- Doğum sonrası iyileşme süreci: Yeni anneler için tavsiyeler
- Soğuk havalar, virüslerin daha kolay yayılmasını sağlar
- 6 yaş sonrası çocukların %10’u alt ıslatma sorunuyla karşı karşıya
- Bu önlemler hastalığın yayılmasını engeller
- Novakid: Geleceğin meslekleri İngilizce’nin yardımıyla daha erişilebilir hale gelebilir
- 30 dakikayı aşan nöbetler beyinde hasarlanmaya neden olabilir
- Diş eti hastalıkları hamile kalmaya engel olabilir!
- Kadın Sağlığında Bazı Önlemler Asla İhmal Edilmemeli
- Hurafeler yersiz endişe ve stres yaratıyor
SAKİN KALABİLMENİN 7 SIRRI
Anne olmak hiç kolay değildir. Her gün olan bir sürü şey sınırlarınızı zorlar durur. Tüm bu zorlanmalar içinde sakin kalabilmek neredeyse imkansız hale gelebilir. Sinir krizlerini başlamadan durdurmak en iyi çözüm olacaktır.
1 PATLAMALARIN NEDENİNİ BULUN
Hiçbir anne durduk yerde sinirlenip patlamalar yaşamaz; genellikle nedenler yavaş yavaş birikir. Halihazırdaki durum içinde sizi kızdıran nedenleri saptarsanız, patlamalardan uzak kalabilirsiniz. Sabır sınırlarınızı zorlayan nedenleri bulun: Yeterince uyuyamıyor musunuz? Kan şekeriniz düşük olabilir mi? Belki de annelik koşuşturma ve sorumluluklarından yorgun düştünüz? Sınırlarınızı zorlayan ayrıntıları tespit etmeli ve bu konularla ilgili aksaklıkları öncelikli olarak gidermelisiniz. Ailedeki herkesi bir araya getirip temizlikle ilgili onlardan neler beklediğinizi tekrar tekrar anlatabilirsiniz. Bu koşuşturmaca içinde yorgun düştüğünüzü fark ediyorsanız, eşinizle acil bir işbölümü toplantısı yapabilirsiniz. Unutulmaması gereken bir diğer konu da, kan şekeri. Anneler çoğu zaman acıktıklarının farkına bile varmayabilirler; ancak düşen kan şekeri seviyesi, çok daha kolay sinirlenmelerine neden olur.
2 KİŞİSEL OLARAK ALGILAMAYIN
Bir anne olarak sınırlarınızı zorlayan zorluklardan biri, çocuğunuzun tutumları olabilir. Bizlere gelen pek çok e-mailde kızgın, baş edilmesi güç çocuklardan bahsediliyor. Görünen o ki; anneler çocuklarının bu tutumlarından pek çok açıdan rahatsızlık duyuyor ve hemen hepsi bu tutumlar karşısında kendilerini başarısız ve umutsuz hissediyorlar. Çocuk parkında bir sürü çocuk ve annelerinin arasında, eve gitme vakti geldiğinde yalnızca sizin çocuğunuzun kendini yere atarak ağlaması hoş bir deneyim değil tabii ki. Ancak sükunetlerini koruyan anneler, bu durumun nedenlerini çocuklarının kişilik özelliklerine, veya kendilerinin annelik özelliklerine atfetmek yerine, duruma ve o günkü koşullara atfederler. Kendinize “Çocuklar bunu bazen yapabilirler. Şu anda benim çocuğum yapıyor, bir dahaki sefere diğerlerininki olabilir. Çocuğuma, kendini daha kabul edilebilir biçimde ifade etmeyi öğretebilirim” demeniz; ne sizde, ne de çocuğunuzda yanlış bir sorun olmadığı mesajını size verecek ve gereksiz olabilecek suçluluk duygularından ve kızgınlıklardan sizi uzak tutacaktır.
3 GERÇEKTEN İHTİYAÇ DUYDUĞUNUZ ŞEYİ İSTEYİN
Sakin anneler, kendilerini mutlu eden şeyleri bilir ve buldukları her fırsatta bunları gerçekleştirirler.
Bazen tek ihtiyaç duyduğunuz şey sessizlik ve huzurdur. Çocuklara sessiz olmalarını söylediğinizde bu genellikle işe yaramaz. Ancak sessiz kalmalarının neden o anda gerekli olduğunu belirttiğinizde ve mesajı açık biçimde verdiğinizde, anlayabilecek yaştaki çocuklar için, anlaşılır olacaktır. Bunun dışındaki konular için, ihtiyaç duyduğunuz şeyi başkalarından beklemek yerine, siz kendiniz için sağlamalısınız. Bazen çocuklar uyur uymaz yatağa girmek işe yarayabilir. Uykunuz olmasa da başucunuzda yakacağınız bir mum ya da elinize alacağınız bir kitap ya da gazete uykunuzun gelmesini sağlayabilir. Çünkü uyanık ve ayakta kaldığınız sürece göreceğiniz şey, çoğu zaman, yapılacak işler olacaktır.
4 YANINIZA ONU OYALAYABİLECEK ŞEYLER ALIN
Bir arkadaşınıza, doktor randevusuna, akraba ziyaretine, alışverişe hatta okula giderken bile, yanınıza zor anlarda çocuğunuzun dikkatini dağıtabilecek ve onu oyalayabilecek taşıyabileceğiniz bir oyuncak ya da eşya almadan evden ayrılmayın. Aksi taktirde, en kısa mesafe içinde bile, bir gecikme olabilir ya da planlarınızda bir değişiklik olabilir ve zaten yapılacak pek çok şey varken bir de çocuğunuzu sakinleştirmek, onu eğlendirmekle uğraşmak zorunda kalabilirsiniz. Tüm anneler bilir ki; bu durum gerçekten çileden çıkartıcı olabilir.
5 ONA KADAR SAYIN… ONDAN GERİYE DOĞRU SAYIN
Demek küçük çocuğunuz koca bir tabak salatayı yere devirdi. Dünyanın sonu gelmiş olabilir mi? Peki, bu korkunç karışıklık 15 dakikadan fazla zamanınızı alır mı? Küçük bir zorlukla gerçek bir felaket arasındaki ayrımı yapabilirseniz, patlamalardan uzak kalmayı da başarırsınız. Akıldan çıkmaması gereken bir diğer konu da; bu ayrımı yapamadığınız sürece, çocuğunuzun da yapamayacağı, ve küçük zorluklar karşısında kolaylıkla kontrolünü kaybedeceğidir. Burada başarılması gereken beceri; bir an durup, net biçimde düşünebileceğiniz duruma gelene kadar beklemektir. “Bu olay karşısında gerçekten çıldırmak mı istiyorum, yoksa daha farklı bir şekilde çözebilir miyim?”
Sesinizin belirli bir sınırın üstüne çıktığını fark ettiğiniz an, durup, bir adım geriye çekilip kendinize sormayı deneyin: “Bu verdiğim tepki durumla mı ilgili, yoksa başka bir nedeni var mı?” Başka bir nedenden ötürü daha sabırsız davranıyorsanız, tahammül noktanızı aşağıya çeken diğer nedenleri düşünün ve tepkilerinizi o nedenler üzerinden vermeye çalışın.
6 FARKLI BAKIŞ AÇILARI KAZANIN
Çocuğunuzun 21 yaşında, 1 yaşındaki haline hiç benzemeyeceğini hatırlamak işe yarayabilir. Çocuklukları boyunca annelerini çıldırtan insanlar bile gayet normal yetişkinler olabiliyorlar. Daha deneyimli, yaşlı bir anne ile diyalog içinde olmak –kendi anneniz, hatta büyükanneniz bile olabilir – farklı bir bakış açısı geliştirmenizi sağlayabilir.
7 KENDİNİZİ HIRPALAMAKTAN VAZGEÇİN
Sakin anneler, bir kamyon dolusu sorunla yol alıp devamlı kendilerini cezalandırmazlar. Zorlandıkları zamanlarda ara vermeyi bilirler. Çocuklarınızla yaşadığınız zorlu bir anın üstesinden gelebilmenin en iyi yollarından biri, odanıza çekilip kendiniz için bir şeyler yapmak olabilir. Ya da bu konuyla ilgili çocuk gelişimi kitaplarının neler söylediğine, tekrar da olsa göz atmak iyi bir çözüm olabilir. Böylelikle zorlu bir durumu olumluya çevirmenin yollarını bile bulabilir; bir dahaki sefere o anda ürettiğiniz çözüm yollarını deneyebilirsiniz.
Son Haberler
-
Doğum sonrası iyileşme süreci: Yeni anneler için tavsiyeler
Doğum, bir annenin hayatındaki en anlamlı ve unutulmaz anlardan biridir....
- Eklendi Aralık 18, 2024
- 0
-
Soğuk havalar, virüslerin daha kolay yayılmasını sağlar
Çocuklarda bronşitin genellikle kısa süreli (akut) ortaya çıktığını ve sıklıkla...
- Eklendi Aralık 11, 2024
- 0
-
6 yaş sonrası çocukların %10’u alt ıslatma sorunuyla karşı karşıya
Alt ıslatma, çocuklar arasında sıkça karşılaşılan problemlerin başında geliyor. Aileler...
- Eklendi Aralık 5, 2024
- 0
-
Bu önlemler hastalığın yayılmasını engeller
Çocuklarda ve bebeklerde yaygın görülen bir akciğer enfeksiyonu olan bronşit,...
- Eklendi Kasım 25, 2024
- 0
-
“Annemde de vardı bir şey olmadı!” diyerek ihmal etmeyin!
Adet sırasında aşırı kanama, şiddetli adet ağrıları, tekrarlayan ve geçmeyen...
- Eklendi Kasım 18, 2024
- 0
-
Novakid: Geleceğin meslekleri İngilizce’nin yardımıyla daha erişilebilir hale gelebilir
İngilizce gibi yabancı bir dil öğrenmek, yaşlanmayı yavaşlatmaktan yaratıcılığı geliştirmeye...
- Eklendi Kasım 6, 2024
- 0
-
30 dakikayı aşan nöbetler beyinde hasarlanmaya neden olabilir
Küçük çocuğu olan anne ve babalar, beyne zarar vereceği düşüncesiyle...
- Eklendi Kasım 3, 2024
- 0
PARENTS TV
YAZARLAR
-
Genital bölge yağ enjeksiyonu ile ilgili merak edilenler
Estetik denildiğinde akla ilk gelen uygulamalardan olmasa da kadınlar...
- 17 Haziran 2024
- 0
-
Seyahat süresince çok uzun süre hareketsiz kalmayın
Sevgili anne adayları; Biliyorsunuz önümüzde uzun bir bayram tatili...
- 8 Nisan 2024
- 0
-
Hepinize keyifli bir gebelik süreci diliyorum
Sevgili anne adayları merhaba. Ben, Kadın Hastalıkları ve Doğum...
- 3 Nisan 2024
- 0
-
Denizde on gün
Davet Mimi’ye geldi, “biz ailece tekneyle kıyıları dolaşacağız, Mimi...
- 9 Eylül 2020
- 0
-
Bu yaz İstanbul’da
Temmuz’un ikinci yarısına kadar tezimle uğraştım. Acayip bir harala...
- 8 Ağustos 2020
- 0
-
İlk ders, ilk kazanç
Talia, neredeyse 16 yaşında. Dersleri, aktiviteleri, arkadaşları, sevdikleri, bildikleri,...
- 7 Temmuz 2020
- 0
0 yorum