Onunla iletişim kurmak için işaret dilini öğrenin

11 Şubat 2016
Önceki1 / 14Sonraki

102443737

Nur Elmas, oğlu Can bebekken onu her sabah mama sandalyesine oturtur, biberonunu verir ve mutfağa giren köpeğini selamlarmış. Anne “Merhaba Çakıl,” diyerek el sallayıp (selam vermenin evrensel işareti) hızlı nefes alıp verirmiş (köpek için bir işaret). Can sağır değil, ama Nur Elmas bu şekilde işaret dili kullanmanın oğlu konuşmayı öğrenene kadar onunla iletişim kurmaya yardımcı olacağını düşünmüş. Bir gün Çakıl kahvaltı zamanı gelmesine rağmen ortalarda gözükmemiş. O zaman 7 aylık olan Can, biberonunu ağzından çıkarıp hızlı nefes alıp vermeye başlamış. Nur Elmas, “Çakıl’ın adını seslenerek çağırdığımda gelince, oğlum heyecandan bir çığlık attı,” diye hatırlıyor. “Can köpeğimiz yanında olsun istiyordu ve bunu bana anlatmanın bir yolunu bulmuştu.”

Bebekler kelimeleri kendileri

konuşmaya başlamadan önce anlayabilirler. Profesör doktorlar, “Çocuklar kelimeler ile anlamlarını birleştirmeye 6 ila 8 aylık arası bir yaşta başlıyor diyor. Çocuğunuz aynı dönemde size bir şey anlatmak için hareketlerini kullanmayı da öğreniyor olur. Kucağa alınmak istediğinde kollarını açıp uzatabilir veya ilgisini çeken bir nesneyi parmakla gösterebilir. Bu hareketler elinden gelen tüm yollarla iletişim kurmaya hevesli olduğunu gösteriyor.

İşaret kullanmaya başlamak için çok erken bir zaman olmasa da, çocuğunuz büyük bir ihtimalle elleriyle (ya da sizin ellerinizle) oynar, ağzına götürür ve oyuncaklarını tutmak için kullanır olduğunda hazır olmuş demektir.

İşaret dili kullanmanın çabaya değip değmeyeceğini mi tartıyorsunuz? Şu faydaları bir düşünün: Bebeğinizle işaret dili kullanarak aranızda bir bağ kurmaya yardımcı olacak şekilde düşüncelerine kısmen de olsa öğrenme imkanı elde ediyorsunuz. İşaret kullanmak çocuğunuzun ihtiyaçlarını aktaramamasından ötürü doğan hüsranı ve öfke nöbetlerini de azaltabilir. Çocuğunuzu daha akıllı bile yapabilir. Çalışmalar işaret dili öğretilen bebeklerin 12 aylık olduklarında öğretilmeyenlere göre daha geniş bir kelime haznesi olduğunu ortaya koyuyor.

Önceki1 / 14Sonraki

Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir