- Belirtiler günler sonra bile başlayabiliyor!
- Çocuklar için güvenli diş tedavisi nasıl olmalı?
- Doğum sonrası iyileşme süreci: Yeni anneler için tavsiyeler
- Soğuk havalar, virüslerin daha kolay yayılmasını sağlar
- 6 yaş sonrası çocukların %10’u alt ıslatma sorunuyla karşı karşıya
- Bu önlemler hastalığın yayılmasını engeller
- Novakid: Geleceğin meslekleri İngilizce’nin yardımıyla daha erişilebilir hale gelebilir
- 30 dakikayı aşan nöbetler beyinde hasarlanmaya neden olabilir
- Diş eti hastalıkları hamile kalmaya engel olabilir!
BEKLEME ODASINDAKİ MİKROPLAR
Çocuğunuzu doktora götürdüğünüz zaman muayenehaneden mikrop kapması şaşırtıcı bir durum değildir. Mikroplardan kaçabilmek için elinizden geleni yapıyor musunuz?
Çocuğunuzu, sağlığının yerinde olup olmadığını bilmek ve gerekirse müdahale etmek için doktora götürürsünüz. İşin tuhaf yanı, doktorun ofisi çocuğunuzun en kolay mikrop kapabileceği yerdir; özellikle soğuk ve grip salgınlarının çok olduğu dönemlerde. Uzmanlara göre; aileler çoğu zaman bekleme odasında şaşkın ve endişeli olurlar. Bu da çocuklarının doktorda mikrop kapmalarını önleyecek gerekli tedbirleri almayı unutmalarına yol açar. Bir sonraki görüşme için ofisten ayrılırken dikkat etmeniz gereken aşağıda sıraladığımız önemli noktalar size yardımcı olacaktır.
Çocuğunuzun randevusunu hafta ortası bir günden seçin: Uzmanlara göre doktorların bekleme odası, özellikle pazartesi ve cuma günleri hasta çocuklarla dolu olmaktadır. Bu yüzden çocuğunuzu sadece sağlık kontrolü için doktora götürecekseniz, salı, çarşamba ya da perşembe gününü tercih etmeye özen gösterin.
Cuma günleri çocuğu hasta olan tüm aileler araya hafta sonu girmeden çocuklarının kontrollerini yaptırmak isterler. Pazartesi günü gidenler ise hafta sonu hastalanıp, burnunu çekmeye başlayan çocuklardır. Yaşadığınız şehirde havalar çok soğumaya başladıysa ve grip salgınlarının görüldüğü duyulduğunda, çocuğunuzun rutin doktor kontrollerini bir süre için erteleyin.
Bekleme odasındaki bekleme sürenizi kısaltın: Doktorunuzdan sabah veya öğle yemeğinden sonraki ilk randevuyu alırsanız, çocuğunuz bekleme odasında hiç beklemek durumunda kalmayacaktır. Randevuyu bu zaman dilimlerinden birine ayarlayamazsanız, doktorun çıkış saatine yakın gitmeye çalışın. Muayenehaneye vardığınızda doktorun işi devam ediyorsa, sekretere çocuğunuzu binanın çevresinde gezdireceğinizi söyleyin. Bu uygulamayı doktorunuzun ofisinde ayrı hasta odaları varsa bile uygulayın; çünkü mikroplar kolayca hasta odasından diğer bekleme odasına odaya geçebilirler. Eğer seçeneğiniz varsa, plastik sandalyeye oturun; çünkü döşemeli kumaşlar kir tutar ve mikroplarla kaplanmış gibidir.
Kendi oyuncaklarınızı yanınızda götürün: Çocuğunuzun bekleme odasındaki toplarla ve kitaplarla oynamasına izin vermeyin. Bu büyük bir hata olur. Örneğin siz doktorunuza gelmeden beş dakika önce, grip olan bir çocuk çocuğunuzun oynayacağı bir oyuncağı ısırmış ve tükürüklerini bulaştırmış olabilir. Muayenehanede çalışan temizlik görevlileri belki günde ancak bir kere o oyuncakları temizleyeceklerdir. Kitapların ise temizlenmesine imkan yoktur. Bu yüzden doktorunuza kontrole giderken çocuğunuzun en sevdiği oyuncağı yanınıza alın ve sıkılmaması için onunla oynamasını sağlayın. Doktor ziyareti çocuğunuzun yeni arkadaşlar edinmesi için en uygunsuz yerdir. Özellikle bronşiti olan çocuklardan çocuğunuzu uzak tutmanız gerekir.
Doktorun hijyenini kontrol edin: Doktorunuz çocuğunuzun kontrolüne başlamadan önce ellerini yıkamadıysa, sakin olun. Belki de odaya gelmeden önce ellerini yıkamıştır; ama doktorunuza düzgün ve nazik bir şekilde ellerini yıkayıp yıkamadığını sorun, kendinizi bu konuda kötü hissetmeyin. Hatta sorunuza “Üzgünüm, gergin bir anne oldum ama…” ya da “Biliyorum, bir daha bizi burada görmek istemeyeceksiniz ama…” gibi başlayabilirsiniz.
Muayenehaneden çıkar çıkmaz ellerinizi yıkayın: Doktorun muayenehanesinden çıktıktan sonra hemen çocuğunuzun ve kendinizin ellerini yıkayın. Uzmanların yaptığı araştırmaya göre hastalıkların yüzde 80’i fiziksel temasla geçer. Bu yüzden ellerin hemen yıkanması sizin ve çocuğunuzun sağlığı açısından çok önemlidir. Ayrıca yanınızda ıslak, alkollü ve sterilize edilmiş mendillerden taşımanızda yarar vardır.
ÇOCUKLARIN MİKROP KAPMASINDA BEŞ GARİP YOL
Çocuğunuzu süpermarketlerdeki sepetlere oturtmanız: Bir düşünün; en son ne zaman gördünüz süpermarkette çalışan birinin o sepetleri yıkadığını. Çocuğunuzu yerleştirmeden önce sepette oturacağı ve tutacağı yeri alkol bazlı bir mendille silin.
Restoranlardaki mama sandalyelerini kullanmanız:
Süpermarketteki sepetlerden daha temiz olduğunu sanmıyoruz. Yine alkol bazlı mendille çocuğunuz oturmadan önce silin.
Çocuğunuzun top havuzunda oynaması: Toplar büyük olasılıkla haftada bir veya daha az yıkanırlar. Bu yüzden çocuğunuzun top havuzunda mikrop kapma riski yüksektir. Sadece “hayır” deyin.
Uçakta seyahat ederken: Tatillerde seyahat ediyor musunuz? Asla unutmayın ki uçakların tuvaletleri çok fazla kullanılır ve sarılık gibi tehlikeli hastalıkların bulaşması için uygun yerlerdir. Tuvaleti kullanmak zorunda kalırsanız mutlaka yanınızda steril mendilleriniz olsun.
Çocuğunuzun elini tutmanız:. Dışarıda çalışıyorsanız çocuğunuzun bu yolla mikrop kapma olasılığı çok yüksektir. Çalışma masanız mikrop kaynağıdır; özellikle öğle yemeklerinizi de aynı yerde yiyorsanız. Ofisinizi terk etmeden önce ellerinizi yıkayın.
Son Haberler
-
Belirtiler günler sonra bile başlayabiliyor!
Çağımızın önemli bir sorunu olan besin alerjisi son yıllarda çocuklarda...
- Eklendi Ocak 14, 2025
- 0
-
Çocuklar için güvenli diş tedavisi nasıl olmalı?
Diş tedavisinde kullanılan anestezi uygulamasının bazen hafife alındığını ifade eden...
- Eklendi Ocak 8, 2025
- 0
-
Değişim ve gelişim için ideal bir zaman
“Kendi potansiyelinize inanın ve bu yılı kendinizin en iyi versiyonuna...
- Eklendi Ocak 1, 2025
- 0
-
Doğum sonrası iyileşme süreci: Yeni anneler için tavsiyeler
Doğum, bir annenin hayatındaki en anlamlı ve unutulmaz anlardan biridir....
- Eklendi Aralık 18, 2024
- 0
-
Soğuk havalar, virüslerin daha kolay yayılmasını sağlar
Çocuklarda bronşitin genellikle kısa süreli (akut) ortaya çıktığını ve sıklıkla...
- Eklendi Aralık 11, 2024
- 0
-
6 yaş sonrası çocukların %10’u alt ıslatma sorunuyla karşı karşıya
Alt ıslatma, çocuklar arasında sıkça karşılaşılan problemlerin başında geliyor. Aileler...
- Eklendi Aralık 5, 2024
- 0
-
Bu önlemler hastalığın yayılmasını engeller
Çocuklarda ve bebeklerde yaygın görülen bir akciğer enfeksiyonu olan bronşit,...
- Eklendi Kasım 25, 2024
- 0
PARENTS TV
YAZARLAR
-
Genital bölge yağ enjeksiyonu ile ilgili merak edilenler
Estetik denildiğinde akla ilk gelen uygulamalardan olmasa da kadınlar...
- 17 Haziran 2024
- 0
-
Seyahat süresince çok uzun süre hareketsiz kalmayın
Sevgili anne adayları; Biliyorsunuz önümüzde uzun bir bayram tatili...
- 8 Nisan 2024
- 0
-
Hepinize keyifli bir gebelik süreci diliyorum
Sevgili anne adayları merhaba. Ben, Kadın Hastalıkları ve Doğum...
- 3 Nisan 2024
- 0
-
Denizde on gün
Davet Mimi’ye geldi, “biz ailece tekneyle kıyıları dolaşacağız, Mimi...
- 9 Eylül 2020
- 0
-
Bu yaz İstanbul’da
Temmuz’un ikinci yarısına kadar tezimle uğraştım. Acayip bir harala...
- 8 Ağustos 2020
- 0
-
İlk ders, ilk kazanç
Talia, neredeyse 16 yaşında. Dersleri, aktiviteleri, arkadaşları, sevdikleri, bildikleri,...
- 7 Temmuz 2020
- 0
0 yorum