi ile faydalı olabiliyor. Ayrıca koyun derisinden elde edilen susuz lanolinli kremleri az miktarlarda hafifçe sürerek ter kanallarının tıkanması engellenebilir. Cildin enfekte olduğu ilerlemiş vakalarda ise tedavi amaçlı antibiyotikli krem ve ilaçlar hekim kontrolü ile verilebilir. Daha nadiren kullanılması gereken topikal steroidler (kortizonlu kremler) sadece ağır durumlarda düşük doz ve kısa süre yine hekim kontrolünde kullanılabilir.
İsilik düşmanı kremler
STELATRIA® Destekleyici Bakım Kremi yenidoğan, bebek ve küçük çocuklar için özel olarak formüle edilmiştir. Lokal hassasiyetleri dengelemek için tasarlanan bu krem yenilikçi doğal kökenli aktif içerikleri sayesinde bebeğinizi rahatlatır. 49.90TL. (40 ml)
BepantholSensiderm Kaşıntı Giderici Krem,
30 dakikada kaşıntıyı rahatlatabilen formülüyle isilik, kurdeşen gibi cildin kurumasına neden olan sorunları giderir. Ayrıca içeriğinde kortizon, koruyucu, renklendirici madde ve parfüm içermiyor.)
Mantar
1, 2,3 ve “BOOOM” çocukların havuz ya da iskele kenarında atlamaktan kendini alamadığını hepimiz biliyoruz. “Hadii eve gidiyoruz artık” deseniz de gelmiyorlar değil mi? Atlamak her ne kadar zevkli olsa da ayaklarla çıplak basılsa da ortak kullanılan ıslak alanlar mantara davetiye çıkarıyor. VM Medical Park Pendik Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Beril Gülüş Demirel, yaz aylarının baş belası hastalıklarından mantarla ilgili önemli bilgiler verdi.
Sorumlu organizmalar
• Dermatofitler,
• Candida türleri ve
• Pitrosporum organizmaları.
Neden yazın daha sık görülür?
• Sıcak, nemli, ıslak ve terli alanları severler.
Belirtileri
• Beyazlaşma
• Soyulma
- Kaşıntı
Nasıl korunuruz?
-Derimizi mutlaka kuru ve temiz tutmalıyız.
-Banyo vb. sonrasında ayaklarımızı mutlaka iyi kurulamalı ve eğer enfeksiyon varsa tek kullanımlık peçete ve havlulardan faydalanmalıyız.
-Bireysel havlu ve terlik kullanımına dikkat etmeliyiz.
-Sıcak havalarda sentetik olmayan, ter emici kıyafetler tercih etmeliyiz.
-Obezite ve diyabet hastalarında hastalık daha agresif seyrettiği için mutlaka bu hastalıklar kontrol altında olmalıdır.
-Toplu alanlarda çıplak ayaklarla yere basılmaması önemlidir.
-Evcil hayvanların düzenli aralıklarla mantar aşılarının yapılması gerekmektedir.
Sıcak alerjisi
Yazı dört gözle beklerken biz, yaz sıcaklarından muzdarip olan bir kesimde var. Sıcak alerjisine sahip olanlar sıcakların başlamasıyla vücutlarında oluşan kabarık, kaşıntılı ve kızarmış bir cilt onları bekliyor. İAÜ VM Medical Park Florya Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Ahu Çiler Çıkım, sıcak alerjisinin nasıl oluştuğuna ve ne gibi önlemler alınması gerektiğini anlatıyor.
Alerji nedir?
Vücudu koruyan bağışıklık sisteminin, aslında zararlı olmayan maddelerden veya hava şartlarından etkilenmesi ya da psikolojik etkenlerin yol açtığı bazı maddelere aşırı reaksiyon göstermesidir.
Sıcak alerjisi nedir?
Sıcak alerjisi ise güneş ışınları, ilaç içimi sonrası sıcağa maruz kalmak, sıcak ortamlarda bebeklerde ter bezlerinin tıkanması ile terin atılmaması ve sıcak havalarda aşırı kalın kıyafetler tercih edilmesi sonucunda vücudun aşırı reaksiyon göstermesidir. Kişilerin vücutlarında sadece kaşıntı olabileceği gibi, ürtiker (kurdeşen) dediğimiz basınca solabilen, kırmızı ve deriden kabarık, sıklıkla kaşıntılı ve birkaç mm’den birkaç cm’ye kadar değişebilen büyüklükte, kenarları düzensiz kabartılardan oluşan bir tablo da ortaya çıkabilir.
Terleme sonrası vücutta görülüyor
Egzersiz sonrası vücut ısısının artması, sıcağa maruz kalma, sıcak duş, saunada terleme ve heyecanlanmaya bağlı stres sonrasında hemen veya dakikalar içinde ortaya çıkabilir. Bu lezyonlar genellikle yüz, boyun ve göğüste görülür, ardından tüm vücuda yayılabilir.
Havaların ısınmaya başladığı bu günlerde yaygınlaşan çim, yabani otlar, zeytin ağacı polenleri nedeniyle oluşan alerjik rahatsızlıklarda gelişebilmektedir. Bu tablolar kimi zaman fark edilemeyerek ve tedavisinin gecikmesi nedeni ile astıma ilerleyebilmektedir.
Soğuğun da alerjisi var!
Sıcak havada önemsenmesi gereken bir başka alerji türü de
“soğuk hava alerjisi”dir. Soğuk ile temas sonucu ciltte kaşıntı, kızarıklık, kabarıklık, soğuk bir şişe tutan kişinin elinde, dondurma yiyen birinin dudağında ödem, soğuk havuza girme sonrası ani ölüm dahi olabilir.
Sıcak alerjisinden korunmak için 6 öneri
• Kaba, sıkı ve yünlü giysiler giyilmemeli.
• Ortam çok sıcak olmamalı.
• Stresten uzak durulmalıdır.
• Sıcak suyla duş alınmamalı.
• Soğuk ürtikeri olan kişiler, sıcaktan soğuk bir ortama kontrollü olarak girmeli.
• Güneş ürtikerinde güneşten koruyucu kremler kullanılmalı.
Son Haberler
-
Çocuklar için güvenli diş tedavisi nasıl olmalı?
Diş tedavisinde kullanılan anestezi uygulamasının bazen hafife alındığını ifade eden...
- Eklendi Ocak 8, 2025
- 0
-
Değişim ve gelişim için ideal bir zaman
“Kendi potansiyelinize inanın ve bu yılı kendinizin en iyi versiyonuna...
- Eklendi Ocak 1, 2025
- 0
-
Doğum sonrası iyileşme süreci: Yeni anneler için tavsiyeler
Doğum, bir annenin hayatındaki en anlamlı ve unutulmaz anlardan biridir....
- Eklendi Aralık 18, 2024
- 0
-
Soğuk havalar, virüslerin daha kolay yayılmasını sağlar
Çocuklarda bronşitin genellikle kısa süreli (akut) ortaya çıktığını ve sıklıkla...
- Eklendi Aralık 11, 2024
- 0
-
6 yaş sonrası çocukların %10’u alt ıslatma sorunuyla karşı karşıya
Alt ıslatma, çocuklar arasında sıkça karşılaşılan problemlerin başında geliyor. Aileler...
- Eklendi Aralık 5, 2024
- 0
-
Bu önlemler hastalığın yayılmasını engeller
Çocuklarda ve bebeklerde yaygın görülen bir akciğer enfeksiyonu olan bronşit,...
- Eklendi Kasım 25, 2024
- 0
-
“Annemde de vardı bir şey olmadı!” diyerek ihmal etmeyin!
Adet sırasında aşırı kanama, şiddetli adet ağrıları, tekrarlayan ve geçmeyen...
- Eklendi Kasım 18, 2024
- 0
PARENTS TV
YAZARLAR
-
Genital bölge yağ enjeksiyonu ile ilgili merak edilenler
Estetik denildiğinde akla ilk gelen uygulamalardan olmasa da kadınlar...
- 17 Haziran 2024
- 0
-
Seyahat süresince çok uzun süre hareketsiz kalmayın
Sevgili anne adayları; Biliyorsunuz önümüzde uzun bir bayram tatili...
- 8 Nisan 2024
- 0
-
Hepinize keyifli bir gebelik süreci diliyorum
Sevgili anne adayları merhaba. Ben, Kadın Hastalıkları ve Doğum...
- 3 Nisan 2024
- 0
-
Denizde on gün
Davet Mimi’ye geldi, “biz ailece tekneyle kıyıları dolaşacağız, Mimi...
- 9 Eylül 2020
- 0
-
Bu yaz İstanbul’da
Temmuz’un ikinci yarısına kadar tezimle uğraştım. Acayip bir harala...
- 8 Ağustos 2020
- 0
-
İlk ders, ilk kazanç
Talia, neredeyse 16 yaşında. Dersleri, aktiviteleri, arkadaşları, sevdikleri, bildikleri,...
- 7 Temmuz 2020
- 0
0 yorum