Bebeğinizin hayatını tehlikeye atmayın!

7 Temmuz 2015

Hamilelikte yetersiz beslenme bebeğin hayatını tehlikeye atıyor!

Hamilelik döneminde kilo almaktan korkan birçok anne adayı yeterli ve dengeli beslenmekten kaçınıyor. Fakat yetersiz beslenmeden kaynaklı sağlık sorunları bebeğin ilk aşamada bedensel ve fiziksel gelişimini engellerken ilerleyen boyutta yaşamını tehlikeye atıyor. Dr. Halime Şule Selman, anne adaylarının bu süreçte bebeklerini düşünerek hassas davranmalarını ve yaşamsal tehlike oluşturacak yetersiz beslenmeden kaçınmalarını söylüyor

Hamilelikte yetersiz beslenme, hem annede hem de bebekte belirgin sağlık sorunları ortaya çıkarırken ilerleyen boyutlarda bebeğin ve annenin yaşamını tehlikeye sokabiliyor. Yetersiz beslenme sonucu birçok anne adayı enfeksiyon hastalığına yakalanıyor ve hastalıkları çocuklarına kan yoluyla geçebiliyor. Bu da düşük riski, erken doğum, ölü doğum, zor doğum, annede anemi-kansızlık gelişmesi, gebelik zehirlenmeleri, plasentanın erken ayrılmasına bağlı hayati tehlike oluşturacak kanamaların yaşanmasına sebep oluyor. Gebelikte ve özellikle çok doğum yapan kadınlarda diş çürüklüğü ve kemik yumuşaması (osteomalasia) gibi durumlar da sık görülüyor. Gebelikte düşen kalsiyum, fosfor ve D vitamini alınmazsa gebelerin dişlerinde ve kemiklerinde bozukluk ve zayıflık daha sık görülüyor.
“147 milyon çocuk gelişemiyor”

Dr. Halime Şule Selman, anne karnında yetersiz beslenme sonucu, çocuklarda raşitizm, anemi- kansızlık, iskorpit ve kemik yumuşaması gibi hastalıkların geliştiğini ve ilerleyen boyutta anne karnında ani bebek ölümüne yol açtığı söylüyor.  Açlık ve yetersiz beslenmenin, Malnütrisyona yol açtığını söyleyen Selman, “Erken yaşta malnütrisyon sahibi olan bir bireyde fiziksel ve zihinsel gelişme yavaşlar, hatta durabilir. Gelişmekte olan ülkelerde, anaokulu döneminde yaklaşık 147 milyon çocukta malnütrisyon görülüyor. Yine beslenmeme sonucu bebeklerde Marasmus hastalığı görülmektedir. Marasmus bebeğin son derece zayıf, buruşuk derili ve patlak gözlü olmasına yol açıyor. Kwashiorkor hastalığında ise çocukta gelişmeden gerileme ve rengi değişmiş bir deriye rastlanır. Saçların rengi değişir ve dökülmeye başlar.
Anne sütü hayati öneme sahip

Anne sütü bebeğin sağlıklı büyüme ve gelişiminde önemli bir besin kaynağı. Ayrıca bebeğin bağışıklık sistemini destekleyip mikrobik hastalıklara karşı koruyucu bir kalkan görevini de görüyor. Yetersiz beslenen annelerin süt yapımının azaldığını ya da kesildiğini söyleyen Dr. Selman, sütün besleyici değerinin de düştüğünü ve bu durumun bebeklerin beslenmesinde önemli bir sorun oluşturduğunu belirtiyor.
“Yetersiz beslenmeden annelerin sütü kesiliyor”

Selman, her yıl 17 milyon çocuk sadece anneleri yetersiz beslendiği için, normalden az kiloda doğduğunu ve her yıl 6 milyon çocuğun 5 yaşına ulaşamadan öldüğünü söylüyor. Yetersiz beslenme ve açlıkla ilgili hastalıkların, gelişmekte olan ülkelerde ölümlerin yüzde 60’ına sebep olduğunu vurgulayan Selman özellikle de anne sütünün bebekler için oldukça önemli olduğunu ve yoksul ülkelerde maalesef yeterli beslenemediğinden sütü kesilen kadınların bebeklerini kaybettiklerinin altını çiziyor. Buna karşılık gebelerin Demir, folik asit, Ca, D vitamini olmak üzere tüm vitaminlerin olabildiğince takviye olarak alması gerektiğini söylüyor. Fakat bugün yüzbinlerce anne ve bebek yetersiz beslenmeden dolayı yaşamını kaybediyor. “Yeryüzü Doktorları “Bebekler Açlığa Dayanamaz” kampanyasıyla yoksul coğrafyalarda yaşam mücadelesi veren anne ve bebekler için gerekli olan gıda maddelerini ve besleyici mama desteğini sağlayarak sağlık taramaları gerçekleştiriyor. Bağışlarla dünyanın dört bir yanında açlıkla ve sağlık sorunlarıyla mücadele veren insanlara ulaşan gönüllü doktorlar bir bebeğin 1 TL’ye bir gün doyabildiğini söylüyor ve ekliyor, “Yardımlaşma ayı olan bu ramazanda da açlıkla savaş veren minik yüreklerle ve anneleriyle ramazanın bereketini paylaşalım. Çünkü, Bebekler Açlığa Dayanamaz” .

 

Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir