ONLARI ANNE SÜTÜNDEN MAHRUM ETMEMEK İÇİN….

30 Kasım 2014

Bebeğiniz dünyaya geldi ve siz bir süre sonra işe dönmek durumundasınız. Peki sütünüzü nasıl sağmanız gerektiğini ve hangi durumlarda emzirmenin sakıncalı olduğunu biliyor musunuz?

Anne sütü ilk aylarda bebeğin tüm besin gereksinimlerini karşılayacak bileşimdedir. Anne sütü ile beslenen bebeklerin, belli bir süre ek gıdalara ve suya ihtiyacı yoktur. Gereksiz yere ek gıdalara geçiş, hem süt yapımının azalmasına, hem de bebeğin mamalara alışarak anne sütünü reddetmesine, dolayısıyla anne sütünden daha az faydalanmasına sebep olur. Geceleri ve ilk haftalar sıkça emzirilen bebekler yeterince beslenmiş olurlar. Yeterince beslenen bir bebek, günde sekiz-on kez idrar yapar ve ilk haftalarda gereken 100-150 gramı alır.
Sütünüzün geçici olarak azalması, süt yapımınızın azalma eğiliminde olduğunu göstermez. Bu dönemde yapmanız gereken yeterince beslenmeye, dinlenmeye ve her şeyden önemlisi bol sıvı almaya özen göstermeniz olmalı. Ancak kısa bir süre sonra işe dönmeniz gerekiyor. İşte bu durumda sütünüzü nasıl sağmanız ve onu nasıl saklamanız gerektiğini bilmelisiniz.

SÜTÜN SAĞILMASI VE DEPOLANMASI
Özellikle çalışan anneler 24 saat boyunca bebekleriyle beraber olamayacaklarından, bebeklerini anne sütünden mahrum etmemek için sütlerini önceden sağıp depolarlar.
Sütün sağılması
• Elle boşaltma, sütünüzü sağmak için en iyi yoldur. Alet gerektirmez ve bunu her yerde, her zaman yapabilirsiniz.
• Sütünüzü aktaracağınız kap, geniş ağızlı, derin ve temiz olmalıdır. Seçtiğiniz kabı önce su ve sabunla yıkayın; daha sonra içine kaynar su koyarak, suyu kabın içinde birkaç dakika bekletin.
• Sağma işlemine başlamadan önce ellerinizi uygun bir şekilde yıkayın ve kurulayın.
• Oturur durumda parmak uçlarınızla yumuşak bir biçimde memeye dıştan içe, meme başına doğru masaj yapın. Önceden ısıtılmış bir havluyu memenizin üzerine koyarak süt akışını kolaylaştırabilirsiniz.
• Başparmağınız üstte, diğer parmaklarınız altta kalacak biçimde memenizi kavrayın. Bu işlemi iki elinizi kullanarak da yapabilirsiniz. Sütünüzü sağmak için başparmağınız ve diğer parmaklarınızla meme tabanından meme ucuna doğru basınç uygulayın. Böylece sütünüz kanallardan meme ucuna doğru hareket edecektir. Bu işlemi birkaç defa tekrarladıktan sonra sütünüz meme ucundan akmaya başlayacaktır. Sağma hareketini ritmik bir şekilde sürdürün.
• Memelerin sağılarak boşaltılması genellikle 20-30 dakikada tamamlanır.
• Sağılan anne sütü, oda sıcaklığında 12 saat, buzdolabında bir hafta kalabilir.

EMZİRMENİN SAKINCALI OLDUĞU DURUMLAR
Emzirmenin sakıncalı olduğu durumların sayısı oldukça kısıtlıdır ve ilaç kullanımı gibi birçok durumda anne, çeşitli korkuları veya doktor tarafından yeterince aydınlatılmamış olması nedeniyle emzirmeye ara verir. Emzirmeye ara vermek ise çoğu durumda bebeğin mamaya alışmasına ve bir daha emmek istememesine neden olur.
Anne hangi nedenle doktora giderse gitsin, doktora bebek emzirdiğini söylemesi ve ilacın emzirme üzerindeki muhtemel etkileri konusunda bilgilenmesi önemlidir.

HANGİ DURUMLARDA ANNE EMZİRMEMELİDİR?
Annede aşağıdaki enfeksiyon hastalıkları bulunduğunda bebek emzirilmemelidir:
• Tedavi edilmemiş verem (tüberküloz) hastalığı
• Sitomegalovirüs (CMV) enfeksiyonu
• Geçirilmekte olan veya kronikleşmiş hepatit B
• AIDS
• Herpes Simpleks Virüsü (HSV) enfeksiyonu: “Genital uçuk” adı da verilen bu enfeksiyon hastalığında özellikle memelerde lezyonların olup olmaması önemlidir. Doktorun dikkatli muayenesi sonunda emzirmenin sakıncalı olup olmadığına karar verilir. Lezyonların yalnızca genital bölgede olduğundan emin olunan durumlarda, emzirme öncesi ellerin yıkanması çok önemlidir.
Hangi ilaçlar emzirmeyi etkiler?
Annenin aldığı ilaçların hemen tümü süte geçer. Ancak süte geçen miktar çoğu durumda oldukça azdır ve birçok ilaç emzirme için bir sakınca teşkil etmez. Yine de emzirme ve ilaç kullanımı konusunda son söz, her zaman tedaviyi veren doktora aittir. Aşağıdaki ilaçların ve kimyasal maddelerin kullanılması durumunda emzirmenin devam ettirilmemesi önerilir.
• Kanser tedavisinde kullanılan ilaçların önemli bir kısmı.
• Bromokriptin: Emzirme dışı dönemlerde memelerden süt akışını kesmek için ve/veya beyindeki hipofiz bezinde prolaktin salgılayan tümörlerin tedavisinde kullanılan bu ilacın emzirme döneminde devam ettirilmesi gerekiyorsa, sütü kesmesi nedeniyle bebeğin mamayla beslenmesini gerektirir.
• Ergotamin içerikli veya bu maddenin türevi olan migren ilaçları: Bebekte kusma, ishal ve havale gibi yan etkilere neden olabileceğinden emzirmenin kesilmesi önerilir.
• Lityum: Çeşitli psikiyatrik hastalıkların tedavisinde kullanılan lityum, emzirmenin kesilmesini gerektirir.
• Radyoaktif ilaçlar: Çeşitli röntgen filmlerinde organların daha iyi görüntülenmesini sağlamak amacıyla ağızdan veya damar yoluyla verilen bu ilaçlar emzirmeye ara verilmesini gerektirir.
• Santral sinir sistemine etkili diğer ilaçlar: Depresyon gibi çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçların emzirme üzerine muhtemel olumsuz etkileri nedeniyle bu tür ilaçlarda doktor önerisine göre hareket edilmesi önemlidir.
• Kloramfenikol ve diğer bazı antibiyotikler.
• Alkol: Bebekte sersemlik yapması nedeniyle emziren annelerin alkol kullanması önerilmez.

Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir