Kadınların korkulu rüyası: Kanser

14 Temmuz 2015
Önceki1 / 4Sonraki

1

Meme kanseri
Meme kanseri, memede bulunan hücrelerin kontrolsüz ve anormal büyümesi ile ortaya çıkan kanser türüdür. Kadınlarda görülen tüm kanserlerin yaklaşık yüzde 30’nu oluşturur. Meme kanseri diğer organlara yayılma eğilimi gösterir. Bundan dolayı erken tanı ve tedavi önemlidir. Yaş ile beraber risk artar. 50 yaş üzerinde daha sık görülmekle beraber maalesef genç yaş grubunda da görülebilmektedir. Bilinen kanser türleri içerisinde genetik yatkınlığı kanıtlanmış bir kanserdir. Bu nedenle özellikle birinci derece (anne, kız ve kız kardeş)yakınlarında meme kanseri öyküsü olanlar risk faktörleri yönünden muayene ve kontrollerini yaptırmalıdırlar. Bunların dışında erken menarş (ilk adet kanaması) ve geç menapoz risk faktörleri arasında sayılır.

Doğum kontrol hapları ve radyasyonun etkileri
Doğum kontrol haplarının meme kanseri oluşumuna etkileri konusunda hala çeşitli çalışmalar yapılmaktadır. Meme kanseri oluşumuna neden olmadığına ya da düşük oranda artırdığına dair sonuçlar bulunmaktadır. Ancak bu konuyla ilgili en önemli sonuçlardan biri doğum kontrol ilacı kullanımında meme dokusu içerisinde gelişmeye başlamış ancak henüz belirti vermeyen kanser kitlesinin gelişimini hızlandırdığına dair bulgular vardır. Özellikle genç yaşlarda yüksek doz radyasyona maruz kalmak meme kanseri riskini artırır.

Meme kanserinde erken tanı çok önemli
Diğer kanserlerde olduğu gibi meme kanserinde de erken tanı çok önemlidir. Çünkü erken evre meme kanseri tamamen tedavi edilebilir. Mutlaka her kadın özellikle adet bitiminden 4-5 gün sonraki dönemde kendi kendini muayene etmeli. Bunu alışkanlık haline getiren kadınlar meme dokusunda oluşan kitleyi çok daha erken dönemde fark ederler. Kitle dışında meme başı akıntısı, meme başı ve meme cildinde çekilmelerde uyarıcı bulgulardır. Ailesel risk faktörü taşıyan ya da diğer risk grubunda olan kadınlar mutlaka hekim kontrolüne gelmeli ve yaşına uygun meme ultrasonu yada mamografi tetkiklerini yaptırmalıdır. Yine hiçbir risk faktörü olmasa bile 40 yaş itibarı ile mutlaka her kadın yılda bir defa hekim kontrolüne gelmelidir.

Önceki1 / 4Sonraki

Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir