- Doğum sonrası iyileşme süreci: Yeni anneler için tavsiyeler
- Soğuk havalar, virüslerin daha kolay yayılmasını sağlar
- 6 yaş sonrası çocukların %10’u alt ıslatma sorunuyla karşı karşıya
- Bu önlemler hastalığın yayılmasını engeller
- Novakid: Geleceğin meslekleri İngilizce’nin yardımıyla daha erişilebilir hale gelebilir
- 30 dakikayı aşan nöbetler beyinde hasarlanmaya neden olabilir
- Diş eti hastalıkları hamile kalmaya engel olabilir!
- Kadın Sağlığında Bazı Önlemler Asla İhmal Edilmemeli
- Hurafeler yersiz endişe ve stres yaratıyor
HAMİLELİK DEPRESYONU
Hamilelik süresince depresyon şaşırtıcı olsa da sıklıkla görülen ancak korkulacak bir yanı olmayan çünkü aynı zamanda tedavi edilebilen bir durumdur. Nasıl yardım alabileceğinizi öğrenin.
Hamilelik eğlence, coşku ve beklenti dönemi olmalıdır. Ancak yapılan araştırmalara göre ortalama her sekiz hamile kadından biri tüm bunların aksine hamilelik dönemlerinde kendilerini üzgün, stresli, şaşkına dönmüş ve bitkin hissettiklerini dile getirmektedirler. Uzmanlar bebek beklerken depresyonla mücadele etmeye çalışan annelerin kesinlikle tedaviye ihityaçları olduğunu dile getirse de bu durumdaki kadınların birçoğu yardım çağrısı yapmamaktadırlar. UC San Diego Doğum Ruh Sağlığı Kliniği müdürü psikiyatrist Dr. Katie Hirst, ¨Hamilelikte depresyonla boğuşan anneler mutsuz olduklarını kabul etmekte oldukça zorlanıyorlar¨ diyor. Dolayısıyla bu kabul edemeyiş de beraberinde tedaviyi kabul etmeyi de gittikçe zorlaştıran bir durum olarak karşımıza çıkıyor. Oysa bu durum, tedavi edilmediğinde hamilelik depresyonu bebeğin prematüre yani erken doğma riskini artırıyor ve bebeğin doğum kilosunu düşürüyor. Üstelik hamilelik depresyonunun zararları yalnızca bebekle ilgili değil, anne de doğum sonrasında bu depresyondan etkilenebiliyor. Tedavi edilmeyen doğum öncesi depresyon doğum sonrasında da depresyon riskini oldukça artırıyor. Kendinizi eskiden olduğu gibi dinamik, pozitif hissetmek için uzman görüşlerinden derlediğimiz yazımızı okumaya devam edin.
Uyarıcı belirtiler
Hamilelik depresyonunun; asabilik, çabuk öfkelenme, uyku düzenindeki değişimler, iştah ve yeme düzeninde dalgalanmalar, halsizlik gibi belirtileri, hamilelik belirtileriyle oldukça benzerlik göstermektedir. Bu yüzden olumsuz duygularınızı kendi kendinize yapacağınız hormonlarınızdaki dengesizliklerle açıklamaktansa bir doktora başvurmak her zaman daha doğru bir çözüm olacaktır. Florida State Üniversitesi Tıp Fakültesi psikiyatri profesörü Dr. Heather Flynn, kadın doğum uzmanınızın depresyon belirtilerini anlattığınızda size kendi yardım edeceğini ya da yardım etmesi için hamilelerin ruh sağlığı üzerinde uzmanlaşmış bir meslektaşına yönlendireceğini söylüyor. Bu nedenle hamilelik depresyonunda önemli olan belirtileri fark ettiğinizde bir uzmana danışmak ve yardım talep etmektir.
Doğal tedavileri denemek
Uzmanlar daha düşük veya orta seviyede depresyonu tedavi etmede özellikle etkili olan bir yöntem bilişsel davranış terapileri olduğunu belirtiyor. Bu terapilerde terapist sizin annelikle ilgili gerçekdışı veya olumsuz duygularınızı ve fikirlerinizi değiştirerek sizi tedavi etmeyi dener. Kişilerarası terapi ise denenebilecek başka bir tedavi yöntemidir ve bu terapilerde duygularınızı diğer insanlarla nasıl paylaşmanız gerektiğini ve duygusal ihtiyaçlarınıza nasıl daha iyi karşılık verebileceğinizi öğrenirsiniz. American Journal of Psychiatry dergisinin yaptığı bir araştırmaya göre her hafta 45 dakikalık terapi seanslarına katılan depresyondaki annelerin duygu durumlarında olumlu yönde bir artış olduğu gözlenmiş. Bu da terapilerin faydasını kanıtlar nitelikte.
Alternatif terapiler de bakış açınızı değiştirmekte faydalı olabilir. Obstetrics&Gynecology dergisinde yakın zamanda yayınlanan bir çalışmaya göre akupunktur sırasında duygu durumunu olumlu hale getirecek noktalara küçük iğneler batırılmasının bazı bebek bekleyen annelerin duygu durumunu düzenlemek ve depresyon tedavisine katkıda bulunmak açısından oldukça önemli olduğu açıklanmış. Bunun yanı sıra masajlar, yoga ve tai chi de hamile kadınlardaki depresyon belirtilerini azaltmada yardımcı olabilir. Günümüzde sıklıkla rastlanan hamilelik depresyonu farklı yöntemlerle tedavi edilebilir bir durumdur ve gayet normaldir.
İlaç kullanmak
Depresyondaki birçok anne adayı hamilelik döneminde kendinden çok bebeğini düşündüğü için ilaç kullanma fikrine çok sıcak bakmıyor olabilir. Oysa uzmanlar depresyonda olan bazı hamileler için antidepresan ilaçlar kullanmanın yararlarının risklerinden daha ağır bastığını söylüyorlar ve ilaç kullanımını öneriyorlar. Ancak hamilelikte ilaç kullanmanın zararlarıyla ilgili yapılan araştırmaların şimdilik sonuçsuz kaldığını da unutmamakta fayda var.
Hamilelikte kullanma konusunda en çok araştırılmış olan SSRI kategorisindeki antidepresanlar depresyondaki hamileler tarafından güven içinde kullanılabileceğini belirtiyor uzmanlar. Bu ilaçların kullanımı kalp rahatsızlıklarının oluş oranını artırsa da doktorlar bebeklerde ilaca mağruz kalındıktan sonra bir rahatsızlık oluşumunun çok az görüldüğünü belirtiyor. Yapılan çalışmalara göre annelerin hamileliklerinin 20. haftasından sonra antidepresan kullanımının bebeklerinde çok küçük bir oranda da olsa kalıcı pulmoner hipertansiyona yani akciğerlerde fazlasıyla yüksek tansiyona neden olduğu gözlenmiş. Ancak konuyla ilgili araştırmalara hala devam edildiğini ve henüz kesin bulgulara ulaşılamadığını hatırlatmak gerekiyor. Sizin için uygun tedavi planı için mutlaka doktorunuza başvurmalısınız. Depresyon asla çözümsüz değildir ve hamileliğinizi yalnızca katlanılır kılmak yerine hamileliğinizin tadını çıkarabileceğinizi unutmamanız önemlidir.
Son Haberler
-
Doğum sonrası iyileşme süreci: Yeni anneler için tavsiyeler
Doğum, bir annenin hayatındaki en anlamlı ve unutulmaz anlardan biridir....
- Eklendi Aralık 18, 2024
- 0
-
Soğuk havalar, virüslerin daha kolay yayılmasını sağlar
Çocuklarda bronşitin genellikle kısa süreli (akut) ortaya çıktığını ve sıklıkla...
- Eklendi Aralık 11, 2024
- 0
-
6 yaş sonrası çocukların %10’u alt ıslatma sorunuyla karşı karşıya
Alt ıslatma, çocuklar arasında sıkça karşılaşılan problemlerin başında geliyor. Aileler...
- Eklendi Aralık 5, 2024
- 0
-
Bu önlemler hastalığın yayılmasını engeller
Çocuklarda ve bebeklerde yaygın görülen bir akciğer enfeksiyonu olan bronşit,...
- Eklendi Kasım 25, 2024
- 0
-
“Annemde de vardı bir şey olmadı!” diyerek ihmal etmeyin!
Adet sırasında aşırı kanama, şiddetli adet ağrıları, tekrarlayan ve geçmeyen...
- Eklendi Kasım 18, 2024
- 0
-
Novakid: Geleceğin meslekleri İngilizce’nin yardımıyla daha erişilebilir hale gelebilir
İngilizce gibi yabancı bir dil öğrenmek, yaşlanmayı yavaşlatmaktan yaratıcılığı geliştirmeye...
- Eklendi Kasım 6, 2024
- 0
-
30 dakikayı aşan nöbetler beyinde hasarlanmaya neden olabilir
Küçük çocuğu olan anne ve babalar, beyne zarar vereceği düşüncesiyle...
- Eklendi Kasım 3, 2024
- 0
PARENTS TV
YAZARLAR
-
Genital bölge yağ enjeksiyonu ile ilgili merak edilenler
Estetik denildiğinde akla ilk gelen uygulamalardan olmasa da kadınlar...
- 17 Haziran 2024
- 0
-
Seyahat süresince çok uzun süre hareketsiz kalmayın
Sevgili anne adayları; Biliyorsunuz önümüzde uzun bir bayram tatili...
- 8 Nisan 2024
- 0
-
Hepinize keyifli bir gebelik süreci diliyorum
Sevgili anne adayları merhaba. Ben, Kadın Hastalıkları ve Doğum...
- 3 Nisan 2024
- 0
-
Denizde on gün
Davet Mimi’ye geldi, “biz ailece tekneyle kıyıları dolaşacağız, Mimi...
- 9 Eylül 2020
- 0
-
Bu yaz İstanbul’da
Temmuz’un ikinci yarısına kadar tezimle uğraştım. Acayip bir harala...
- 8 Ağustos 2020
- 0
-
İlk ders, ilk kazanç
Talia, neredeyse 16 yaşında. Dersleri, aktiviteleri, arkadaşları, sevdikleri, bildikleri,...
- 7 Temmuz 2020
- 0
0 yorum