SAĞLIKLI GERÇEK TATLAR

5 Aralık 2014

Bebekleri için en iyisini isteyen annelerin adresi organik pazar! Yaz döneminin faydası bol, lezzeti çok meyve ve sebzelerinden en renkli sekizini, bebeklerin doğal tatlarla tanışın diye listemize aldık.

8 yaz meyvesi

MEYVE
Nektarin
İncir
Elma
Domates
Böğürtlen
Kiraz
Kavun
Yabanmersini

FAYDALARI
Tüysüz şeftali dediğimiz bu meyveyi, çocuklar kabuklarıyla da yiyebilir. Lif bakımından zengindir ve kalp sağlığı açısından önemli bir yere sahiptir.
Yüksek oranda polifenol ve flavonoid bileşenlerini içeren incir, hastalıklara karşı vücudun direncini artırır.
Bol sulu bu meyve içerisindeki kuarsertin bileşeni sayesinde kan şekerini dengeler.
Likopen ve kanserle mücadele eden antioksidan bakımından oldukça zengindir.
Bol miktarda C vitamini içeren böğürtlen antioksidan bakımından oldukça zengin bir meyvedir.
A vitamini içeren kiraz, ağrıya neden olan iltihaplı enzimlerin önüne geçer. Ayrıca alerji ve enfeksiyon önleyici özellikler taşıyan bir antioksidandır.
Bu tatlı meyve beta-karoten ve c vitamini bakımından zengindir ve vücudu hastalıklara karşı güçlendirir.
Güçlü bir antioksidan olan yabanmersinin kalp ve göz sağlığında büyük etkileri vardır ve zekayı geliştirenler besinler arasında olduğu bilinir.

BİR DE BÖYLE DENEYİN!
Süt ve kahvaltılık gevrekle birlikte blenderden geçirebilir ya da küçük küçük dilimleyerek yoğurtla çocuklarınıza yedirebilirsiniz.
İncirleri dilimleyin ve jambon veya peynir dilimi arasına koyun. Yetişkinler için güzel bir aperatif olurken, çocukların da severek yiyeceği sağlıklı bir ara öğün olacaktır. Ayrıca inciri püre haline getirip yoğurdun içine koyarak bebeklere verebilirsiniz.
Dilim ya da püre olarak servis edebilirsiniz. Ayrıca üzerine badem ezmesi sürerek enerji deposu bir öğün oluşturabilirsiniz.
Domateslerinizi dolaba hapsetmeyin, mutfağınızın dekoratif parçası olarak tezgahınızda dursunlar. Böylece gün geçtikçe kızarmaya devam ederler. İster salatasını yapın, ister pizza malzemenize ekleyin. Ya da sıcak bir yaz gününde suyunu için.
Tadı hafif mayhoş da olsa çocukların rahatça yiyebileceği, kabuksuz ve çekirdeksiz en lezzetli meyvelerden biri. Dilerseniz bu mayhoş tadı en aza indirmek için yoğurtla yedirebilirsiniz.
Küçük tartların üzerini süslemek, meyve salatanızı renklendirmek için harika bir meyve.
Küçük bir kavunu ikiye bölün, çekirdeklerini temizledikten sonra bir yarısını çocuğunuza verin. Kaşık yardımı ile bu yumuşak meyveyi doğal kabının içinde eğlenerek yiyecektir.
Bu küçük meyveleri tartların ya da keklerin içine koyabilirsiniz. Şekillerini kaybetmedikleri için güzel bir görüntü de yakalarsınız.

TAM ZAMANI
Haziran ve Temmuz
Ağustos ve Eylül
Ağustos sonu
Haziran, Temmuz ve Ağustos
Ağustos
Haziran
Temmuz, Ağustos, Eylül

8 yaz sebzesi
Pancar
Tatlı patates
Semizotu
Fasulye
Enginar
Havuç
Pazı
Kabak

FAYDALARI
Eğer çocuğunuzun B vitamini almaya ihtiyacı varsa, pancar tüm ihtiyacını karşılamaya yardımcı olur. Renkli labirent görüntüsüyle de onların ilgisini çekmeye yeter.
Renkleri ile çocuklara kendini sevdiren tatlı patates, bol miktarda C vitamini ve antioksidan içerir.
C vitamini deposu, demir bakımından zengin ve sebzeleri içinde en yüksek omega 3’e sahip bu sebze kanı temizler, kolesterolü düşürür. Ancak semizotunu alırken yapraklarının koyu yeşil olmasına ve sebzenin tepesinde tohum olmamasına dikkat edin.
A, B1, B2 ve C vitaminlerince zengin olan taze fasulye, vücudun çalışmasını, gelişmesini ve kuvvetlenmesini sağlar, kalbi güçlendirir.
Yüksek düzeyde karbonhidrat ve protein içermesinin yanı sıra vitamin ve mineral açısından da çok zengin olan enginarın yağ oranı oldukça düşüktür. Karaciğer dostu mucize sebze böbrek ve bağırsakların düzenli çalışmasına yardımcı olur, kanı temizler ve vücudun direncini artırır.
Beta karaten içerin havuç, düşünce gücünü artırır ve kansızlık sorununu gidermeye yardımcıdır. Cildi güneşin zararlı etkilerinden korur.
Yüksek oranda posa içeren pazı, bağırsak sorunlarının giderilmesinde yardımcıdır. Folik asit, demir, A ve C vitaminlerinin yanı sıra 13 farklı antioksidan içerir.
Oldukça kolay sindirilebilen kabak, mide ve bağırsaklara yumuşaklık verir, kabızlığı giderir. Ayrıca kan yapıcı özelliğe sahiptir ve zihni açar.

BİR DE BÖYLE DENEYİN!
İnce dilimler halinde kesin ve kızarana kadar fırında bekletin. Sonra çıtır çıkır yiyebilirsiniz.
Patatesleri tuzlu suda yaklaşık 20 dakika kaynatın. İnce dilimler halinde keserek sağlıklı cips olarak yedirebilirsiniz.
Semizotunun ister yemeğini yapın, isterseniz bir kase yoğurdun içine yaprakları ile birlikte saplarını da koyup, biraz zeytin yağı ile serin bir yaz salatası yapın.
Çocuğunuz büyükse fasulyeleri, diğer yaz sebzeleri ile birlikte pişirebilir ya da yalnızca zeytinyağlısını yapabilirsiniz. Eğer küçük çocuğunuz varsa patates ile birlikte püre haline getirip de yedirebilirsiniz.
Enginarı ister pişirip yiyin, ister salatanızın içine doğrayın. Tabii kabuklarını atmayın. Enginar yapraklarını iki litre suda on dakika haşlayıp, bir kabın içine süzdükten sonra buzdolabında saklayabilir ve her gün çocuğunuza içirebilirsiniz. Ancak enginar alırken yapraklarının koyu yeşil ve sert olmasına dikkat edin.
Havuç soyularak yendiğinde vitamin ve mineral kaybına, rendelendiğinde ise içerisindeki B ve C vitaminlerin kaybına neden olur. İyice yıkadıktan sonra haşlayıp, ince dilimler yaparak küçük çocuğunuza verebilirsiniz. Kahvaltılarda havuç suyu olarak da sunabilirsiniz.
Hafif bir yaz yemeği için haşlanmış pazıya soğan ve bulgur ilave ederek doyurucu ve sağlıklı
yemek hazırlayabilirsiniz. Pazıyı sevdirmek imkansız görünüyorsa sevdiği bir çorbanın içine karıştırabilirsiniz.
Kabakları ince ince doğrayıp vitaminlerini kaybetmemesi için buharda pişirin. Sonra çoğu çocuğun severek yediği makarnanın içine koyun. Dilerseniz havuç ve kırmızıbiberle de renklendirerek eğlenceli bir şekilde servis edebilirsiniz.

TAM ZAMANI
Haziran ayından Kasım ayına kadar
Haziran
Nisan ayından Temmuz ayına kadar
Haziran, Temmuz ve Ağustos
Mayıs ve Haziran
Haziran ayından Kasım ayına kadar
Haziran, Temmuz ve Ağustos
Haziran ayından Kasım ayına kadar

Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir