BEBEKLER İÇİN EN İDEAL BESİN; ANNE SÜTÜ!

30 Kasım 2014

Emzirme çoğu anne için basit bir işlem gibi görünse de, aslında özen gösterilmesi gerekli bir konudur. Emzirmenin anneye olan faydalarının yanı sıra bebeğin gelişimi ve sağlığı açısından da önemi büyüktür. Emzirme döneminde yapılması gereken meme masajının ihmali, anneye rahatsızlık verirken, bebeğin emmesini zorlaştırarak bir daha anne sütü almasını da engelleyebilir. Bunu önlemek için bu yazımızda emzirme eğitimi ve anne sütünün yararları hakkındaki bilgi verdik.

NASIL EMZİRECEKSİNİZ?
Sütünüz bebeğiniz için en önemli besin kaynağı olup, sağlıklı gelişimi için ihtiyaç duyduğu maddelerin tümüne sahiptir. Çevrenizden emzirmenin ağrılı olabileceğine dair bazı şeyler duymuş olabilirsiniz. Aslında usulüne uygun emzirdiğinizde emzirmek kesinlikle ağrılı değildir; aksine, bebeğinizle aranızdaki bağların kurulması için en önemli köprülerden biridir.
• Bebeğinizin dudak kenarına meme başınızı yaklaştırarak bebeğinizin emme refleksinin devreye girmesini sağlayın.
• Bebeğinizin ağzını iyice açmasını ve daha sonra meme başınızı iyice almasını bekleyin.
• Bebeğiniz, sütünüzü en etkili şekilde emebilmesi için meme başınızın tümünü ağzının içine almalıdır.
• İşte, bebeğiniz meme başınızı tümüyle kavradı ve karnını doyurmaya başladı bile.
• Bebeğiniz emmeye devam ettiği sürece elinizle başını alttan desteklemeye devam edin.
• Bebeğinizin açlığı giderildi ve mutlu bir şekilde size bakıyor. Tecrübeniz arttıkça, onu ne zaman emzirmeniz gerektiğini öğreneceksiniz.
EMZİRMEDEN ÖNCE MEME MASAJI
• Avuç içlerinizle memenizi alttan ve üstten kavrayın. Ellerinizi memenizin göğüs kafesinize en yakın noktasından başlayarak, meme başına doğru yavaş yavaş baskı uygulayarak ilerletin.
• Avuç içleri yine alttan ve üstten memeyi kavramış durumdayken, memenizi hafifçe alta üste birkaç kez hareket ettirin.
• Parmak uçlarınızı kullanarak, dairesel hareketlerle memenizin çeşitli bölgelerini meme tabanından meme başına doğru masaj yaparak tarayın.

EMZİRME ESNASINDA MEME MASAJI
Masaj uygularken ellerinizi meme başınıza fazla yaklaştırmamalısınız; zira bu bebeğinizin memenizi doğru bir şekilde almasına engel olabilir. Bebeğiniz memeyi uygun bir şekilde aldıktan sonra, emmeye ara verdiği zamanları iyi gözlemleyin. Bebeğiniz emmesine ara verdiğinde, parmak uçlarınızı kullanarak, memenizin üst dış kadranında yer alan bölgeye masaj yapın. Bu esnada sütünüzün kanallardan bebeğinizin ağzının içine dolmasıyla bebeğinizin tekrar emmeye başladığını fark edebilirsiniz. Bebeğiniz emip, yeniden ara verdiğinde, bu kez de memenin diğer bir kadranına aynı işlemi uygulayın. Böylece her ara vermede memenin tüm kadranlarında yer alan süt kanallarına masaj yapmış olacaksınız.

BEBEĞİNİZİ YETERİNCE BESLEYEBİLİYOR MUSUNUZ?
Anne sütü ilk aylarda bebeğin tüm besin gereksinimlerini karşılayacak bileşimdedir. Anne sütü ile beslenen bebeklerin, belli bir süre ek gıdalara ve suya ihtiyacı yoktur. Gereksiz yere ek gıdalara geçiş, hem süt yapımını azalmasına, hem de bebeğin mamalara alışarak anne sütünü reddetmesine, dolayısıyla anne sütünden daha az faydalanmasına sebep olur. Geceleri ve ilk haftalar sıkça emzirilen bebekler yeterince beslenmiş olurlar. Yeterince beslenen bir bebek, günde sekiz-on kez idrar yapar ve ilk haftalarda gereken 100-150 gramı alır.

Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir