Öpünce geçmeyen “Uflar” için ilk yardım

21 Aralık 2016

deniz_karadenizAcil bir durumla karşı karşıya kaldığımızda ne yapacağımızı bilmediğimiz için panik oluruz ve farkında olmadan yanlış bir şey yapabiliriz. Bu nedenle, annelerin ve babaların hatta çocuklarla baş başa kalan bakıcıların, öğretmenlerin, anneannelerin ve babaannelerin de ilkyardım konusunda bilgi sahibi olması gerekir.

İlkyardım Eğitmeni Deniz Karadeniz, Ankara Üniversitesi Biyoloji Bölümü’nde okurken, yaratıcı drama ve tiyatro üzerine eğitimler almış. İlaç sektöründe satış ve pazarlama departmanlarında çalışmış. Yaratıcı drama üzerine çeşitli eğitimler almış. Hayatına eğitmen olarak devam etmeye karar vermiş. Hemen sonrasında çalışmalarını yetişkinlere ve çocuklara özel eğitim programları geliştirmeye, bilgilerini yaratıcı drama yöntemiyle aktarmaya odaklanmış. İş Güvenliği ve İlkyardım alanlarında uzman olarak çalışmış. Sağlık Bakanlığı onaylı İlkyardım Eğitmeni olan Deniz Karadeniz Sezgün, pek çok kurumsal firmaya ilkyardım eğitimi vermiş. Toplumsal bir bilinç olmadığı için eğitim seviyesi ne olursa olsun bu konuda herkesin önemli eksiklikleri olduğunu görmüş.

“Bebeklerde ve Çocuklarda Öpünce Geçmeyen Uflar”
Bir sabah haberlerde tıkanma sebebiyle hayatını kaybeden bir bebeğe dair haber dinleyen Deniz Hanım; “Aslında o anne ya da baba, tıkanmada uygulaması gereken manevrayı bilseydi bebekleri yaşayacaktı” diye düşünmüş. Sonra ebeveynlere özel bir ilkyardım eğitimi hazırlamaya karar vermiş.“Bebeklerde ve Çocuklarda Öpünce Geçmeyen Uflar” ilkyardım eğitiminde, öncelikle doğru bilinen yanlışlar bilimsel doğrularla değiştiriliyor. Çocukla baş başa kalan bir yetişkinin, yaşanabilecek herhangi bir acil durum ile başa çıkabilmesini sağlayacak doğru ilkyardım uygulamaları paylaşılıyor. Ardından ilkyardımın hayat kurtaran, kötüleşmeyi önleyen ve iyileşmeyi kolaylaştıran uygulamalar öğretiliyor.
Eğitimlerde anneler, babalar, bakıcılar, öğretmenler, hatta anneanneler ve babaanneler ile buluşuyor, onlara yaşanabilecek acil durumlarda uygulanması gereken doğru ilkyardım yöntemlerini aktarıyor.

Yaratıcı Drama yöntemi
Yaratıcı drama yöntemi ile hazırladığı ve okul öncesi çağdaki çocuklarla çalıştığı farklı konularda atölyeleri var. 6 yaş ve üzeri çocuklar için, kazalardan korunma ve ilkyardım konusunda eğitim var. Bu eğitim sırasında oyunlar aracılığıyla kazalardan korunmak için yapılması gerekenleri ve temel ilkyardım prensipleri çocuklarla paylaşılıyor. Çocuklarda ilkyardım konusunda gelişen farkındalık ve bilinç, toplumsal bilincin de temellerini oluşturuyor.

Çocuklara özel atölyeler
Yine ilkyardım konusundaki “Fazla Merak Zihni Açar” eğitiminde yaratıcı drama yöntemi kullanılarak çocuklara, yaşlarına uygun ilkyardım uygulamaları anlatılıyor ve konu hakkında farkındalık kazanmalarını amaçlanıyor. Fazla Merak Zihni Açar atölyelerinin süresi 2 saat, Öpünce Geçmeyen Uflar için İlkyardım atölyelerinin süresi ise 3 saat. Parents olarak bu sayımızda bebeklerde en sık rastlanan Tıkanma vakasını ele aldık. Ne yapmanız gerektiği burada…

0-1 Yaş Bebeklerde solunum yolu tıkanıklığı
Solunum yolunun, solunumu gerçekleştirmek için gerekli havanın geçişine engel olacak şekilde tıkanmasıdır. Bebeklerde sık karşılaşılan ve ölüme sebebiyet verebilen bu duruma başta gıda ve kusmuk olmak üzere oyuncak, para, pil, düğme gibi yabancı cisimlerin solunum yoluna kaçması neden olmaktadır. Soluk borusuna kaçan yabancı cisim, solunum yolunu tamamen tıkamışsa Tam Tıkanma, az da olsa hava geçişine izin veriyorsa Kısmi Tıkanma yaşanıyor demektir.

Kısmi tıkanma belirtileri ve yapılması gereken ilkyardım uygulamaları
Nefes alabiliyor, ağlayabiliyor, ses çıkarabiliyor ve öksürebiliyor olması kısmi tıkanma yaşadığını gösterir.
Öksürüğün boğulurmuşçasına bir görüntü yaratması anneyi korkutmamalıdır. Öksürmesi, tıkayan yabancı cismi atmaya çalıştığı anlamına gelir ve bu durumda rahatça öksürmesine izin vererek, yakından izlenmelidir. Bilinenin aksine bu durumda bebeğin sırtına asla vurulmaz. Sırtına vurmak onun dışarı atmasını zorlaştırarak daha çok tıkanmasına neden olur.
Gözle görebildiğimiz yabancı bir cisim varsa ve alınabilecek yerde ise serçe parmak yardımıyla alınır. Cisim ilk hamlede alınamamışsa almak için zorlanmaz, çünkü cisim daha ileriye doğru kayabilir.
Eğer bebeğin durumu tam tıkanmaya doğru gidiyorsa tam tıkanmada yapılacak uygulamalara başlanır.

ilkyardim

Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir